Reţete inspirate pentru toată familia (dar mai ales pentru cei mici)

TOTUL DESPRE MAME

Marea carte de bucate pentru bebeluși și copii mâncăcioși, 200 de rețete sănătoase și ușor de preparat pentru copilul tău, de Annabel Karmel, Editura Paralela 45, 2010

 

Despre copilul meu care face mofturi la masa am mai scris. Nu am apucat, însă, să scriu despre ce mănâncă, atunci când are chef: paste cu pesto, supă de pui, cartofi, orez, biscuiți de casă, parmezan, două bucățele de pui și trei de vită, rar măr sau pară, rar banană, rar iaurt și poate și mai rar o măslină, pâine sau ou. Pește, deloc, e dușmanul suprem, iar porcul e gustos, dar nu i-l băgam noi sub nas cam deloc. După cum se vede din lista de mai sus, lipsesc legumele, fructele, lactatele. Și multe altele… Oare am greșit când am început diversificarea? Dar unde, mai exact? De ce să nu mănânce și el ca alți copii de un an și nouă luni, de exemplu, pate de ficat făcut în casă? Sau sufleuri de brânza și ciuperci? Sau supe creme din toate legumele pământului? De ce al meu de e așa de selectiv?

Când mi-a picat în mână Marea carte de bucate pentru bebeluși și copii mâncăcioși, cartea celebrei atutoare de cărți de gătit pentru copii, Annabel Karmel, ea însăși mama a trei copii, am zis: Gata, Luca, ți-ai găsit nașul! Următoarea reacție a fost să recitesc cu glas tare titlu cărții și să pufnesc în râs: Marea carte de bucate pentru bebeluși și copii mâncăcioși! Am râs la pronunțarea alăturării de cuvinte „copii mâncăcioși” și m-am întrebat dacă există așa ceva. Pe bune acum, chiar există copii care să nu refuze ce gătesc mamele lor?

Apoi, am răsfoit-o și am fost plăcut impresionată de designul curat și de însemnările jucăușe de pe parcursul rețetelor, de parcă această carte ar fi fost scrisă pentru copii, nu pentru părinți bucătari. De fapt, asta și atrage foarte mult la această carte: ilustrațiile sunt atent alese, găsești pe fiecare pagină ba o ceapă zâmbitoare, ba o roșie dansatoare și cu mustață sau o portocală cu picioare, iar toate rețetele (200 la număr!) sunt descrise în detaliu, astfel încât orice începător într-ale bucătăriei să se simtă bine primit în lumea rețetelor pentru copii. Căci cine crede că e ușor să gătești pentru cei mici, în cantități mici și cu ingrediente selectate cu mare atenție, se înșală amarnic.

Autoarea Annabel Karmel este la curent cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății care susține să începem diversificarea la șase împlinite ale copilului, cu precizările conform cărora sarea, zaharul și laptele de vacă sunt interzise copiilor de sub un an și cu faptul că diversificarea trebuie făcută treptat, alături de laptele matern sau de formulă. Cartea nu este doar un rețetar la îndemâna oricărui părinte, ci este organizată în cinci capitole, după cum urmează:

  • Capitolul unu, cel dedicat primelor alimente ale  bebelușului și în care autoarea Annabel Karmel face și o mică introducere în nutriția de bază;
  • Capitolul doi: prima etapă a procesului de diversificare a alimentației, în care găsiți și sugestii despre cum să începeți procesul de diversificare, despre textura primelor alimente, despre gusturi, cantități și băuturi;
  • Capitolul trei: a doua etapă a procesului de diversificare, capitol în care găsiți idei despre cum să combinați alimentele;
  • Capitolul patru: găsiți rețete potrivite pentru perioada între nouă și douăsprezece luni;
  • Capitolul cinci: „Copilul de la 1 la 3 ani”, capitol în care suntem încurajați să mâncăm cu toții la masă astfel încât cel mic să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase.

 

Din cele 200 de rețete pentru cei mici, 90% sunt ușor de realizat în orice bucătărie românească. Eu voi încerca sigur următoarele rețete: pizza rapidă făcută în casă, fâșii subțiri din carne de vită cu broccoli și brioșe cu morcov și ananas. Vă povestesc dacă au avut succes sau nu!

Foto: Dedi Grigoroiu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa