Ioana Blaj: „Am făcut absolut tot ce am știut eu mai bine!”

Cunoscuta actriță este implicată și în proiecte în care vorbește despre experiența din viața sa de mamă.

Ileana Mirescu
ioana blaj
Actrița Ioana Blaj vorbește cu sinceritate despre familie și proiecte profesionale. Sursă foto: Facebook Ioana Blaj

Am stat de vorbă cu Ioana Blaj actrită și mamă a doi băieti Filip (4 ani) și Tudor (1 an și 6 luni). După nașterea celui de-al doilea băiat, Ioana s-a hotărât să se retragă de pe platourile de filmare și să-și dedice  toată energia creșterii celor doi copii.

După 4 ani de stat acasă, a revenit și o puteti vedea în serialul “Fructul oprit”. Ioana își dorește să sustină noile mame și să deschidă dialogul despre ce înseamnă de fapt maternitatea, unde și cum poti afla informatii valide, într-o lume în care găsești informatii contradictorii la tot pasul.

Totul despre mame: Care sunt, după părerea ta, cele mai mari provocări ale nașterii?

Ioana Blaj: Cred că una din cele mai mari provocări este aceea de a-ți da voie să simți tot ce se întâmplă în corpul tău, să-ți dai voie să simți durerea, să simți plăcerea, să le consideri normale și să te bucuri de acest moment cu tot pachetul cu care vine, decât să-l umbresti cu teamă și frică de necunoscut.

Totul despre mame: Dar ale maternității?

Ioana Blaj: Să poți să îți păstrezi aproape relația de cuplu. Să înveți să găsești un echilibru între a fi mama și a fi iubita. Să nu neglijezi niciuna din aceste părți.

Totul despre mame: Care a fost cel mai greu moment din viață ta de mama?

Ioana Blaj: Știu că poate părea absurd pentru unii, dar cel mai greu moment pentru mine, din viață mea de mama, a fost când am plecat pentru prima dată de acasă, pentru patru zile, doar eu cu iubitul meu și l-am lăsat pe Filip (băiatul meu cel mare) acasă. Am simțit cum rămân fără aer cu fiecare kilometru cu care mă îndepărtăm de el.

Totul despre mame: Care sunt cele mai mari greșeli pe care le-ai făcut ?

Ioana Blaj: Am uitat de mine, de plăcerile mele, de iubitul meu, doar pentru a fi o mamă aproape de perfecțiune. Asta a dus la o relație de cuplu dezechilibrată și la un copil dependent emoțional de mine.

Totul despre mame: Cine este modelul tău de mama?

Ioana Blaj: Nu am modele. Nu știu dacă e neapărat ok acest lucru, însă îmi place să cred că suntem diferite și a avea un model gata stabilit, după care să funcționez, mă îndepărtează de mine și de ceea ce pot fi eu și de ceea ce pot creea.

Totul despre mame: Cine te-a inspirat cel mai mult?

Ioana Blaj: Filip m-a inspirat. Și Tudor! Copiii mei. Ei sunt o inspirație zilnică pentru mine. Cu ajutorul lor învăț să fiu mama, să mă descopăr așa cum nu am făcut-o până acum, să scot de la naftalină, bucăți din Ioana, de care uitasem că există.

Totul despre mame: Ce ai vrea să își amintească, peste ani, copiii tăi despre ține?

Ioana Blaj: Că am făcut absolut tot ce am știut eu mai bine, pentru ei și că dacă mi-a scăpat ceva, nu a fost din rea voință. Atât am putut și am făcut-o cu toată credință, pentru binele lor și al nostru că familie.

Totul despre mame: Dacă ai putea să dai 5 sfaturi femeilor însărcinate ce ai vrea să le spui?

Ioana Blaj: Să aibă încredere în ele și în corpul lor.
Să aibă încredere în pruncul din pântecul lor.
Să se bucure, cât pot ele de mult, de momentul prezent.
Să nu uite că înainte de toate sunt femei și apoi mame.
Să nu uite că absolut toate trec.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa