Sănătatea are gust – Carte de nutriție pentru familie, de Dr. Mihaela Bilic, Ed. Curtea Veche, 2011
Înainte de a porni într-o călătorie pe tărâmul magic al nutriției, aș vrea să vă întreb dacă vă mai aduceți aminte de cele câteva cărți emblemă care nu lipseau din nicio bibliotecă, înainte de anii ’90. Până să îmi dați răspunsul, o să vă zic eu cele două titluri care îmi vin imediat în minte: Mama și copilul și Medicina în familie. Nu trecea zi în copilăria mea să nu deschid aceste două volume despre creșterea copiilor și sănătatea întregii familii și să le răsfoiesc curioasă: oare ce mai zice la capitolul despre bebeluși? Sau la capitolul despre anatomia corpului uman? Dar despre cum să îngrijești niște fracturi sau arsuri pe care le poți căpăta prin gospodărie? Eram înnebunită după aceste două cărți imense, groase, cu multe desene, tabele, poze alb negru și multe anexe. Anexele m-au dat pe spate mereu. Și totuși, această pasiune a mea de a răsfoi niște cărți-enciclopedii pe care cu greu le puteam căra după mine, nu m-a dus nicidecum înspre Medicină, nici măcar înspre Fizică sau Biologie, așa cum spera tata, ci, înspre Litere. Anii au trecut, dar odată cu maternitatea s-a născut și interesul meu pentru nutriție, pentru ce pun pe masa familiei mele. Diversificarea copilului meu a fost momentul care m-a determinat să uit dulciurile, alimentele procesate, grăsimile rele și pâinea din comerț și să mă apuc să învăț să citesc etichetele produselor sau să mă informez în legătură cu sursa lor, în speranța că voi ajunge să aleg alimente cât mai sănătoase pentru noi toți.
Această nouă pasiune în ale nutriției a întâlnit-o pe cea veche din copilărie, aceea de a găsi toate informațiile utile unei familii într-o singură carte mare și cuprinzătoare, în ziua în care am cumpărat cartea semnată de Dr. Mihaela Bilic, Sănătatea are gust – Carte de nutriție pentru familie. Trebuie să mai mărturisesc ceva: am stat în librărie și am adulmecat cartea mai bine de o jumătate de oră! Eram încântată de mărimea ei – e mai mare decât culegerea de matematică Petrică din gimnaziu -, de coperta viu colorată și elegantă, de mirosul de proaspăt tipărit și de amintirile din copilărie pe care mi le trezea.
Apoi, a început dezmățul unei lecturi ușoare și foarte plăcute despre grăsimi, despre calorii, despre un stil de viață sănătos. Cartea este concepută să fie citită de fiecare membru al familiei, fiind scris într-un limbaj accesibil și adolescentului tău care stă numai cu nasul în PC, pentru care, de altfel, există un capitol special.
„Această carte a fost scrisă ca să explic oamenilor că lucrurile de bun simț sunt cele care dau cele mai bune rezultate, atât timp cât suntem dispuși să facem un pic de efort, să avem o disciplină, să acordăm mâncării importanța ei cuvenită. În carte găsești informațiile de bun simț, dar și pe cele științifice. Cartea asta ține loc de nutriționist”, spunea Mihaela Bilic după lansarea cărții.
Acest ghid de nutriție de familie începe cald cu câteva capitole care sunt dedicații hrănitoare pentru doamne, domni, seniori, gravide, nou-născuți, copii, adolescenți, gospodine și credincioși care postesc. Cele 55 de capitole din carte pot fi citite pe sărite, nu au legătură unul cu celalalt, și se axează pe ideea că orice am face, ce am studia sau am visa, pe toți ne leagă un lucru: mâncarea. Așadar, Dr. Mihaela Bilic face o pledoarie a alimentației corecte și din surse sănătoase, desemnând și „alimente vedetă”, construind topuri și condimentând totul cu secrete și curiozități culinare. Nu este o carte despre slăbit sau despre diete, ci este o carte care îți aduce toate informațiile necesare pentru a dezvolta o relație sănătoasă și echilibrată cu mâncarea.
„În cele 640 de pagini ale acestei lucrări sunt strânse experiența mea de peste 15 ani ca medic nutriționist, observațiile mele culinare pe care le-am descoperit din postura omului căruia îi place să gătească și concluziile la care am ajuns după o viață de luptă cu plăcerea de a mânca. Am ascultat, am pus întrebări, am citit, am experimentat pe pielea mea și tot ce am aflat vreau să vă împărtășesc vouă, cei cărora le pasă de ce este în farfurie. Am jucat pe rând rolurile medicului specialist în nutriție, al psihologului, al bucătarului, al pacientului supraponderal sau al viciosului gurmand. Concluzia a fost una singură: nu mâncarea e de vină, ci felul în care noi o folosim”, se destăinue aici Dr. Mihaela Bilic.
Ce am aflat din această carte?
Spicuiesc pe sărite din capitole diferite căci nu mă pot hotărî care e cel mai stufos și bine ilustrat dintre cele 55 din carte:
- Carnea este prietena dietelor.
- Sucul de fructe este o capcană dulce în care cad majoritatea părinților.
- Zahărul cere zahăr.
- Ceaiul are nevoie să se infuzeze minimum două minute pentru ca antioxidanții să fie eliberați în apă caldă.
- Para este fructul numărul 1 din topul Mihaelei Bilic.
- Tărâțele de grâu sunt cel mai eficient remediu împotriva constipației.
- Ardeiul iute, anghinarea și hreanul sunt doar câteva alimente care ard grăsimile nedorite.
- Băuturile răcoritoare nu hidratează, nu țin de foame și nici de sete, însă îngrașă.
- Trei-patru nuci pe zi pot completa necesarul de acizi grași omega 3.
Singurul minus al cărții este că nu o poți lua cu tine la metrou pentru lecturare, așa că mai bine te pregătești pentru o lectură tihnită la tine acasă, cu carnețelul și pixul lângă tine, pentru că în mod sigur o să ai notițe interesante de luat.
Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărturești. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.