4 ani, prea târziu pentru suzetă?

Raluca Dumitrică
suzeta-totul-despre-mame
Harper Beckham și celebra suzetă

Despre familia Beckham care a intrigat o lume întreagă cu o suzetă

David Beckham nu mai are nevoie de nicio prezentare. E un fotbalist care a făcut istorie, e soţul unei femei de succes, Victoria, fostă membră a celebrei formaţii Spice Girls şi actual designer vestimentar, şi este tatăl a trei băieţi în vârstă de 16, 13 şi 10 ani, dar şi al unei fetiţe în vârstă de 4 ani, Harper.

Cea mai nouă ipostază cu o parte a familiei Beckham în prim-plan a fost captată săptămâna trecută, când tatăl David a fost fotografiat alături de fetița cea mică. Fotografia a stârnit un circ internațional, pentru că micuţa Harper, îmbrăcată cu o rochie roz cu steluţe, încălţată cu flip-flops şi cu părul prins în codiţe, avea o… avea o… avea o… o suzetă în gură! Su-ze-tă! Ați înțeles bine, da?

Critici şi explicaţii

Ca în orice chestiune legată de copii, părerile specialiştilor şi ale non-specialiştilor au început să curgă. Plecând de la recomandarea făcută pe site-ul Sistemului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, părinţii ar trebui să evite folosirea suzetei la copiii lor după ce aceştia au împlinit un an, pentru a preveni apariţia problemelor de dezvoltare a vorbirii.
Clare Byam-Cook, o fostă moaşă specializată în parenting, a declarat pentru media britanice că suzeta la această vârstă deformează dentiţia, subliniind că un copil care foloseşte suzeta de mic va avea dificultăţi în a vorbi, având tot timpul suzeta în gură. Aceasta nu a uitat să spună şi că majoritatea bebeluşilor mai mari de trei luni nu mai au nevoie de un obiect de confort şi a mai adus în discuţie si faptul că familia Beckham este un model prost pentru alte familii.

De aceeaşi părere a fost şi un alt specialist britanic în parenting, Sue Atkins, citată de Daily Mail, care a afirmat că, dacă un copil are o suzetă de mai multă vreme, va fi dificil pentru el să se dezobișnuiască de ea. În plus, aceasta a mai adăugat că, dacă fetiţa pare să se bucure de viaţă ca orice copil obişnuit, atunci nu are nevoie de niciun fel de suzetă. Aceasta a mai accentuat că, în viziunea ei, suzeta este o soluție la îndemână pentru părinţi, pentru că aceasta are rolul de a-i face pe copii să tacă, şi nu s-a sfiit să compare efectul suzetei cu acela al tabletei.

Păreri pro

În sprijinul familiei Beckham a venit, însă, un alt specialist, Judy Reith, care a afirmat că este foarte posibil ca micuţa Harper să folosească o suzetă pentru a se linişti în stresantele situaţii publice, dar doar părinţii pot hotărî când e momentul ca cea mică să uite de ea. Dat fiind că este vorba despre o familie aflată în atenţia constantă a presei şi a publicului, se prea poate, potrivit specialistului, ca suzeta să fie acea metodă prin care fetiţa se autocalmează atunci când este expusă presiunii venite din exterior. Judy Reith a mai accentuat că ceea ce contează cel mai mult este ca cea mică să se simtă iubită, în siguranţă, să aibă încredere în ea şi să fie capabilă să socializeze.

suzeta-totul-despre-mame
Suri Cruise cu suzetă
suzeta-totul-despre-mame
Suri Cruise și suzeta

Pe de altă parte, Harper nu ar fi primul copil care are o suzetă la această vârstă. Suri Cruise a fost fotografiată în timp ce avea o suzetă în gură, pe când avea 5 ani, la fel cum s-a întâmplat şi cu băieţelul mai mare al cuplului Gwen Stefani – Gavin Rossdale, atunci în vârstă de 3 ani şi 8 luni.

suzeta-totul-despre-mame
În dreapta, diul cel mare al cuplului Stefani-Rossdale

Părerea onesta a tatălui

Revenind la problema Harper-Beckham-suzetă, ceea ce s-a întâmplat la nivel virtual a ajuns şi la urechile lui David Beckham care a simţit nevoia unor clarificări. Acesta a postat pe contul său de Instagram următorul mesaj: „De ce oare unii oameni îşi imaginează că pot critica modul în care un părinte îşi creşte copilul, fără să aibă datele problemei? Toţi părinții ştiu că, atunci când copiii nu se simt bine sau au febră, faci tot posibilul să le alini suferinţa şi că suzeta funcționează ca un obiect de confort în marea parte a cazurilor. Voi, cei care criticaţi, trebuie să gândiţi de două ori înainte de a face remarci despre copiii altora. De fapt, voi nu aveţi niciun drept să mă criticaţi în calitate de tată”.

Voi ce credeţi, vârsta de 4 ani e prea mare pentru suzetă?

Foto: celebritybabyscoop.com, mirror.co.uk.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa