Cancerul nu ține cont de cât suntem de celebri

TOTUL DESPRE MAME
Revista Time Angelina
Coperta revistei Time din 16 mai, imediat după ce Angelina anunțat că a trecut printr-o dublă mastectomie
Revista Time Angelina
Coperta revistei Time din 16 mai, imediat după ce Angelina anunțat că a trecut printr-o dublă mastectomie

„Bună, numele meu este Angelina şi am făcut recent o dublă mastectomie”. Aşa ar putea suna fraza de introducere în „clubul” vedetelor de la Hollywood care au recurs la o astfel de operaţie extremă. Considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume, Angelina Jolie, actriţă devenită celebră pentru rolurile din Girl, Interrupted, Lara Croft: Tomb Raider, Changeling sau Alexander, a fost invidiată nu numai pentru atuurile fizice cu care a dotat-o mama natură, ci şi pentru chipeşul partener de viaţă care-i stă alături de opt ani, actorul Brad Pitt. Misterioasă şi deloc generoasă cu împărţirea de detalii referitoare la viaţa sa alături de Pitt şi de cei şase copii ai lor, Angelina a surprins pe toată lumea când a publicat în urmă cu aproximativ două săptămâni, în celebra şi serioasa publicaţie americană The New York Times, o scrisoare-confesiune prin care a anunţat că a fost supusă la începutul acestui an unei operaţii complexe prin care i s-a extirpat întreg ţesutul mamar de la ambii sâni, ca formă profilactică de combatere a cancerului mamar. Decizia a fost atent explicată de Jolie în mărturia sa scrisă, motivul principal pentru care s-a lăsat radical pe mâna chirurgilor fiind gena BRCA1, aceeași genă care i-a provocat mamei sale, actriţa Marcheline Bertrand, un cancer ovarian, din pricina căruia aceasta a murit la vârsta de 56 de ani. Conform pronosticului pus de medici, Angelina ar fi avut 87% şanse să dezvolte cancer mamar şi 50% de cancer ovarian, procente pe care actriţa le-a considerat îngrijorătoare şi care au convins-o că mastectomia este cea mai bună decizie pentru ea şi familia sa.

 

Chrsitina Applegate
Christina Applegate a pus bazele fundației Right Action for Women, dedicată luptei împotriva cancerului la sân

Precedentul care te pune pe gânduri

Cu câţiva ani buni în urmă, o altă actriţă renumită de la Hollywood, Christina Applegate, interpreta rolului Kelly din serialul Familia Bundy, a recurs şi ea la o astfel de intervenţie severă, tot o dublă mastectomie, deşi în cazul său cancerul se instalase deja, conform analizelor, dar doar la un singur sân. Decizia de a îndepărta şi celălalt ţesut mamar predispus la a fi invadat de celulele canceroase a fost luată fără niciun fel de regret, mai ales că actriţa descoperise în urma rezultatelor medicale că este purtătoarea aceleiaşi gene de care vorbea Angelina, iar mama sa se luptase tot cu un cancer la sân. Deşi bustul Christinei a fost ulterior reconstruit cu ajutorul implanturilor de silicon, Christina a declarat că încă mai are probleme în a-şi accepta noile părţi ale corpului, cu care nu are o relaţie prea grozavă. Ce a regretat Christina a fost imposibilitatea de a-şi la alăpta fetiţa, pe nume Sadie, mărturisind presei că faptul că acest lucru a fost extrem de dureros pentru ea, care şi-a imaginat dintotdeauna că îşi va tine copilul la sân. Cu toate astea, după 18 ore de travaliu şi o naştere naturală, Christina şi-a pus fetiţa nou-născută pe pieptul gol, plin de cicatrici, depăşind un prag mental pe care nu putuse să-l treacă până atunci şi bucurându-se de noua ei viaţă de mamă.

Sharon Osbourne, jumătatea aproape la fel de celebră a rockerului Ozzy Osbourne, a trecut şi ea în 2012 printr-o mastectomie totală, după ce a descoperit că este purtătoarea genei răspunzătoare pentru declanşarea acestei maladii şi terorizată de gândul că ar putea face cancer la sân. Spaima acesteia a fost cu atât mai mare cu cât în 2002 Sharon s-a confruntat cu cancer la colon, iar teama că nu îşi va mai vedea nepoţii crescând a făcut-o să zică Da! imediat variantei sugerate de medicul său.

 

De la suspiciune la certitudine

Vedeta TV Giuliana Rancic se alătură, din păcate, grupului destul de numeros de vedete de la Holywood care au fost greu încercate de cancerul mamar şi care au trecut printr-o operație majoră. În 2011, moderatoarea postului E! Online, diagnosticată cu cancer la sân, a fost operată, iar dubla mastectomie a fost extrem de dureroasă, atât fizic, cât şi psihic, conform spuselor acesteia. Trista condiţie medicală a „încununat” problema infertilităţii cu care Giuliana se lupta de ani buni şi care a împiedicat-o să poarte o sarcină până la final. Din fericire, Giuliana şi soţul său, Bill, au reuşit să devină părinţii unui băieţel, Edward, născut în 2012 cu ajutorul unei mame surogat.

Actriţa Kathy Bates, la nouă ani de la câştigarea luptei cu un problematic cancer ovarian, a fost diagnosticată în toamna anului trecut cu cancer mamar şi, după o analiză amănunţită, a făcut o dublă mastectomie, privind drept jumătate plină a paharului eliminarea oricărei forme viitoare de chimio sau radioterapie.

Giuliana Rancic
Giuliana Rancic, prezentatoare TV, a fost diagnosticată cu cancer mamar și a trecut printr-o dublă mastectomie

Cântăreața şi fosta jurată a emisiunii American Idol, Kara DioGuardi, a trecut şi ea printr-o încercare asemănătoare, ea alegând să îşi elimine chirurgical uterul și ovarele. Cu antecedente în familie (mama vedetei a murit din pricina unui cancer ovarian, iar bunica starului a fost bolnavă de cancer la sân) şi cu gena BRCA2 în sânge, responsabilă pentru apariţia cancerului ovarian, Kara n-a stat mult pe gânduri înainte de luarea deciziei medicale şi, întrebată dacă şi-ar face şi o mastectomie, a declarat fără să clipească că da, la fel cum a declarat şi Zoraida Sambolin, unul dintre jurnaliştii de bază ai canalului de televiziune CNN. Aceasta din urmă, după aflarea veștii referitoare la Angelina Jolie, a anunţat că este afectată de cancer la sân şi că pe 28 mai va intra în operaţia de îndepărtare a întreg țesutului mamar.

 

Model de urmat sau nu?

Hotărârea Angelinei şi a celorlalte femei care nu au ajuns să fie, încă, diagnosticate cu cancer, dar care au preferat să elimine din start orice posibilitate de a privi un sumbru rezultat pe foaia de diagnostic medical este, în mod cert, extrem de controversată. Voci din ambele tabere, atât pro, cât şi contra, au venit cu argumente solide în susţinerea părerilor lor, demontând sau întărind această alegere a mastectomiei preventive că formă de profilaxie a mult temutului cancer. Dar, chiar dacă deciziile lor sunt extrem de personale şi trebuie luate ca atare, ne pot insufla şi nouă curajul de a trece mai des pe la cabinetul medicului şi de a încerca să ne schimbăm în bine stilul de viaţă. Avem această datorie pentru a fi sănătoase şi fericite şi pentru a-i şti fericiţi şi pe cei dragi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa