Actori şi cântăreţi celebri care suferă de autism

Marina Neciu

Acești actori și cântăreți celebri care suferă de autism sunt dovada clară că poți avea succes în viață, în ciuda acestui diagnostic.

Nimic nu încântă mai mult un părinte de copil cu autism, la început de drum, imediat după diagnostic, decât să vadă oameni care reuşesc să împace această condiţie cu o viaţă profesională de succes.

Şi mai ales dacă este vorba despre artişti cunoscuţi care au fost diagnosticaţi în copilărie cu o formă de autism, parcă mai avem speranţa că un talent sau o pasiune ajută pe oricine să-şi depăşească limitele şi anxietăţile.

Este adevărat că cei mai mulţi dintre ei au primit un diagnostic mai “uşor”, adică sindromul Asperger care nu împietează atât de mult asupra dezvoltării copilului, e mai puţin pervaziv, afectând cel mai mult partea de comportament social.

Cele mai multe persoane cu sindrom Asperger au o inteligenţă normală, însă unii manifestă un talent deosebit în muzică, ştiintă, artă etc. Se spune, printre altele, că este autismul geniilor. De aceea lumea face confuzie între cele două şi reacţionează cu un “Aaaa, păi ăştia sunt deştepţi!” când aud despre autismul infantil. Realitatea este că cele mai multe persoane cu autism au si retard asociat.

Interesant este că toţi artiştii americani diagnosticaţi în copilărie cu o formă de autism,  prin anii ‘50 sau ‘60, nu au mărturisit decât recent despre suferinţa lor şi dificultăţile de adaptare cu care s-au confruntat. Cei mai tineri dintre ei, care au douăzeci şi ceva de ani au fost sinceri chiar în momentul debutului şi au avut curajul să vorbească despre suferinţa lor.

Se pare că nici societatea americană nu era foarte tolerantă  acum 50-60 de ani cu cei “altfel”.

Iată câteva nume celebre de artişti diagnosticaţi cu autism:

Dan Aykroyd

Dan AykroydDan Aykroyd , actor american celebru, a reuşit să depăşească dificultăţile sindromului Asperger în mod creativ şi să se exprime prin personajele pe care le-a întruchipat. “Am Asperger… Unul dintre simptome este faptul că sunt obsedat de fantome şi de forţele de poliţie. Port cu mine tot timpul o insignă de poliţist”,  a declarat actorul. Poate de aceea a fost “Ghostbuster”s unul dintre cele mai bine vândute filme ale anilor ’80.

Darryl Hannah

Darryl HannahDarryl Hannah , celebra actriţă care a jucat în filme ca „Blade Runner”, „Splash” şi „Wall Street”, a trebuit să se retragă în copilărie de la şcoală timp de un an fiindcă nu se putea adapta. A ajutat-o mai apoi mama sa să se reintegreze. Ii plăcea să se legene, era fascinată de foc şi niciunul din rezultatele testelor psihologice aplicate de specialiştii din anii ’60 nu erau pe placul acestora. Cum nu se ştiau extrem de multe despre terapii adecvate care să ajute copiii cu autism, psihiatrii au recomandat instituţionalizarea. Ceea ce nu s-a întâmplat, actriţa crede că poate nu şi-ar fi revenit niciodată.

James Durbin

James DurbinJames Durbin, semifinalist la „American Idol”, a mărturisit că suferă atât de sindromul Asperger , dar şi de Tourette. A suferit mult în copilărie, copiii îl ostracizau din cauza ticurilor faciale cauzate de sindromul Tourette pe care nu le putea controla.

Susan Boyle

Susan BoyleSusan Boyle , finalistă de la „Britain’s got talent” din Marea Britanie a devenit vedetă peste noapte datorită vocii absolute speciale, dar n-a ştiut de ce s-a simţiti diferită întreaga ei viaţă. A aflat de-abia după ce a devenit celebră când un medic a diagnosticat-o cu sindromul Asperger. S-a simţit uşurată, avea o explicaţie de ce era atacată de ceilalţi şi a fost ignorată întreaga viaţă.

James Scott

James ScottJames Scott a fost unul dintre cei mai talentaţi participanţi la “X Factor” din Marea Britanie. Tânărul, diagnosticat cu Asperger, s-a luptat din greu cu anxietatea, iar muzica a fost şi în cazul lui cea care l-a ajutat să se exprime. Cea mai cunoscută piesă a sa este “Through my eyes”-“Prin ochii mei” care este un imn al conştientizării autismului.Piesa  pune accentul pe dificultăţile vieţii unei persoane care suferă de autism, dar este şi un îndemn adresat celorlalţi de a încerca să înţeleagă că deosebirile induse de autism nu fac ca o persoană să fie mai prejos decât celelalte.

“See the world through my eyes / Priveşte lumea prin ochii mei,

It changes shape and it changes size / Îşi schimbă forma şi mărimea;

It’s not quite the world you see / Nu-i chiar lumea pe care tu o vezi.

If you could find a way to look around inside my mind / Dacă ai putea privi în mintea mea,

Maybe you would understand me / Poate m-ai înţelege.

I’m not blind, but I can’t always see / Nu sunt orb, dar nu pot mereu vedea,

I’m not deaf, but things can sound strange to me / Nu sunt surd, dar sunetele îmi par ciudate

I’m not trapped, but it’s hard to feel free / Nu sunt prizonier, dar nu mă simt nici liber;

Imagine what it’s like to be me / Imaginează-ţi cum e să fii în locul meu.

It’s hard for me to try to think things through or talk like you / E greu pentru mine să gândesc şi să vorbesc ca tine;

Everything can be a blur sometimes / Totul e în ceaţă uneori,

But if you walk along beside me, hold my hand and guide me / Dar dacă păşeşti pe drumul meu, îmi eşti alături şi mă îndrumi

Together any mountain we can climb / Împreună putem trece orice munte.

I’m dreaming of my future and it’s brighter than you know / Visez la viitorul meu şi e mai luminos decât ai crede,

I’ll get there on a different road when I am ready to go / Voi ajunge acolo pe alt drum când voi fi gata de drum.

I don’t need pity, I don’t need tears / N-am nevoie de milă, n-am nevoie de lacrimile voastre,

I just need someone to help me understand my fears /Am nevoie de cineva care să mă ajute să-mi înţeleg fricile;

Tell me you believe in me, let me know that i’m OK / Spune-mi că şi tu crezi în mine, că sunt cum trebuie,

Help me feel safe in the world, and I will find my way / Ajută-mă să mă simt în siguranţă în lumea asta şi îmi voi găsi locul. ”

Citește și: Primele semne ale autismului.

Dă-ne like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa