Alăptez şi sunt pe copertă!

Raluca Dumitrică
Vogue Olanda alaptand pe coperta Totul despre mame
Cel mai recent număr Vogue Olanda a dat naştere la o serie de discuţii

Alăptarea pe copertă, între goana după audiență și bune intenții

Vogue Olanda
Cel mai recent număr Vogue Olanda a dat naştere la o serie de discuţii și polemici despre alăptat

 

La un an şi jumătate de la mult discutata copertă a revistei americane TIME, pe care se afla o tânără mamă ce-şi alăpta stând în picioare un copil de 3 ani şi un pic, un nou pictorial stârneşte controverse, de data aceasta fiind vorba de ediția olandeză a revistei Vogue.

Pictorialul a fost realizat de fotograful Erwin Olaf sub denumirea The Master & the Girl şi prezintă în ipostaze diverse o mamă, întruchipată de manechinul de 21 de ani Ymre Stiekema.

Tânăra este îmbrăcată cu haine inspirate de costumul popular olandez şi de picturile lui Vermeer, renumit pentru tulburătoarea Fata cu turban/Fata cu cercel de perlă, pictură cunoscută şi ca Mona Lisa Nordului.

Fotografia cea mai emoționantă din serie este cea în care mama îşi alăptează copilul. Imaginea nu a fost lucrată în Photoshop, ci este complet reală, bebeluşul din poză fiind chiar fetiţa lui Ymre, Lymee.

Deoarece Olanda este una dintre ţările europene cu cea mai mică rată de alăptare, presupunem că echipa editorială şi-a dorit să arate naturaleţea acestui act, mai mult decât să creeze polemici.

 

Anii 1990 și pionieratul în domeniu

Revista Redbook
Variantele de coperta ale revistei Redbook

O copertă de revistă ce are în prim plan o celebritate care alăptează nu este apanajul anilor 2000, însă.

Un pas timid în acest sens a fost făcut în anul 1997 de publicaţia lunară americană Redbook, care a avut curajul de a o avea pe copertă, într-o caldă poză de familie, pe Keely Shaye Smith.

 

Jumătatea actorului Pierce Brosnan, aflat în mare vogă în acel moment datorită rolului lui James Bond, îl alăpta în fotografie pe fiul său, Dylan Thomas, sub privirile emoţionante ale lui Pierce.

Deşi imaginea nu era deloc ostentativă, redactorul-şef al revistei a decis să facă două variante de copertă, cea cu alăptatul fiind disponibilă doar abonaţilor.

 

Alăptare în pauza de lucru

Coperta cu alaptare New Yorker 1998
Mama alăptând la munca, în viziunea revistei The New Yorker

 

Un an mai târziu si cu ajutorul celebrului caricaturist Art Spiegelman, revista săptămânală The New Yorker a intrat şi ea prin propria copertă în hora femeilor care alăptează, dar abordarea a fost una mai subtilă şi n-a iscat atât de multe discuţii.

 

Asta pentru că a apărut sub forma unui desen, caracteristic pentru toate copertele acestei publicaţii americane, iar protagonista era o muncitoare care îşi alăpta bebeluşul în pauza de lucru, ştiut fiind că în SUA concediul de creştere a copilului este foarte scurt.

 

 

Jerry Hall alaptand cu stil pe coperta de revista Totul despre mame
Jerry Hall, alăptând cu stil

Jerry Hall, pe coperta revistei Vanity Fair

O altă mamă celebră care a acceptat inainte de mileniul trei să fie surprinsă în poze cu băieţelul său la sân a fost modelul Jerry Hall, care s-a lăsat imortalizată de Annie Leibovitz în 1999 pentru revista Vanity Fair, în timp ce-l hrănea pe micul Gabriel.

Deoarece Jerry era în momentul respectiv un adevărat sex-simbol, şedinţa foto a fost îndelung comentată, multe voci susţinând că gestului alăptării i s-au acordat în poză puternice conotaţii sexuale.

 

Apogeul polemicilor alăptat versus lapte praf

Jamie Lynne Gurmet
Cele două coperte cu Jamie Lynne Gurmet

 

Speculând un moment delicat la nivel global, în care diverse concepte de parenting împărţeau lumea medicilor şi a mamelor în două, revista TIME a reuşit sa creeze anul trecut cea mai puternica dezbatere pe tema alăptatului din ultima perioadă.

Jamie Lynne Grumet, o mamă de 26 de ani, a acceptat să apară într-un material amplu în revistă, dar şi pe coperta acesteia, fiind fotografiată într-o postură îndrăzneaţă, sub care se afla titlul Are you mom enough?/Eşti mamă de ajuns? Gurmet, o susţinătoare a conceptului de attachment parenting, a fost iniţial încântată de expunerea pe care i-a oferit-o una dintre cele mai vestite publicaţii din lume, dar a fost ulterior dezamăgită de turnura pe care au luat-o lucrurile.

Considerată curajoasă, indecentă, ridicolă şi chiar scârboasă, coperta a lansat infinite dezbateri la nivel global şi a repus pe tapet eternele lupte conceptuale între mamele care alăptează şi cele care îşi hrănesc bebeluşii cu lapte praf.
Coincidenţă sau nu, în aceeaşi lună cu controversata copertă TIME, pe partea cealaltă a Oceanului revista norvegiană BT Magasinet aborda aceeaşi temă, respectiv o mamă care îşi alăpta surâzătoare băieţelul în vârstă de 3 ani şi jumătate. Şase luni mai târziu, Jamie Lynne Gurmet a recidivat şi a pozat din nou alăptând, de data asta într-o imagine mult mai puţin provocatoare, pentru revista Pathways to Family Wellness.

 

Angelina Jolie alaptand pe coperta Totul despre mame
Angelina Jolie, cu unul din gemeni la piept

Angelina Jolie, prezentă la apel

Una dintre cele mai celebre mame de pe glob, Angelina Jolie, nu a ratat nici ea apariţia pe o copertă de revistă în timp ce alăpta şi i-a acordat revistei W această exclusivitate în noiembrie 2008.

Lumea întreagă a putut vedea o Angelina radioasă, hrănindu-şi copilaşul nou-născut, care de-abia se zarea în imaginea relativ înceţoşată.

 

Fotografia, care nu avea tocmai precizia unui profesionist, făcea parte dintr-o serie mai amplă de imagini imortalizate de însuşi Brad Pitt, lucru ce a dat farmec întregii poveşti.

De altfel, pozele au fost făcute cu un film Kodak care nu se mai fabrica de ani buni, cumpărat de pe eBay şi ajuns cu greu în posesia lui Brad, amănunt ce a condimentat întreaga istorisire.

 

 

Mama-vaca Totul despre mame
Mama care alăptează, în viziunea El Mundo

Între imaginea artistică şi cea ridicolă

 

Dar cum nu toate părerile converg, o ediţie de octombrie 2010 a periodicului spaniol El Mundo a scos artileria grea la adresa mamelor care alăptează, pe care le-a catalogat drept mame-vaci.

Poza explicită în care o mamă fusese pictată aidoma bălţatei din Alpi, iar bebeluşul aştepta cuminte laptele de la sân a fost întărită de articol, autorii săi subliniind că nu există dovezi ştiinţifice care să susţină beneficiile alăptatului, iar mama care alăptează este sclava copilului.

Din fericire, cititoarele n-au acordat prea mare importanţă articolului şi şi-au văzut mai departe de alăptat. Este şi asta o formă de artă. Sau nu?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa