O altfel de dietă- mâncatul conștient

Maria Tănăsescu
Ghidul headspace

În cartea sa, „Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” , Andy Puddicombe vorbește răspicat despre hrană, dar nu înainte de a demonta miturile dietelor tradiționale, de a cita cercetări  științifice, de a face opriri la psihologie, meditație și nu în ultimul rând nu înainte de a ne  pune la dispoziție soluții și exerciții practice pentru a metaboliza această obsesie a omului modern.

Trei părți tristețe, o parte ciocolată

Autorul cărții “Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” , Andy Puddicombe,  se îndepărtează în cartea sa de paradigma tradițională a celor care propun diete;  punctul focal al acestei cărți nu este hrana, ci, mai curând mintea – privită ca centru al fascinației noastre pentru mâncare, al fanteziilor legate de mâncare, al senzației de foame și celei de sațietate.

În primul rând , suntem invitați să conștientizăm măsura în care emoțiile, fie ele negative,  pozitive sau intense, ne ghidează deciziile legate de cât, cum și ce mâncăm; cei mai mulți dintre noi vom găsi confort în hrană în urma unei separări, vom recompensa o victorie cu un bol de înghețată, sau ne vom îngropa tristețea într-una sau mai multe tablete de ciocolată.

Apoi, autorul cheamă în ajutor studii și cifre, extrem de elocvente: deși nu ne dăm seama, gândurile legate de mâncare ne survolează mintea de peste 200 de ori pe zi, primul nostru gând dimineața e legat de hrană, iar ultimul, seara, înainte de somn e privitor la imaginea trupului nostru; apoi, dacă lărgim un pic tabloul, cercetări derulate în Marea Britanie arată că în anul 2030 se va tripla obezitatea, într-o lume în care 1 miliard și jumătate de persoane supraponderale conviețuiesc alături de peste 800 milioane de persoane aflate la limita subzistenței.

O altă cifră interesantă e cea a cheltuielilor globale din industria dietelor – 580 de miliarde de dolari (de trei ori mai mult decât stabilește ONU că ar fi nevoie pentru a stopa înfometarea) ; cu alte cuvinte, sume uriașe se duc în fiecare an către eforturi zadarnice de a pierde greutate, care cel mai adesea nu aduc roadele așteptate.

Acceptare, mindfulness, meditație și conștiență

Acceptarea, subliniază autorul e  punctul de plecare pentru schimbare – ea nu e o stare pasivă, ci, dimpotrivă, e motorul și motivația cu care pornim la drum.

Motivația cea mai eficace nu poate fi, prin urmare decât cea lăuntrică- care izvorăște din acceptarea și înțelegerea profundă a situației, a nevoii de schimbare și a parcurgerii acestei schimbări cu calm.

Soluția celor zece minute alocate zilnic pentru meditație (există studii care arată că tehnicile de meditație pot modifica inclusiv  structura fizică a creierului, nu doar obiceiurile noastre de viață), pentru observarea calmă a gândurilor și emoțiilor este o soluție la îndemână, la polul opus față de strădaniile, gramajele și limitările oricărui alt tip de dietă.

O parte extrem de simpatică e cea în care identifică câteva tipologii și atitudini față de hrană ( mâna sus cine se recunoaște Ronțăitor, la fel ca mine) , în care ne vom recunoaște cu ușurință mulți dintre noi: vedeta, ronțăitorul, expertul în produse eco, dependentul de diete, gurmandul.

Coperta_Fatza

Cum anume mâncăm conștient

Mintea noastră rătăcește adesea necontrolat, haotic, asemenea cailor sălbatici. Exercițiul alocării celor zece minute zilnice se aseamănă mult cu procesul îmblînzirii cailor: funia se scurtează treptat ( mintea nu e limitată, ci dimpotrivă, relaxată), iar ei au suficient spațiu de manevră, cât să se simtă în continuare  liberi și neîngrădiți. Treptat, acceptă locul de odihnă , așa cum și mintea se deprinde cu liniștea, detașarea, trăirea momentului prezent.

Recomand cartea întâi și întâi pentru că e înțesată, la fiecare pas și capitol , de mici exerciții pe care le putem integra cu ușurință în viața noastră:

  • cum să consumăm conștient alimentul nostru preferat( fie el și ciocolată);
  • cum să devenim (mai ) conștienți de simțurile noastre;
  • cum să observăm reacțiile minții în fața alimentelor;
  • cum să mâncăm în prezența altor oameni;
  • cum să respirăm în timp ce mâncăm.

În fine, ultimele câteva capitole ale cărții sintetizează de o manieră foarte pragmatică pașii de urmat, metoda – dacă poate fi vorba de o metodă- Headspace pentru a mânca conștient.

În afară de cele zece minute devotate zilnic meditației, care se vor reflecta nu doar asupra felului în care mâncăm, ci asupra întregii noastre vieți, autorul recomandă un program Headspace pe zece zile: deși nu veți găsi aici dozări inflexibile și algoritmuri complicate de calorii, iată câteva principii care cred că sunt ușor de urmat:

  • Nu mergeți la cumpărături de alimente când vă e foame.
  • Respirați adânc înainte de a face cumpărăturile, pentru a le evita pe cele impulsive.
  • Luați o scurtă pauză înainte de a mânca, pentru ca mintea să intre în starea potrivită.
  • Rămâneți curioși privitor la ce mâncați, ca și cum ar fi pentru prima dată când o faceți.
  • Luați masa într-o stare de liniște și faceți pauză dacă vă dau târcoale gânduri anxioase.

Vedeți, prin urmare că nu avem de a face deloc cu o dietă obișnuită, prescriptivă și limitativă; mai curând, ne întâlnim  aici cu o schimbare profundă a lentilei cu care privim viața.  Găsim aici căi de a substitui mintea critică cu o minte prezentă, lucidă, relaxată. Găsim, poate, ca Alice în Țara Minunilor, o portiță care ne poate schimba viața; un pic de curaj să avem.

”Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” poate fi comandat online AICI

Lansarea în România a ”Ghidului  Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” va avea loc pe 9 iunie, cu sprijinul Biocorner.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa