Uneori, chiar și Ducesa Kate e copleșită de îndatoririle de mamă

Anca Vlad

  Deși face parte din familia regală britanică, Kate Middleton (ducesa Kate) nu e scutită de stresul și efortul pe care le implică maternitatea, susține Carolyne Robertson pe babycenter.com.

  La sfârșitul lunii martie s-a sărbătorit în Marea Britanie Ziua mamei, iar ducesa de Cambridge – mama a doi copii: George (3 ani și jumătate) și Charlotte (1 an și jumătate) – s-a folosit de această ocazie ca să atragă atenția asupra  faptului că maternitatea nu e un lucru simplu. Nu e ceva nou pentru pentru mamele de pretutindeni care se bazează deseori pe cafea pentru energie și pe șampoanele uscate ca să câștige timp, dar e o problemă care merită discutată.

  7 fotografii în care mame celebre demonstrează că parentingul poate fi minunat

  „Pentru mine, momentul în care am devenit mamă a fost o experiență minunată, plină de satisfacții. Cu toate acestea, au fost momente când maternitatea a fost o adevărată provocare chiar și pentru mine care mă bucur de ajutorul pe care alte mame nu-l au”, a spus Kate la prezentarea documentarului „Out of the Blue”, o nouă serie despre maternitate și sănătate mintală..

  „Nimic nu te pregătește cu adevărat pentru experiența copleșitoare care înseamnă maternitatea: un amalgam de emoții ca bucurie, epuizare, dragoste și grijă, toate la un loc. Mai mult, identitatea ta se schimbă peste noapte”.

  Chiar și ducesa Kate e copleșită de îndatoririle de mamă

  „Cu toate acestea, nu există o carte din care să înveți regulile „jocului”, care să te învețe ce e bine sau rău – trebuie să descurci singură și să ai grijă de familia ta. Pentru multe mame, inclusiv pentru mine, asta poate duce deseori la pierderea lipsei de încredere în sine și la senzația de ignoranță”, a continuat ea. „Din păcate, pentru unele mame această experiență poate fi o adevărată provocare din cauza problemelor de sănătate mintală… Mute dintre aceste femei suferă în tăcere, copleșite de emoții negative, dar suferă în tăcere de rușine sau de teamă că cei din jurul lor le vor considera nepotrivite ca mame”.

  „Unele dintre aceste temeri sunt cauza de presiunea de a fi un părinte perfect. Ne prefacem că suntem părinții perfecți și iubim fiecare minut. E normal să vorbești despre maternitate ca despre o experiență unică și minunată, dar trebuie să vorbim și despre stresul pe care-l implică. E normal să recunoaștem că nu e ușor și faptul că ceri ajutor nu înseamnă că nu ești puternică”.

  Adele, mărturie emoționantă despre rolul de mamă, la Gala Grammy

  Discursul ducesei Kate a fost întâmpinat cu aprecieri, dar și cu critici

  „Deși știu că a fost Ziua Mamei și că discursul a fost pentru o cauză nobilă, toate astea nu sunt niște aroganțe?” se întreabă Barbara Ellen, editorialist la The Guardian. „Poate că ducesa Kate a fost sinceră când a vorbit despre problemele cu care se confruntă mamele din ziua de azi, dar, să hai fim serioși și să recunoaștem că termenul copleșit poate însemna lucruri diferite de la persoană la persoană”.

  Poate că editorialista are dreptate din moment ce Kate și William beneficiază de ajutorul unui personal numeros care nu așteaptă decât ca ei să ridice un deget ca să le fie îndeplinite dorințele și nici nu se luptă cu probleme financiare la fel ca numeroase familii.

  Subiectul discursului a fost însă unul potrivit pentru c[ sunt multe de spus despre greutatea creșterii unui copil. Ce venit ai? De cât ajutor beneficiezi? Cât de spațioasă este casa în care locuiești? Cât de dificil e copilul tău? Abia după primirea răspunsurilor la aceste probleme îți poți da seama cine are probleme și cine nu.

  Pe de altă parte, lăsând la o parte bonele care te ajută, probabil că nu e ușor să fii o mamă aflată tot timpul sub lumina reflectoarelor.

  Trailerul videoclipului „Out of the Blue” demonstrează cât de ușor e să minimalizezi eforturile unei femei și contribuția adusă de ea la bunăstarea copiilor lor, a familiilor și a societății din care fac parte.

  Adevărul e că maternitatea poate fi grea din tot felul de motive și uneori e dificil să-ți dai seama pentru care mamă e totul roz mereu și care se luptă să rămână la suprafață. Din cauza asta, ar fi bine să lăsăm criticile la o parte și să încercăm să ne ajutăm mai mult unul pe celălalt.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa