Îndrăznesc să nasc așa cum vreau, un documentar care dezvăluie realitatea medicală și umană a nașterii în România
O femeie care a trecut prin două nașteri în sistemul medical românesc nu poate privi cu indiferență acest documentar. Așa cum există indicații pentru protecția copiilor în vizionarea filmelor, ar putea să existe o indicație și pentru mamele care urmăresc acest film: În cazul unei istorii de naștere traumatică, a se urmări cu toate precauțiile necesare! Ideal, cu o prietenă bună lângă care să te țină de mână când șuvoiul de amintiri și sentimente nerostite te vor copleși. Pentru că filmul include aproape toți actorii implicați în acest misterios proces, nașterea, este imposibil să nu recunoști la un moment dat o secvență, o replică, un detaliu care ție ți-a schimbat viața.
Tocmai din această cauză sunt conștientă că nu pot avea decât o citire extrem de subiectivă a acestui film. Secvențele, replicile și detaliile pe care am să le semnalez sunt ale mele, sunt traumele, amintirile și neîmplinirile mele. Sunt sigură că fiecare femeie va privi altfel acest film și va avea parte de emoții total diferite.
Pe mine una filmul m-a înfuriat. M-a înfuriat atât de tare încât a trebuit să îl opresc de câteva ori ca să mă calmez. Am făcut greșeală să îl văd singură și nu am avut cui să spun ce se întâmpla cu mine. Cam ca atunci când am născut. Prima oară. Singură.
M-am înfuriat pentru că realizatorii au reușit să facă un lucru extraordinar: au câștigat încrederea doctorilor cu care au stat de vorbă, încât aceștia au vorbit în fața camerei ca și cum s-ar fi aflat în cabinet, față în față cu pacienții lor. Pacientele lor: speriate, gravide, anxioase, dornice să facă orice li se spune pentru a-și proteja copilul.
“O ființă speriată intră pe poarta spitalului”
Un celebru doctor de la Spitalul Universitar din București vorbește despre cezariană folosind termenul “calea înaltă”. Întrebat cum alege între cezariană și nașterea naturală, specialistul ne explică care este opțiunea pe care o așază în fața pacientei: Alegem calea sigura, calea înaltă, a cezarienei? Sau riscăm? Pentru cei care încă nu înțeleg rata imensă de cezariene în România (la cererea mamei, se spune) pot înțelege din acest fragment de interviu falsa opțiune oferită de doctor. Cine este acea mamă care va spune: Riscăm?
O altă doctoriță, dintre cei care acceptă, cu jumătate de gură, că există totuși beneficii extraordinare în nașterea naturală, ne mărturisește însă o altă teamă a medicului, aceea de a nu fi „dominată de pacientă”. Decizia în privința nașterii aparține doctorului, crede dânsa, iar cei care iau în considerare dorințele pacientului sunt pur și simplu „dominați” de acesta.
Un alt doctor crede că „Este rolul nostru ca, dintr-o ființă speriată care intră pe poarta spitalului, să iasă două cu zâmbetul pe buze.”
Urmărind filmul am înțeles că ființa speriată care intră pe poarta spitalului este de multe ori doctorul, nu pacienta. Speriat de malpraxis, speriat de propria incompetență și neștiință, speriat de emoțiile asociate unei nașteri pe care nu știe să le gestioneze, speriat că ar putea să fie „dominat” de pacientă? Cine poate ști?
Pentru femeile care nu au trecut încă printr-o naștere, recomand documentarul fie și numai pentru această concluzie. Un doctor speriat, agresiv, dominant este calea sigură către o naștere (cel mai probabil prin cezariană) traumatizantă și foarte departe de ceea ce își dorește pacienta.
Pentru viitorii părinți, filmul este instructiv pentru că dezbate multe aspecte controversate în lumea românească a nașterilor: inutilitate epiziotomiei (și mai ales a epiziotomiei profilactice care „dă posibilitatea doctorului să se evidențieze”), indicațiile reale și inventate de cezariană, utilitatea mesei ginecologice (comodă și utilă pentru doctor, desigur, nu pentru mama care naște). Dar nu valențele educaționale sunt punctul forte al documentarului, ci revelația caracterului oamenilor cărora le încredințăm viața noastră și a copiilor noștri.
„Dumneata în afară de berea de după naștere, nu ai ce să faci! La ce deschizi gura?”
Același celebru doctor, adeptul „căii înalte”. este întrebat despre rolul tatălui la naștere. Răspunsul, de o sinceritate care te lasă perplex este însoțit de un zâmbet șăgalnic. Desigur, domnul doctor a fost deranjat de nenumărate ori de viitori tați care întreabă, temători: Și eu, domnul doctor, eu ce pot să fac, cum să ajut, cum să mă implic? Ei bine, pentru acești domnul doctor are un răspuns răspicat: Dumneata în afară de berea de după naștere, nu ai ce să faci! La ce deschizi gura?
Dragi părinți și viitori părinți, alegeți cu grijă doctorul care vă va însoți în sarcină. Nu vă fie teamă să puneți întrebări și să obțineți mai multe păreri. Lumea medicală românească, așa cum arată acest documentar, este foarte diversă în abordarea nașterii. Există doctori, prezenți în documentar care au înțeles că nașterea este a mamei și nu a doctorului, care au înțeles importanța blândeții, a alegerii, a participării pentru o naștere ne-traumatică și fără complicații. Și nu au înțeles acest lucru din cărțile de medicină ci de la noi, mamele.
Domnilor doctori, nu ne mai priviți ca pe niște utere din care trebuie scos un copil!
Un astfel de doctor îți amintește și astăzi cum a fost interpelat de o mamă: Domnilor doctori, nu ne mai priviți ca pe niște utere din care trebuie scos un copil! Noi suntem femei care avem si noi simțămintele noastre și dorințele noastre.
Îmi doresc ca, peste câteva decenii, acest film să devină un material istoric privit cu gura căscată a uimire și groază de generațiile viitoare. Îmi doresc ca acest film împreună cu realitatea pe care el o descrie să devină istorie. Dar pentru ca acest lucru să se întâmpla este necesar să vedem acest film, să înțelegem complicata lume pe care o dezvăluie, să discutăm despre el, să facem alte filme, să discutăm din nou, și să încercăm astfel să schimbăm felul în care se naște în România.
Documentarul Îndrăznesc să nasc așa cum vreau, de Irina Thiery și produs de Lion Mentor Association în parteneriat cu Radio France International, se concentrează pe naşterea în sistemul medical românesc, pe procedurile standard din spitale, emoțiile plăcute sau neplăcute pe care le trăiesc femeile în procesul nașterii în unele spitale românești.
Îndrăznesc să nasc așa cum vreau poate fi văzut în toată țara: Pentru mai multe detalii intrați pe site-ul asociației: www.LionMentor.ro/caravana
Documentarul poate fi achiziona (DVD) online de pe www.LionMentor.ro/comanda.
Aici puteți viziona trailerul filmului.