Educaţia alternativă, o opţiune pentru părinţii celebri

Raluca Dumitrică
Angelina Jolie si Brad Pitt | Totul despre mame
Stilul de viata alert al cuplului Jolie – Pitt i-a facut sa aleaga homeschooling-ul pentru copiii lor

Suntem cu toţii familiarizaţi cu învăţământul tradiţional, iar de aproximativ 20 de ani am avut ocazia să aflăm în România câte ceva şi despre cel alternativ. Acesta este o variantă la care nu numai prietenii noştri sau chiar noi ne gândim în ziua de azi, ci şi părinţii celebri!

Dacă şi voi aveţi impresia că viaţa agitată a vedetelor care implică multe deplasări în interes de serviciu nu le-ar permite acestora aplecare mai multă spre educaţia copiilor lor, iată că vedetele sunt extrem de atente la acest capitol. În funcţie de experienţa personală şi de copiii lor, multe dintre vedete au ales un alt fel de educaţie pentru cei mici. Haideţi să vedem care sunt starurile de la Hollywood care au lăsat deoparte învăţământul tradiţional şi au mers pe mâna educaţiei alternative!

Montessori, un sistem educaţional ales de părinţi celebri

Unul dintre sistemele de învăţământ alternativ care a suscitat interesul vedetelor a fost Montessori, sistem care a fost urmat cu succes chiar de mulţi părinţi celebri, în copilăria lor. Sistemul Montessori a fost pus pe roate la începutul secolului trecut de medicul şi pedagogul italian Maria Montessori, care a văzut în fiecare copil un potenţial ce poate fi valorficat şi care şi-a propus prin metoda ei inovatoare să să se axeze pe nevoile specifice ale copiilor aflaţi într-o anumită grupă de vârstă. În cadrul acestui sistem în care principiul fundamental este auto-educarea, copiii sunt lăsaţi să se exprime liber, sunt încurajaţi să ia decizii proprii, iar învăţarea are loc în prima faza prin intermediul simţurilor, lucru ce va potenţa mai târziu capacitatea de sinteză şi de înmagazinare a celor mici.

Printre starurile cărora le-a surâs această metodă pentru copiii lor se numără chef-ul Gordon Ramsay, căsătorit cu Tana, o profesoară Montessori, toţi cei patru copii ai cuplului fiind educaţi astfel, sau actriţa Cate Blanchett, care nu a ezitat să-i înscrie pe băieţii săi la o şcoală Montessori când se aflau în SUA. Au fost copii Montessori Chelsea Clinton, fiica lui Hilary şi a lui Bill Clinton, violonistul Joshua Bell, Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, Larry Page and Sergey Brin, cei doi fondatori ai Google.com, faimosul chef Julia Child, Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis, Prinţul William şi Prinţul Harry ai Marii Britanii, actorii Dakota Fanning, Anne Hathaway, Helen Hunt, Joan şi John Cusack, George Clooney, dar şi cântăreţele Beyonce şi Taylor Swift sau scriitorul Gabriel Garcia Marquez.

Waldorf, metodă care are printre simpatizanţi mulţi părinţi celebri

O altă metodă educativă îndrăgită de părinţii celebri este pedagogia Waldorf. Metoda, care presupune educarea copilului în ansamblul său, a fost concepută tot la începutul secolului XX de filosoful şi pedagogul austriac Rudlof Steiner, care a considerat că un individ trebuie să-şi dezvolte într-o manieră sănătoasă gândirea, simţirea şi voinţa. Actorii Jennifer Aniston, Anna Paquin, Sandra Bullock, Julianna Marguiles sau Harvey Keitel au urmat în copilăria lor şcoala Waldorf. Totodată, personalităţi ale lumii artistice precum actorii Tilda Swinton, Jessica Lange, Uma Thurman, Rosie O’Donnell, Charlotte Rampling, Ethan Hawke, Harrison Ford, Clint Eastwood, Paul Newman, George Lucas, Mikhail Baryshnikov, Charlotte Church şi Lenny Kravitz şi-au înscris copiii la şcoli Waldorf, încântaţi de această opţiune educaţională.

Părinţii de la Hollywood şi homeschooling-ul

Foarte răspândit printre părinţii faimoşi din lumea showbiz-ului este şi homeschooling-ul. Acesta a fost preferat atât pentru că programul haotic de lucru al multor părinţi necesita deplasări îndelungate, iar mulţi dintre ei şi-au dorit să nu se despartă de copii, cât şi pentru că a fost considerat o varianta mai bună decât învăţământul tradiţional. Părinţi care şi-au instruit copiii acasă sunt Will şi Jada Pinkett Smith, Angelina Jolie şi Brad Pitt, Kate Gosselin, Tom Cruise, ai cărui copii mai mari, Isabella şi Connor, au fost instruiţi acasă de surorile lui Cruise, dar şi Michael Jackson, tatăl lui Prince, Paris şi Blanket.

O altă figură proeminentă în lumea parentingului de la Hollywood, actriţa Mayim Bialik, este şi ea adepta homeschooling-ului. Ea a declarat că cei doi copii ai săi sunt instruiţi acasă, metodă pe care o consideră cea pe care omenirea a folosit-o de la început. I se alătură Marcia Gay Harden, încă o actriţă care a încercat homeschooling-ul cu fetiţa sa timp de un an de zile, pe când se afla departe de casă, la filmări, şi care a afirmat că timpul petrecut în compania fiicei sale a fost benefic pentru consolidarea relaţiei dintre ele.

Homescholing au urmat şi Taylor Swift, Selena Gomez şi Justin Timberlake, care şi-au început cariera foarte devreme şi care au ales această cale din pricina oportunităţii profesionale ivite, dar şi Chloë Moretz şi cei trei membri ai trupei The Jonas Brothers, care au fost instruiţi acasă de mamele lor. Tot homeschooling au ales şi Demi Lovato şi Ryan Gosling, ei optând pentru homeschooling din pricina faptului că au fost agresaţi la şcoală. Referitor la homeschooling, Ryan, diagnosticat cu ADHD de mic, a declarat că acesta i-a oferit un sentiment de autonomie.

Un alt caz de părinte care a ales homeschooling-ul a fost actriţa Gwyneth Paltrow, care a beneficiat de serviciile unui profesor particular pentru cei doi copii ai săi, Apple şi Moses, pe perioada unui an în care au făcut cu toţii înconjurul lumii.

Foto: celebritybabyscoop.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa