Jerry Seinfeld, tată a trei copii, despre parenting și care este cel mai mare cadou pe care îl putem face copiilor

Theodora Fintescu, redactor
jerry seinfeld
Celebrul actor american este un tată împlinit și implicat în educația copiilor săi. Sursa foto: Getty Images

Jerry Seinfeld este faimos pentru umorul său, iar de când a devenit tată, în anul 2000, a avut ocazia să simtă pe propria piele cât de amuzantă (sau nu) poate fi meseria de părinte. Huffpost.com a făcut o selecție a replicilor sale privind parentingul și relația lui cu copiii.

Jerry Seinfeld are 65 de ani și este tatăl a trei copii: o fată, Sascha, și doi băieți, Julian și  Shepherd. Iată cum vede el viața de familie și relația cu cei trei copii ai lui.

Rutina de somn

Rutina de somn pentru copiii mei este ca Încoronarea Regală cu Ocazia Jubileului Centenarului clătirii și a plăgii și a dispozitivelor dentare și a semicercului animalelor împăiate pentru suport emoțional. Și eu trebuie să citesc opt cărți cretine diferite. Știți care era povestea mea de noapte bună? Întunericul!

Din minunile copiilor

Să fii tată este cam ca o placă de surf pe un curcubeu: iei din viață cam tot ce poți duce. Ceea ce îmi place mie la a avea copii este că atunci când ei sunt la toaletă și tu le bați la ușă și ei spun: Intră! Nimeni nu face asta- nimeni nu te invită înăuntru în timp ce stă pe WC, defecând.

Despre cum cresc copiii

Oamenii vorbesc despre cât de repede cresc copiii. Eu simt că nu pot duce mai mult de un an: Gata cu cu tine la vârsta de 9 ani, vreau unul de 10 ani!

Despre importanța eșecului

Refuzăm să ne lăsăm copiii să aibă probleme. Rezolvarea de probleme este cea mai importantă abilitate pe care și-o pot dezvolta pentru succesul în viață, iar noi, din diverse motive, nu suportăm să vedem că au probleme pe care trebuie să le rezolve. Lăsați-i să lupte: este un cadou!

Despre încercarea de a-i face pe copii să râdă

Copiii pot fi un public dificil. Aveam o glumă zilele trecute și am vrut să o încerc pe ei, eu crezând că e foarte amuzantă. Gluma era așa: ”Iată o frază pe care nu o veți regăsi nicăieri în istoria New Yorkului: Hei, de ce nu ne luăm un cort nou?” Copiii s-au uitat la mine și mi-au spus: ”Tată, asta nu e amuzant deloc!” Dar s-au înșelat. Am spus-o și la un club de noapte și a avut un mare succes.

Despre elucidarea parentingului

E mare nevoie de instrucțiuni mai clare. Atât pentru relațiile de iubire, cât și pentru parenting. Sunt multe sfaturi de bază pe care i le poți da unui tip care se căsătorește. Aș fi spus că nu e așa până când am ajuns la 10 ani de căsnicie și mi-am dat seama că aș putea face un manual mic cu instrucțiuni pe care să ți-l prinzi la mânecă și de unde să afli ce poți să faci și ce nu poți să faci. Nevastologia trebuie să fie complicată. Tăticologia la fel.

Despre granițele necondiționate

Există o libertate a meseriei de tată. Cumva, oricât de enervant aș fi față de copilul meu, el e tot copilul meu, iar eu sunt tot tatăl lui. Nu îți strici relația cu el din cauza unei glume proaste, așa cum se poate întâmpla cu un prieten sau cu un partener. Dacă ai un simț al umorului groaznic, relația e brusc în pericol. Dar nu și cu copilul tău. Va trece peste asta.

Despre educația prin exemple

Copiii nu vor face ceea ce le spui tu să facă și nici nu vor crede ceea ce le spui tu să creadă. Copiii te vor privi cum interacționezi cu chelnerul sau cu muncitorul și, cel mai probabil, te vor imita.

Despre ce înseamnă să fii un tată grozav

O să am grijă de tine într-un mod pe care nu îl vei înțelege probabil până când voi muri- Asta înseamnă pentru mine să fii un tată bun. Să te descurci cu toate, să reziști. Nu-ți vei înțelege tatăl decât târziu, foarte târziu în viață. Nu vei înțelege ce a făcut și nici valoarea a ceea ce a făcut.

Despre cum te schimbă parentingul

Meseria de tată a schimbat aproape tot ceea ce făceam înainte- încercările de a mă menține sănătos, felul în care îmi folosesc timpul și îmi fac programul. Tot timpul îmi spun: dacă ceva mă face să stau departe de copii, trebuie să fie cu adevărat foarte important. Nu mai călătoresc atât de mult pentru standup, mă rezum la una sau două nopți, nicidecum câte o săptămână. Tocmai de aceea e puțin probabil că voi mai face un film.

Despre activități potrivite pentru copii

Unul dintre cele mai grozave lucruri este skateboardul. Ca să înveți să faci o mișcare pe el, trebuie să exersezi de foarte multe ori. Și te rănești. Iar când ai învățat în sfârșit mișcarea, ai învățat o lecție de viață. De câte ori văd copii pe skateboard îmi spun: Copiii aceștia vor avea succes!

Despre ce l-a surprins, ca tată

Mă surprinde felul în care niște momente scurte îți schimbă total felul în care vezi lumea. Spre exemplu, atunci când fiul meu învăța să cânte la pian piesa din Superman, ca un cadou pentru ziua mea. Să-l surprind făcând asta mi-a dat lumea peste cap. Știe că îmi place Superman, așa că s-a hotărât să îmi facă acest cadou.

Despre momentele care contează cu adevărat

Nu am nevoie de zile speciale. Toate sunt speciale. Petrec mult alături de copii și iubesc fiecare secundă în care sunt cu ei. Îmi plac situațiile comune, banale și mi se pare trist când îi aud pe unii vorbind despre timp de calitate. Eu nu vreau timp de calitate. Vreau timp banal cu copiii, acesta îmi place mie. Să îi vezi citind în camera lor sau mâncând un bol de cereale noaptea la 11 când nici nu ar trebui să fie treji- asta îmi place mie, banalitatea.

Despre cum să crești copii amuzanți

Cred că i-am transmis fiicei mele gena amuzamentului. Zilele trecute, când eram în mașină, mi-a spus că îi place să îi facă pe oameni să râdă. Cred ca e cel mai frumos lucru pe care l-aș fi putut auzi.

Despre conectarea cu copiii

Nu mă implic în chestiunile lor legate de școală și nici în cele sociale. Pur și simplu sunt mereu în preajmă și mă pricep să-i scot la lumină când e cazul. Unii tați se plâng de faptul că puștii lor nu vor să le vorbească, mai ales în perioada adolescenței. Eu mă descurc să îi fac să-mi vorbească. Dacă începi discuția cu ”Ce mai faci? Cum a fost azi?”- nu scoți nimic de la ei.

Trebuie să intri direct în subiect și eu mă pricep la asta. ”Ai râs azi? Ce te-a făcut să râzi azi?” Pur și simplu le pun întrebări mai bune decât ”Ce s-a întâmplat azi la școală?”

Despre bucuria meseriei de părinte

O iubesc. Iubesc să am familie, copii și toată nebunia care decurge din asta. Nu e nimic în asta care să nu îmi placă. Chiar și atunci când e oribil, îmi place. Nu am realizat cât de sătul eram de viața de burlac și cât de pregătit eram de cea de familie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa