Mamă după 40 de ani? Nimic nu este imposibil în ziua de azi, ba chiar a devenit un trend nu doar în rândul vedetelor, ci și a femeilor obișnuite. Cameron Diaz este exemplul că se poate, că o femeie simte când trebuie să pună cariera pe locul al doilea și să se ocupe serios de familie.
Anul 2020 începea cum nu se poate mai bine pentru celebra actriță americană. La 5 ani de la căsătoria cu muzicianul Benji Madden și-a împlinit în sfârșit visul de a vedeni mamă. S-a lăsat de filmări încă din 2014, a devenit mult mai liniștită și a simțit că este timpul să se dedice total familiei, lăsănd în urmă Hollywood-ul și magia filmelor.
Mamă după 40 de ani? Este noua modă la nivel mondial
În ianuarie 2020, Diaz surprindea pe toată lumea cu o postare pe Insagram:
La mulți ani din partea familiei Madden! Suntem atât de fericiți și recunoscători să începem această nouă decadă cu vestea nașterii fiicei noastre, Raddix Madden. Ne-a cucerit imediat inimile și ne-a completat familia. Deși suntem încântați să împărtășim această veste cu voi, vrem să protejăm intimitatea micuței noastre. Așadar, nu vom posta fotografii și nici alte detalii, în afară de faptul că este foarte foarte drăguță. Unii ar spune chiar RAD (radiantă).
Cameron Diaz
Se pare că acesta este trendul ultimului deceniu: numărul mamelor care devin mame pentru prima dată înainte sau în jurul vârstei de 30 de ani se micșorează, fiind în creștere al celor trecute de 40.
Cameron Diaz este una din aceste mame. Într-un episod al serialului „No Filter”, difuzat pe YoutTube și realizat de Naomi Campbell, Cameron povestește cu lejeritate ce înseamnă să devii mamă în al patrulea deceniu de viață:
„Mulți au făcut invers: s-au căsătorit și și-au întemeiat o familie la tinerețe, eu am făcut asta în a doua jumătate a vieții mele! Dar această jumătate este cea mai fericită etapă din viața mea”, referindu-se bineînțeles la viața sa alături de fiica sa, Raddix și soțul- Benji Madden.
Dar a avea un copil la 47 de ani este cu totul diferit față de a-i da naștere la 27! Când colegii de breaslă vor avea copiii la facultate, Cameron se va ocupa de creșterea și educarea fetei sale.
Actrița nu-și face însă nicio grijă, ba chiar glumește spunând că:
Singura presiune pe care o am, este că ar trebui să ajung până la vârsta de 107 ani, ca să am suficient timp alături de fiica mea! Să ai o familie când ești tânăr…e ceva obișnuit, o faci din instinct. Dar când ai ajuns la vârsta mea și te hotărăști să-ți întemeiezi o familie, reprezintă o alegere reală, o asumare!
Cameron Diaz
În aceeași discuție cu Naomi Campbell, Diaz a surprins audiența spunând că nu crede că se va mai întoarce vreodată la actorie. „Mă simt cu adevărat hotărâtă să nu mă mai întorc la filmări niciodată. Nu am mai făcut un film din 2014. A trecut mult timp, dar sunt bine cu asta!”

Cameron Diaz surprinde pe toată lumea cu alegerile sale și demonstrează că ușa maternității nu se închide după 40 de ani!
Mamă la 40 de ani. Întrebări frecvente și răspunsurile specialiștilor
Din cauza unor cariere supra-aglomerate (cum e cazul Madonnei, Juliei Roberts sau mai nou Cameron Diaz) sau din motive de natură medicală (ca Sophia Loren), unele femei ajung să ia decizia de a deveni mame spre 40 de ani sau peste această vârstă. Deşi pare un lucru uşor de înfăptuit, nu e deloc aşa.
Asemenea cazuri, spun experții noștri, necesită luare în evidenţă foarte timpurie şi foarte multe investigaţii suplimentare (hormonale, genetice etc.), care sunt şi dificile, şi costisitoare. Dar bucuria de a fi mamă merită toată osteneala.
Ce șanse am să rămân gravidă după 40 de ani?
În general, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, sarcina ține de trei chestiuni diferite. Condiţia primordială ar fi dacă femeia poate rămâne gravidă? Se ştie că fertilitatea scade cu vârsta, iar aici contribuie mai mulţi factori. În primul rând se pune chestiunea „calităţii ovulului”. Încă de la naştere, ovarele conţin numărul exact de ovule pentru toată viaţa.
Pe măsură ce trece timpul, structurile care protejează ovulul se deteriorează. Cele mai multe dintre ovule nu pot fi fertilizate sau unele sunt atât de „avariate”, că mor imediat după fertilizare. Alte probleme de sănătate, cum ar fi disfuncţiile hormonale, infecţiile care afectează aparatul de reproducere şi boli cum este diabetul, contribuie la scăderea fertilităţii.
E bine de ştiut că fertilizarea in vitro nu face miracole la vârste înaintate. După 37 de ani, posibilitatea de a rămâne însărcinată pe această cale scade. De pildă, în cazul unei femei de 43 de ani, şansele de reuşită sunt abia de 0,1%.
- CITEȘTE ȘI: Mamă la 74 de ani, după fertilizare in vitro
Copilul va fi sănătos sau există riscuri?
Chiar cu toate dificultăţile, numai în parte enumerate, multe femei de peste 40 de ani pot şi chiar rămân însărcinate. Acum se ridică cea de-a doua chestiune. Oare bebeluşul va fi sănătos? Tot aşa cum anomaliile o împiedică pe mamă să conceapă, pot fi responsabile şi de unele probleme ce afectează fătul.
Copiii născuţi din mame cu vârste trecute de prima tinereţe sunt mai expuşi riscului de sindrom Down. De obicei, acestor mămici li se oferă ocazia de a opta pentru testarea fătului, inclusiv prin amniocenteza.
Acest examen se poate face din cea de-a 14 săptămână de sarcină şi constă din prelevarea a 10-20 ml de lichid amniotic, prin injecţie abdominală, sub control ecografic. În lichidul amniotic sunt prezente celule descuamate din pielea bebeluşului, din care se pot afla numărul şi calitatea cromozomilor.
Un pericol pentru sănătatea mămicii?
Cea de-a treia problemă în cazul unor mămici de 40 de ani răspunde la întrebarea dacă nu cumva sănătatea femeii este pusă în pericol din cauza sarcinii! Tulburări care preexistau stării de sarcină, cum ar fi hipertensiunea arterială sau prezenţa fibromului uterin, pot provoca o serie de complicaţii ale sarcinii şi pun sub risc viaţa mămicii. Aici intră preeclampsia şi diabetul indus de sarcină.
Dar, în cazul unor femei sănătoase, care păstrează un regim de viaţă echilibrat, se hrănesc sănătos, nu fumează şi nu consumă alcool, care fac zilnic exerciţii de gimnastică, perspectiva de a face un copil sănătos este mult mai mare. Secretul este ca aceste mămici să nu lase nimic pe seama hazardului, ci să apeleze la medic, care le va indica tratamentul şi investigaţiile adecvate.