Vă mai amintiţi poeziile din copilărie?

TOTUL DESPRE MAME

Poezii din copilărie – Antologie ilustrată de poezii pentru copii, Editura Cartea Copiilor, 2012

 

S-a ivit pe culme Toamna,
Zâna melopeelor,
Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor…

 

Lung îşi flutură spre vale,
Ca-ntr-un nimb de glorie,
Peste şolduri triumfale
Haina iluzorie…

 

Multă vreme a trecut de când am citit pentru prima dată versurile acestea. Nici măcar nu eram încă la şcoală. Era tot toamnă, ca şi acum, tot ploaie şi tot frig. Abia plecasem din casa bunicilor. Părinţii mei „primiseră casă” într-un cartier nou, muncitoresc, drept pentru care m-am trezit departe de locul în care crescusem, departe de copiii cu care colindam grădinile din spatele blocurilor, departe de tot ce fusese frumos până atunci. Singură într-o casă nouă şi aproape goală.

Aşa am descoperit cu adevărat cărţile. Sau mai bine spus ilustraţiile lor. Tata mă învăţase să citesc încă de la cinci ani și îmi cumpăra câte o carte nouă la fiecare salariu – cărţi frumoase, cu poze, în lumea cărora m-am ascuns de multe ori când mă simţeam singură în casa cea nouă.

Peste ani, regăsindu-mă cu vechi prieteni din copilărie deveniţi ca şi mine părinţi şi povestind, inevitabil, despre copii şi despre propria copilărie, ne-am trezit nu de puţine ori scoţând la iveală din tolba cu amintiri imaginea unei cărţi cu poveşti, a unei coperte sau ilustraţii de atunci, de demult. Pentru că aşa era pe vremea aceea, toţi aveam aceleaşi jucării, aceleaşi cărţi. Imaginile acelea frumos colorate erau universul nostru, al copiilor cu doar cinci minute de desene animate pe săptămână.

Am regăsit cu nostalgie astfel de ilustraţii, cu potențial de fixare în memoria copiilor pentru decenii întregi, într-un volum nou-nouţ scos de Editura Cartea Copiilor şi inspirat intitulat Poezii din copilărie. 48 de pagini colorate, venite parcă de peste timp, în care cuvintele se răsucesc printre desene, personajele ilustrează versurile iar la sfârşit, când ajungi la ultima copertă, realizezi că eşti iar mic, mic de tot, că citeşti pentru că îţi place şi nu pentru că „trebuie la scoală”, că bunicii robotesc prin casă şi mai e puţin şi se întorc părinţii de la serviciu.

Trebuie să ştiţi că volumul este recomandat de Clubul Ilustratorilor din România, iar numele artiştilor care au lucrat pentru apariţia sa vă sunt probabil cunoscute, fie din alte pagini ale altor cărţi pentru copii, fie din cadrul expoziţiilor de artă sau chiar de bijuterie de autor: Maria Brudaşcă, Livia Coloji, Agnes Keszeg, Raluca Ilie şi Cristiana Radu.

În acest volum veți regăsi multe poezii iubite în copilărie, de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, George Coșbuc, Șt. O. Iosif, Octavian Goga, George Topârceanu, pe care ați vrea să le audă şi copiii voștri, pentru că sunt frumoase, simple, și pentru că, într-un fel magic, fac parte din lumea copilăriei noastre şi se numără printre acele lucruri pe care, dacă ai putea, le-ai lăsa moştenire chiar şi nepoţilor. Pentru că da, uneori, şi poezia poate fi o amintire de familie. Eu îmi amintesc cu atâta nostalgie de Cântec de primăvară, La Paşti, Iarna, Somnoroase păsărele, Câţi ca voi, Iarna pe uliţă!

Eu am vorbit deja cu Moş Nicolae să strecoare Antologia ilustrată de poezii pentru copii în ghetuţele copiilor mei. Sunt sigură încă de pe acum că le va plăcea şi că ne va însoţi în serile lungi de iarnă.

 

Găsiți acest volum în curând pe rafturile librăriei Cărturești. Nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa