„În căutarea sufletului Crăciunului” sau când adulţii au şi ei nevoie de poveşti

Raluca Dumitrică
În căutarea Sufletului Crăciunului | Totul despre mame
„În căutarea Sufletului Crăciunului”, o poveste pentru copiii din noi
  În căutarea Sufletului Crăciunului | Totul despre mame
  "În căutarea Sufletului Crăciunului", o poveste pentru copiii din noi

  Se ştie că cele mai frumoase poveşti de Crăciun sunt cele pentru copii…

  …dar de ce nu ar avea şi părinţii poveştile lor, pe care să le citească cât se poate de firesc, cu gândul la copilărie şi la puritatea ei, deşi sunt oameni mari, în toată regula? O astfel de poveste captivantă pentru părinţi şi una dintre cele mai duioase poveşti de Crăciun pe care le-am citit în ultimii ani este „În căutarea sufletului Crăciunului”, scrisă de R. D. Mottok (Răzvan şi Diana Mottok), cu ilustraţii de Anda Cofaru şi apărută recent la Editura Trei.

  Binele şi răul care schimbă sentimente şi locuri

  Ca orice poveste, „În căutarea sufletului Crăciunului” e povestea în care răul se furişează într-un peisaj dominat de bunătate. Cineva sau ceva a făcut ca Sufletul Crăciunului, cel mai iubit glob din bradul de Crăciun aflat în casa lui Akim, să dispară şi să ameninţe prin absenţa sa marea sărbătoare de Crăciun. În căutarea lui pornesc curajos Amadora, îngerul păzitor care locuia în vârful bradului, Yuri şi Helena, doi dintre Străjerii Luminii din brăduţ, dar şi îngerul Gabriel şi străjerii săi, Amaru şi Karim. Călătoria lor e lungă şi nu lipsită de peripeţii, pe drum întâlnind atât personaje din ceata binelui, pentru care dispariţia globului este la fel de şocantă şi care sunt gata să-i ajute în găsirea acestuia, dar şi fiinţe metamorfozate din bine în rău, precum Almir, odinioară Magul Vestitor al Crăciunului, care vor să-i împiedice să-şi ducă la bun sfârşit planul aducerii Sufleţelului acasă.

  Drumurile grele se parcurg cu aliaţi de nădejde

  De partea lor sunt vântul Enlil, Vântul de Miazănoapte, bunicul grub, prieten bun al maestrului Lala, Vania, Împletitoarea Gândurilor acestei lumi, Vântul de Răsărit, Faron, un lup uriaş din seminţia Lupilor Albi, şi chiar Moş Crăciun. Pe drum, micii şi curajoşii căutători întâlnesc obstacole ce le aduc teamă, deznădejdea că nu vor mai găsi niciodată iubitul glob şi convingerea că totul se va sfârşi: fără Sufletul Crăciunului sărbătoarea este în pericol. Cele mai generoase dorinţe încredinţate în fiecare an globului ca el să le pună în aplicare, cele care aduc bucurie sufletului, sunt pe punctul de a nu fi niciodată concretizate. Aşa, cei care le-au râvnit nu le vor mai simţi cu toată fiinţa lor, iar Crăciunul va fi compromis pentru totdeauna.

  (Aproape) ca în viață, lucrurile bune vin după o serie de încercări

  Cum (aproape) nicio poveste nu poate să se termine rău, cu ajutorul aliaţilor de nădejde globul revine acasă, unde-şi ocupă locul de cinste din vârful bradului şi de unde se asigură că lumea nu va fi privată de fericirea pe care doar el o aduce. La final ne dăm seama că lucrurile bune vin în urma unor încercări şi că, cu cât este mai mare ceata celor care sunt de partea binelui, cu atât sunt şanse mai mari ca răul să dispară.

  „În căutarea sufletului Crăciunului” este una dintre acele cărţi ce-i vor bucura nespus pe copiii care mai locuiesc, încă, în sufletele adulţilor. Ba e chiar foarte posibil ca unii părinţi ce au copii aflaţi în pragul adolescenţei să-i vadă pe aceştia cum citesc cot la cot cu ei peripeţiile micilor căutători ai lui Sufleţel. Acesta e încă un motiv să o cumpăraţi, iar citind împreună cu ei povestea alertă aveţi toate şansele să vă aduceţi aminte de momentele în care trăiaţi emoţii similare citind poveşti la ceas de seară pentru cei mici.

  P.S. Deşi sunt deosebit de fine la atingere, filele acestei cărți rezistă chiar şi la mici scăpări culinare ale cititorului, care, cufundat în interesantă intrigă, uită de firmiturile de cozonac ce se preling pe pagini sau de cana cu vin fiert care merge de minune cu magica poveste hibernală și peste frumoasele ei iustrații. Vă spun din proprie experiență!

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa