Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au sărbătorit-o pe fetița lor adoptată

Zi plină de emoție în familia Danei Nălbaru. Artista a organizat o dublă petrecere în familie pentru copii.

Cristina Călin, redactor
fata adoptata dana nalbaru
India Roxana a împlinit 8 ani și a petrecut alături de familie. Sursă foto: Instagram Dana Nălbaru

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur formează unul dintre cele mai sudate cupluri de la noi, dar și cele mai discrete. Cei doi au doi copii biologici împreună, iar în 2017 au înfiat o fetiță de etnie romă, India Roxana.

Luna iulie a fost una a aniversărilor în familia Nălbaru – Bucur. Pe 21 iulie, băiețelui lor, Kadri, a împlinit 5 ani, iar Roxana a aniversat 8 ani pe 26 iulie. Sofia, copilul lor cel mai mare, are 15 ani. Cele două petreceri au avut loc în familie, cu discreție, la casa cuplului din Balotești, județul Ilfov. De fiecare dată, Dana Nălbaru a ținut să scrie alături de fotografiile postate pe rețetele de socializare cât de mult îi iubește pe micuți. Cu ocazia zilei India Roxana a scris „La mulți ani, minune! Te iubesc”.

dana nălbaru
Părinții fericiți cresc copii fericiți! Sursă foto: Instagram Dana Nălbaru

Dana Nălbaru a vrut să adopte ca să salveze o viață

Dana Nălbaru a spus în nenumărate rânduri că au ales să înfieze un copil pentru că și-au dorit să facă un bine, salvând o viață. „A fost o dorinţă veche, dinainte de a-l avea pe Kadri (n.r. băiețelul lor). Ne-am dorit să facem un real bine. Am simţit nevoia să salvez viaţa cuiva, oricât de lipsit de modestie sună lucrul ăsta Am accesat lista copiilor greu adoptabili, lista copiilor pe care nu-i vrea nimeni. Am văzut-o şi în patru luni ne-am cunoscut. La câteva săptămâni după ce ne-am văzut a venit la noi şi a rămas”, a povestit Dana într-un interviu mai vechi.

Cei doi artiști au o familie fericită. Sursă foto: Instagram Dana Nălbaru

Materializarea dorinței de adopție a venit în 2017, fără să aibă pretenții legate de acesta. “Cei care spun că e complicat să adopți sunt cei care au niște cerințe greu de îndeplinit, ei vin și scriu pe foaie: vreau un copil blond, cu ochi albaștri, de sex feminin, între 6 luni și un an și două luni, născut în zodia Leu și, fără să exagerez, din tată intelectual, mamă studentă, născut în Muntenia. Pe cuvântul meu. Evident că e greu așa”, a spus actorul în cadrul unei emisiuni TV.

Știau de la început că nu va fi ușor

A trebuit să fim amândoi absolut convinşi şi sinceri vizavi de subiectul asta, pentru că a adopta un copil nu e un lucru uşor. Şi vine cu tot felul de provocări. Din punctul meu de vedere, cel mai greu a fost să o înţeleg. Pentru că ea la 5 ani e un copil care are deja un bagaj de informaţii în spate, o anumită educaţie şi pe lângă traumele pe care le-a avut, dacă cu copilul biologic există acea comunicare chimică, hormonală şi îl înţelegi, fără să vorbeşti, cu Roxana nu a existat lucrul acesta şi asta mi s-a părut cel mai greu lucru pentru că a trebuit să înţeleg lucruri care îmi erau aproape imposibil de înţeles şi a trebuit să găsesc metode de comunicare cu ea.”, spunea Dana Nălbaru după adopția fetiței.

Pe 21 iulie au petrecut pentru cei 5 ani împliniti de Kadri cu o pinata. Sursă foto: Instagram Dana Nălbaru

Dana Nălbaru se implică în proiecte sociale

Dana Nălbaru este implicată în mai multe proiecte sociale și militează pentru redescoperirea iubirii de sine. Anul trecut, artista a scos o nouă piesă în care vorbește despre suferința la 40 de ani. ”Văd atâta suferinţă în jur şi de aceea nu mai vreau să tac. Toţi trecem prin momente de criză în viaţă, când avem nevoie de sprijin şi înţelegere de la cei de lângă noi. Am ales să nu mai stau deoparte şi să mă implic, pentru a motiva oamenii să fie empatici, să se deschidă şi să se susţină unii pe alţii, fie şi cu un umăr pe care cineva poate plânge. Vreau să duc mai departe campania de conştientizare «Redescoperă iubirea», lansată anul trecut cu speranţa că dacă ne redescoperim iubirea din noi putem ieşi din această «Dramă», care afectează prea multă lume din jur“, declară Dana Nălbaru.

Familia a intrat în atenția publicului și în momentul în care a decis ca fiica lor cea mare să renunțe la școala în sistem tradițional și să facă homeschooling.

Am decis să retragem responsabilitatea unor străini de a ne forma copilul şi ne-am reasumat răspunderea pentru educația Sofiei. Am retras-o pe S din sistemul de învățământ de stat, am înscris-o la o școală tip umbrela si ne-am aruncat în necunoscut. Sofia a fost într-o clasă care avea o învățătoare foarte buna, dar nici chiar o învățătoare foarte bună nu poate acoperi găurile dintr-un sistem care funcționează după reguli cu care noi (eu şi Dana) nu mai suntem de mult de acord. Sunt convins ca acest” sistem”(ce o fi de fapt asta) se va modifica la un moment dat, dar nu sunt dispus sa aștept asta, așa că prefer să mergem pe propriul nostru drum.

Dragoș Bucur

Copiii fără șanse la familie

Mulți dintre copiii abandonați se încadrează în categoria ”greu adoptabil”, din următoarele motive:

  • au vârsta mai mare de 3 ani
  • aparțin etniei rome
  • au probleme emoţionale, boli cronice, dizabilităţi fizice şi/sau mintale
  • au fost supuși la diferite forme de abuz şi/sau neglijare severă
  • au mai mulţi fraţi şi, potrivit principiilor protecţiei copilului, ar trebui plasaţi împreună.

Teoretic, conform ultimelor modificări aduse legii adopției, specialiștii de la Protecția Copilului selectează familia sau persoana care răspunde în cea mai mare măsură nevoilor unui anumit copil, și nu invers. Astfel, etnia nu mai reprezintă un criteriu pentru realizarea potrivirii familie-copil. În cazul în care o familie sau o persoană atestată refuză de 5 ori să-i cunoască pe copiii selectați pentru ea, trebuie să urmeze în mod obligatoriu un program de informare şi consiliere. Până la finalizarea acestui program, familia/persoana respectivă nu mai este inclusă în alte demersuri de potrivire cu copii adoptabili.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa