Busy as a bee pare să fie motto-ul mamelor celebre care nu irosesc nicio secundă din timpul lor preţios, pe care îl fructifică la maxim. Pe lângă familie, carieră, actele de caritate şi interacţiunea cu fanii, o mare parte dintre vedetele atât de cunoscute în lumea largă şi-a pus amprenta şi în lumea literară. Da, exact, cine-ar fi crezut?
Actriţă, mamă sau scriitoare?
Una dintre cele mai prolifice autoare din rândul starurilor hollywoodiene este Tori Spelling, mamă a patru copii, care a scris nu mai puţin de cinci cărţi. Prima apariţie literară a fost volumul autobiografic sTORi Telling, ce a văzut lumina tiparului în 2008, la un an după naşterea primului său copil, Liam. Succesul de care s-a bucurat debutul scriitoricesc al interpretei rolului Donnei din serialul care ne-a ţinut în adolescenţă în faţa televizoarelor, Beverly Hills 90210, i-a dat curaj actriţei americane să continue drumul început. Astfel, în 2009 Tori publică Mommywood, ce relatează experienţa sa de mamă, în 2010 revine cu Uncharted TerriTori, centrată pe lupta sa de a face faţă cu brio vieţii de mamă, star, soţie şi protagonistă de reality-show, în timp ce Presenting Tallulah, scoasă tot în 2010, este povestea unei fetiţe care se afla în căutarea propriei identităţi. După o pauză de 2 ani, Tori s-a întors în librării cu volumul CelebraTORI, un mic ghid despre planificarea de evenimente, urmând ca în toamna acestui an să învingă mai mult ca sigur, din nou, competiţia din librării, cu volumul vicTORIous. Este foate posibil ca, după ce se vor termina jocurile de cuvinte ce se învârt în jurul numelui său, să se încheie şi odiseea literară a lui Tori, dar, hmm, mai avem ceva de aşteptat până atunci.
Apariţii literare neaşteptate
O scriitoare de succes s-a dovedit a fi una dintre veteranele showbiz-ului, Madonna, care a şocat audienţa cu seria de cărţi pentru copii editată în perioada 2003 – 2006. Şocul a fost provocat în mod clar de subiectul abordat de artistă, literatura pentru cei mici, şi nu de debutul său în domeniu, Madonna lansându-se la începutul anilor ’90 cu un volum destinat adulţilor, o carte nu tocmai gingaşă. Prima operă pentru prichindei scoasă de simbolul muzicii pop a fost The English Roses, care a şi reuşit să-şi adjudece imediat titlul de cartea pentru copii cu cea mai rapidă vânzare din toate timpurile. Uluitorul hit s-a transformat într-o serie de 13 cărţi, la fel de aclamate de copii şi părinţi, iar pe lângă acestea, Madonna a mai scris Yakov and the Seven Thieves, Mr. Peabody’s Apples, Lotsa de Casha şi The Adventures of Abdi.
Simpatica actriţă Whoopi Goldberg şi-a dovedit măiestria nu numai pe micul şi marele ecran, ci şi în literatură, fiind autoarea seriei Sugar Plum Ballerinas, alcătuită din şase cărţi şi extrem de îndrăgită de fetiţele de pe continentul nord-american. La fel de iubită de micul public este şi Julianne Moore, care a dat lovitura şi în acest segment al cărţilor pentru copii, cu seria de trei volume despre o fetiţă cu pistrui, aidoma ei, ce conţine cărţile Freckleface Strawberry (2007), Freckleface Strawberry and the Dodgeball Bully (2009) şi Freckleface Strawberry: Best Friends Forever (2011). În luna septembrie a acestui an, Julianne Moore va scoate pe piaţă o nouă carte pentru copii, intitulată My Mom is a Foreigner, But Not to Me, şi care va povesti experienţa sa personală de a fi crescută de o mamă dintr-o ţară străină (mama lui Julianne era din Scoția, iar Julianne a crescut în SUA).
Patinând printre încredere şi viaţă sănătoasă
Frumoasa soţie a lui Will Smith, actriţa Jada Pinkett-Smith, a încercat şi ea marea cu degetul în 2004, când copiii săi aveau 6, respectiv 4 ani, publicând volumul motivaţional Girls Hold Up This World. Tema principală a cărţii este reliefarea puterii interioare a femeilor şi fetiţelor, încercarea literară a Jadei fiind considerată de către crtitici drept plină de inspiraţie şi dătătoare de încredere pentru tinerele femei.
N-au rămas neremarcate tentativele în domeniu ale cântăreţei Jewel, care este autoarea cărţii That’s What I’d Do, o poveste ca un cântec de leagăn despre legătura puternică dintre mamă şi copil, ale fostei patinatoare Kristi Yamaguchi, campioană olimpică şi mondială, care a scos două volume pentru micuţii cititori, Dream Big Little Pig şi It’s a Big World, Little Pig!, în care protagonista este purceluşa Poppy ce adoră să patineze, sau ale Jessicăi Alba, care a preferat să se axeze pe subiectul healthy-living.
În prima sa carte, The Honest Life: Living Naturally and True to You, apărută în primăvara acestui an, Jessica le oferă mamelor de pe mapamond tot felul de sfaturi referitoare la o existenţă sănătoasă, naturală, la cum să folosească produse de îngrijire a locuinţei fără chimicale, să facă mâncare în casă pentru copiii lor, să-şi cultive legume şi fructe organice şi să înveţe să cumpere din magazine fie produse care nu sunt toxice, fie să îşi realizeze singure, cu ajutorul ingredientelor sănătoase, produse care nu vor afecta cu nimic familia. Interesant este faptul că în editarea cărţii Jessica pare să se fi bazat pe dictonul practice what you preach, pentru că a declarat că tot ceea ce se afla în paginile cărţii este, practic, un rezumat al experienţei ei de mamă.
Artiştii scriu şi în România
Una dintre membrele fondatoare ale trupei A.S.I.A, Irina Nicolae, se poate mândri cu lansarea pe piaţa din România a unor cărţi destinate copiilor. Sub pălăria Învaţă cu Dovlecel, cele cinci cărţi din serie îi învaţă pe cei mici tot felul de lucruri, de la culori, la alfabet, numere şi natură, şi se intitulează Colorează cu Dovlecel, Dovlecel te învaţă să numeri, Dovlecel te învaţă alfabetul, Dovlecel te învaţă calendarul naturii şi Să învăţăm formele şi culorile cu Dovlecel. Pe lângă acestea, o a şasea carte, În ţara lui Dovlecel, a fost primită cu la fel de mult interes de către public.
Ar fi interesant ca Irina să nu rămână singura figură din breasla sa care s-a încumetat să facă acest pas, mai ales dacă ne gândim că şi la noi sunt destul de multe nume cunoscute care ar avea ce să aştearnă pe hârtie, nu-i așa?