Cele mai bune filme pentru copii care sunt lecții de viață

Anca Vlad

Alegerea unui film de calitate, potrivit vârstei copilului, poate fi o adevărată provocare. Acțiunea și linia pe care merg povestea pot diferi drastic de la o țară la alta, iar dublarea sau subtitrarea pot o oferi o experiență distinctă. La fel de diferite sunt încadrările în ceea ce privește vârsta privitorilor, făcând alegerea și mai dificilă. Cu asta în minte, kidworldcitizen.org a alcătuit o listă cu cele mai bune filme pentru copii.

Afganistan

 

The Breadwinner. Pentru a-și putea întreține familia, o fetiță de 11 ani își taie părul. Sub chip de băiat, Parvana descoperă că are mai multă libertate, dar are parte și de pericole. Acesta este unul dintre cele mai bune filme pentru copii, care pot descoperi astfel o țară judecată în mod greșit.

China

 

Big Fish and Begonia este inspirat din vechi povești chinezești, cum ar fi Zhuang Zi, Mountains and Seas și In the Search of the Supernatural. O fată misterioasă se transformă în delfin și descoperă astfel lumea. Animația relevă puterea dragostei și a credinței.

Columbia

The Colors of the Mountain e povestea tristă, dar emoționantă, a unor puști mari iubitori de fotbal, ale căror vieți sunt afectate de trupele de gherilă din apropierea sătucului lor izolat pe munte.

Coreea

 

The Way Home. Emoționantul film se centrează pe iubirea dintre bunici și nepoți. Când un copil crescut în Seul este trimis în Coreea rurală să locuiască împreună cu bunica lui surdo-mută, puștiu este recalcitrant, pretențios și se refugiază în jocurile video de care este obsedat. Filmul are happy end și este recomandat tuturor copiilor.

Cuba

Viva Cuba prezintă prietenia dintre doi școlari cubanezi, un băiat și o fată, care pornesc într-o aventură plină de peripeții. Ei traversează insula ca să-l găsească pe tatăl fetei și să-l roage s-o convingă pe mama ei să nu ia din țară. Este o poveste clasică, în care cei doi fac parte din clase sociale diferite.

Franța

The Red Balloon. În acest fim fantastic, un balon roșu pare să aibă voință proprie din moment ce însoțește peste tot un băiețel parizian. Din acest motiv, Pascal are probleme la școală, acasă și atunci când vrea să evite un grup de școlari bătăuși. Film recomandat copiilor mici.

Germania

Vicky the Viking este bazat pe romanul unui autor suedez, care a mai fost ecranizat și în Japonia. Versiunea de față nu este animată, dar este minunată! Vicky este copilul inteligent și inventiv al unui viking puternic. Deși băiatul nu se poate lăuda cu puterea fizică specifică neamului său, el își folosește creierul și imaginația ca să demonstreze că este un „adevărat viking”.

India

Like Stars on Earth. Emoționantul film spune povestea lui Ishaan, un băiat de opt ani. Din cauza dislexiei, el are probleme la școală și frustrații lui părinți vor să-l disclipineze. Ishaan ajunge la o școală cu internat și are norocul să întâlnească un professor cu suflet. Filmul are multe melodii și dansuri specifice Bollywoodului.

Iran

 

Children of Heaven. Ali pierde pantofii de școală ai surorii lui și din această cauză încep o mulțime de aventuri. Cei doi frați pun la cale un plan ca să nu afle părinții lor și decid să poarte cu rândul singura pereche de pantofi pe care o aveau.

Irlanda

The Secret of Kells readuce la viață mitologia celtă. Povestea începe când un illuminist vizitează mănăstirea celților în perioada invaziei vikinge. Brendan se împrietenește cu creaturi mitice și decide să devină și el un iluminat.

Japonia

 

My Neighbor Totoro este o animație uimitoare care ne duce pe tărâmurile înverzite ale Japoniei anilor 50. Mei și Satutsuki se mută împreună cu tatăl lor într-o casă veche, ca să fie aproape de spitalul în care este tratată mama lor. Ele îl întâlnesc pe Tatoro, un spirit al pădurii care seamănă cu un iepure mare combinat cu o pisică.

Mexic

Coco. Un băiat pe nume Miguel pornește într-o aventură extraordinară pe tărâmul magic pe care au ajuns strămoșii lui. Miguel nu înțelege semnificația Zilei Morților și este pus în situația de a alege între continuarea tradiției familiei sau a deveni muzician.

Mongolia

 

The Story of a Weeping Camel spune povestea unei cămile care-și respinge adorabilul pui după ce trece prin chinurile nașterii. O familie mongolă, nomadă, face tot ce poate să le apropie pe cele două animale și să se ajute să supraviețuiască în deșertul Gobi.

Noua Zeelandă

 

Whale Rider. Rolul principal este deținut de Pai, o fetiță Maori de 12 ani, care trăiește într-o comunitate ce respectă cu sfințenie tradițiile. Una dintre ele spune că o femei nu poate conduce tribul. În acest moment, lider este Koro, bunicul fetei, care a început deja să caute un succesor. Pai cheamă în ajutor balenele ca s-o ajute să-și ocupe locul pe care-l merită.

Paraguay

Landfill Harmonic spune povestea unui grup de copii și a profesorului lor. Împreună, ei transformă gunoaiele în instrumente muzicale, ca să formeze Recycled Orchestra. Filmul atrage atenția asupra cantității mari de deșeuri pe care le producem și a beneficiilor reciclării.

Senegal

 

Kirikou and the Sorcerer. Inspirat din folclorul sudanez, fermecătorul film ne arată cum curajosul și inteligentul Kirikou începe să înțeleagă că oamenii care sunt răi au suferit mult în trecut.

Sudan

 

Zarafa. Maki se împrietenește cu pui de girafă pe nume Zarafa. Ei decid să pornească într-o aventură periculoasă la bordul unui balon cu aer cald, cu care să traverseze Africa și să ajungă în Europa. Pe drum sunt ajutați de războinici beduini și întâlnesc pirați greci.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa