Adele, mărturie emoționantă despre rolul de mamă, la Gala Grammy

Anca Vlad

În urmă cu câteva zile, a avut loc cea de-a 59-a ediție a decernării Premiilor Grammy. Titlurile publicațiilor s-au axat pe unul dintre cele mai importante momente ale serii: Adele a câștigat premiul pentru cel mai bun album al anului și și-a cerut scuze cu ochii în lacrimi lui Beyonce care, după părerea ei, merita acest premiu. Mulți au considerat lacrimile lui Adele un ”teatru ieftin”, însă discursul de acceptare care a urmat dovedește contrariul.

Așa cum se obișnuiește, Adele a ținut un discurs de mulțumire, care a rămas în memoria multora și datorită momentului în care interpreta britanică a vorbit despre… maternitate.

„În urmă cu cinci ani, când am fost pe această scenă, eram însărcinată, dar în acel moment nu știam. Sarcina a fost o binecuvântare. Ca și faptul că am devenit mamă. Cu toate acestea, am pierdut mult din mine însămi și m-am zbătut. Și acum mă zbat să fiu o mamă bună… e îngrozitor de greu… În seara asta am senzația că s-a închis cercul și că o parte din mine revine la normal ”, a spus artista, citată de Babble.

Cântăreața, mamă a unui băiat de patru ani pe nume Angelo, a fost întotdeauna sinceră în ceea ce privește maternitatea și a recunoscut că s-a luptat cu depresia postnatală. În cadrul discursului de la Premiile Grammy, ea a avut puterea de a mărturisi acest lucru în fața a milioane de telespectatori.

Sunt multe sentimentele atașate maternității, mai ales dacă ești mamă pentru prima dată: fericire, dragoste și împlinire. Mai este însă unul despre care mamele nu prea vorbesc – pierdere.

Pierderea identității, pierderea senzației de normalitate. După ce aduci pe lume un copil, nu vei mai fi niciodată așa cum ai fost și, deși schimbarea este incredibilă, rămâne durerea cauzată de faptul că te-ai pierdut pe tine, cea care ai fost. Sentimentul este atât de copleșitor încât, uneori, poate fi înfricoșător și imposibil de depășit, este ideea scoasă în evidență de Adele.

”Nimeni nu vorbește despre pierdere. Nimeni nu vorbește despre identitatea ta. Nimeni nu te avertizează că există posibilitatea să nu mai știi cine ești sau care e scopul tău în viața în afară de a îngriji sufletul care l-ai adus pe lume. Nimeni nu pomenește nimic despre confuzie și amorțeală. Nimeni nu-ți explică de ce, dintr-un anumit motiv, nici tu nu-ți poți explica faptul că te simți pierdută. Nimeni nu te ajută să intri în noul rol sau să să-ți dai seama cum se potrivește el cu tine. Nimeni nu-ți spune că realitatea nu mai pare reală, ci mai degrabă o experiență extracorporală”, mai spune Adele.

Schimbările de dispoziție ale mamei pot influența copilul înainte și după naștere

Nu auzi nimic despre asta pentru toți ne temem să o spunem cu voce tare pe de o parte de teamă că dacă ne auzim spunând-o, e adevărat, iar pe de alta, pentru că ne temem să nu fim judecate, susține cântăreața.

În realitate, frica de fi judecat de alții – și, mai rău, de noi înșine, pentru că avem aceste sentimente – are rădăcina într-o concepție greșit înțeleasă: că nu te gândești la copilul tău și că rolul de mamă e unul dintre cele mai minunate,  mai grele și cel mai derutante experiențe pe care le-ai trăit în același timp.

Adele a trecut această punte serile trecute, admițând deschis că venirea pe lume a fiului ei a fost o binecuvântare, dar că asta a făcut-o să piardă o parte din ea. Poate vă vine greu să credeți că cele două lucruri se pot întâmpla simultan, dar o veți face dacă ați trecut prin asta.

„După nașterea primul copil, am trecut printr-o puternică depresie postnatală și o criză de identitate care m-a slăbit îngrozitor. Nu puteam cumpăra alimente pentru că nu mai știam ce îmi place să mănânc. Nu știam ce haine să-mi cumpăr pentru că nu mai aveam corpul ca înainte și nu știam ce stil am avut. Nu mă mai simțeam bine în societate pentru că nu știam despre ce să vorbesc. Mă simțeam diferit și nu înțelegeam dacă a fi mamă însemnă că ești doar asta”, dezvăluie și Julie Lundgreen, semnatara articolului din Bubble.

Depresia gravidei prezintă risc major pentru buna dezvoltare a copilului

Adele are dreptate: maternitatea nu este floare la ureche și te transformă. Dar cele care au trecut printr-o depresie postnatală pot spune cu certitudine un lucru: dacă te simți pierdută, continuă să te cauți. Nu ești defectă și nu e nimic în neregulă cu tine – ești încă acolo! Poate că va dura ceva timp până te vei regăsi, dar ai reținut cuvintele lui Adele despre faptul că la un moment dat cercul se închide? E adevărat și merită!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa