(Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi, de Nikolai Nosov, Editura Humanitas, 2010, traducere de Nina Gafiţa)
Cu siguranţă cunoaşteţi aventurile lui Habarnam imaginate de către autorul rus Nikolai Nosov. Aţi râs citind-o cu ani în urmă, când eraţi copii, aşa cum am făcut şi eu, tinând în braţe ediţia din 1986. V-aţi amuzat de automobilul cu apă gazoasă al mecanicului Şurubel, urmărind zborul cu balonul până în oraşul prichinduţelor sau citind poeziile “inspirate” pe care le declamă Habarnam: Ştietot se plimbă în ploaie/ Şi-a sărit peste o oaie.
Sau nu ştiţi cine sunt cine sunt Habarnam si Şurubel? Nu aţi auzit nici de Grăbila sau de Probabil? Dar pe prichinduţa Ochi-albastri, prietena Mierinanei, o cunoaşteţi? Nu?… Haideţi să vă povestesc atunci.
În Oraşul Florilor, pe malul Pârâului Castraveţilor
Aproape toate întâmplările din această minunată carte se petrec într-un orăşel mic de tot, numit Oraşul Florilor. Partea interesantă este că în acest oraş locuiesc numai prichindei, adică băieţi, mici mititei cam cât un castravete de înalţi. Prichinduţele locuiesc în cu totul alt oraş, mult mai organizat şi mai curat, cum era şi firesc. Şi, tot cum era firesc, în Oraşul Florilor cam domneşte haosul. În fiecare zi se petrec tot felul de întâmplări amuzante, încurcături simpatice din care prichindeii ies cu fruntea sus. Este un orăşel în care găseşti de toate: pictori, poeţi, mecanici, medici, muzicieni, jucători de fotbal şi bineînţeles, un încurcă-lume: simpaticul Habarnam. Ce mai tura-vura, este o comunitate micuţă în care prietenia face regula.
Aventuri la tot pasul
Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi este o carte pe care o recomand tuturor, indiferent de vârstă, fie ei copii, părinţi sau bunici. Veţi afla, de exemplu, despre expediţia lui Şurubel şi a lui Piuliţa în Oraşul Zmeelor. Despre cum au reuşit ei să repare un automobil ce funcţiona doar cu apă gazoasă şi sirop, despre cum au trebuit să bată drum lung până în oraşul vecin doar pentru a face rost de un letcon de împrumut de la mecanicul Elice, teribilul inventator al scaunelor umblătoare sau al mesei ascunse în perete, sau despre deviza după care se ghidează acesta: “Tot ceea ce este genial este şi simplu”. Despre călătoria cu balonul cu aer cald ce să vă mai povestesc! Numai dacă v-aş spune că pregătirile de călătorie au durat zile întregi, că s-au înălţat deasupra norilor, că au avut drept provizii bucăţele de zahăr sau că la sfârşit au naufragiat chiar în Oraşul prichinduţelor, cu siguranţă veţi da fuga în librării!
Despre prietenie, printre hohote de râs
Atât situaţiile în care ajung prichindeii fără voia lor sunt pline de umor, cât şi tonul folosit de autor. Prichindeii vorbesc între ei exact în felul în care îşi vorbesc băieţeii noştri când cred că nu îi auzim noi, mamele: un pic înţepat, un pic în glumă, un pic jignitor pe ici pe colo, dar cu multă prietenie, ca nişte “tovarăşi pe viaţă”, gata oricând să îşi sară în ajutor unul altuia. Se scriu poezii, se oferă banchete cu muzică şi dans în cinstea noilor prietenii, ori se organizează expediţii de “recuperare” a tovarăşilor pierduţi în timpul curajoaselor expediţii.
Partea cea mai frumoasă a poveştii este, însă, aşa cum era şi de aşteptat, cea în care cele două “lumi” se întâlnesc, în care prichindeii călători naufragiază chiar la marginea oraşului prichinduţelor cochete si vesele! Vor fi recuperaţi de către acestea, îngrijiţi cu atenţie în spitale curate şi serviţi regeşte cu cele mai alese bunătăţi. Fetiţele se descurcă cu brio sub protestele îmbufnate ale unor băieţei nu foarte obişnuiţi să fie curaţi, ordonaţi şi prietenoşi. Se nasc amiciţii noi şi, pe ici pe colo, chiar şi mici povesti romantice.
Vestea bună este că aventurile par a nu se mai termina. Dacă până de curând aveam doar primul volum din păţaniile lui Habarnam, Editura Humanitas a editat recent şi volumul doi, Habarnam în Oraşul Soarelui, pregătind pentru copii şi continuarea întâmplărilor hazlii, Habarnam pe lună. Toate cele trei volume păstrează superbele ilustraţii originale, cele care ne-au încântat anii copilăriei şi care au transformat cărţile lui Nikolai Nosov în bestseller-uri încă de la prima apariţie.
Să ne tot punem pe citit şi pe râs toată vara, cât e ea vacanţă mare de lungă!