Cele mai bune filme istorice românești din toate timpurile. 17 recomandări

Iată o selecție cu filme de top ale cinematografiei autohtone.

Roxana Ioana Ancuța
Iată un top al celor mai bune filme istorice românești

Cinematografia românească are în palmares o colecție atractivă de filme istorice românești. O bună parte o reprezintă peliculele realizate înainte de ’89, dar avem referințe bune și din perioada recentă.

Vizionarea acestor producții poate fi și o analiză interesantă a scenariilor filmelor în raport cu adevărurile istorice. Acest aspect a fost deseori dezbătut de istoricii români. Unele dintre filmele istorice apărute înainte de Revoluție au avut scenarii care s-au abătut de la faptele reale. Din considerente care țineau de politica vremii sau pentru a mulțumi publicul care are în permanență nevoie de eroi. Dacă dorești să vezi un film istoric românesc bun și dacă vrei să revezi ori să vezi mari actori români, inclusiv alături de copii, te invităm să îți alegi un titlu de pe lista realizată de noi.

Recomandările noastre de filme istorice românești, bazate pe popularitatea lor pe IMDb:

Pintea (1976, notă IMDb 7.3)

https://www.youtube.com/watch?v=e50kAxslIrw
Filmul a fost vizionat de 4.820.385 de spectatori la cinematografele din România, de la data premierei și până în 2008

Regizat de Mircea Moldovan, cu o distribuție formată din actorii Florin Piersic, Nae Mazilu și Maria Ploae, Pintea este un film de aventuri cu haiduci, asezonat cu balade populare din ținutul de basm al Maramureșului. Grigore Pintea, fost ofițer în armata habsburgică, revine în locurile natale din Maramureș, acolo unde află de moartea părinților și este marcat de imaginea satenilor schingiuiți de oamenii grofului. Aceste realități dure îl derermină să treacă la haiducie, folosindu-și cunoștintele de tactică și strategie militară acumulate în armată. Acțiunea filmului este îndulcită de povestea de dragoste dintre Pintea și Iza, o frumoasă maramureșeancă. Respectând șablonul acestui gen de filme, lupta dintre bine și rău este bine conturată, iar mesajele tematice sunt foarte clare și, pe alocuri, opulente.  

Iancu Jianu, Haiducul (1981, notă IMDb 7.3)

https://www.youtube.com/watch?v=5fYj813F0C4
În rolul principal feminin a jucat Stela Furcovici, o actriță care ar fi putut avea un viitor frumos în cinematografia noastră, dar al cărei destin a fost foarte devreme frânt

În regia lui Dinu Cocea, filmul îl are în rolul principal pe nemuritorul și carismaticului Adrian Pintea. Pelicula aduce în memoria privitorilor imaginea unui haiduc popular, personaj cântat și pomenit multă vreme în baladele neamului nostru. Faptele istorice sunt combinate cu ficțiunea, astfel transformând filmul într-un fel basm românesc de inspirație istorică, o poveste aventuroasă și plină de romantism. Din distribuție mai fac parte actorii Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Stela Furcovici și Ilarion Ciobanu.

Tudor (1963, notă IMDb 7.5)

Pelicula a fost premiată în cadrul mai multor festivaluri de gen din țară, dar și din străinătate

Filmul are regia semnată de Lucian Bratu și îi aduce alături pe actorii Emanoil Petruț, George Vraca, Alexandru Giugaru, Amza Pellea, Ion Besoiu, Olga Tudorache și alții. Pelicula a devenit un model pentru genul filmelor istorice românești, cu continuatori precum regizorii Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan sau Dinu Cocea. Prezentat sub sloganul publicitar “primul film istoric românesc pe ecran lat”, „Tudor” dezvoltă teme și elemente bazate pe un poem (1953) și piesă de teatru (1955) consacrate de Mihnea Gheorghiu aceluiași personaj: Tudor Vladimirescu, conducătorul revoluției de la 1821.  

Drumeț în calea lupilor (1988, notă IMDb 7.3)

Un film despre asasinarea lui Nicolae Iorga, într-o noapte rece și sângeroasă din noiembrie 1940.

Este un film regizat de Constantin Văeni și reprezintă o reușită filă din istoria modernă a României. Acțiunea face referire la evenimentele care au dus la asasinarea lui Nicolae Iorga și este bazată pe monografia “Moartea unui savant: N iorga”, scrisă de Mihai Stoian. Din distribuție fac parte actorii George Alexandru, Cătălina Mustață, Valentin Teodosiu, Ștefan Iordache, Lucia Mureșan. „Drumeț în calea lupilor” face parte din acele filme istorice românești de referință.

Burebista (1980, notă IMDb 7.1), istorie între ficțiune și realitte

Cu toate că nu respectă în totalitate adevărul istoric, filmul „Burebista” este considerat a fi unul dintre cele mai bune filme istorice româneşti.

Este un film regizat de Gheorghe Vitanidis, avându-i în rolurile principale pe actorii Ion Dichiseanu, George Constantin, Emanoil Petruț, Ovidiu Moldovan și Alexandru Repan. Acțiunea filmului se petrece în secolul I î.Hr., în perioada domniei regelui Burebista.

Despre acest film, istoricii spun că înfățișează un univers fictiv, unde expresia artistică ocupă o pondere mai mare decât informația propriu-zisă. În film sunt remarcate exagerări și denaturări, atât la nivelul reprezentării anumitor personaje, dar și la cel al strategiilor de luptă prezentate. Anumite filme istorice românești au fost criticate din prisma erorilor istorice inserate în scenarii, dar au fost apreciate din punct de vedere estetic. Valorea actoricească a avut și ea o pondere pozitivă.

Frații Jderi (1974, notă IMDb 7.2)

https://www.youtube.com/watch?v=-P0Ssnj52X4
Actorul Sebastian Papaiani, care a interpretat rolul tânărului de 18 ani Ionuț Jder, a refuzat, inițial, rolul, considerăndu-se prea bătrân pentru a juca personajul care îi fusese încredințat. Avea, la acea vreme, 37 de ani.

Este un film regizat de Mircea Drăgan, cu actorii Gheorghe Cozorici, Ștefan Velniciuc, Sebastian Papaiani, George Calboreanu, Florin Piersic și alții. Această producție se află pe locul 20 în topul celor mai vizionate filme românști din toate timpurile, conform unui comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Cardinalul (2019, notă IMDb 7,8), unul dintre acele filme istorice românești care a umplut sălile de cinema

Filmul a umplut sălile de cinema din țară, la vremea lansării lui pe marile ecrane

În regia remarcabilului Nicolae Mărgineanu, filmul a fost foarte bine primit de public, recenziile considerându-l demn de o participare la Oscar. El prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet, închisoarea preoților. Un erou al rezistenței greco-catolice față in față cu un torționar neobișnuit. Există o singură alegere…Convertire sau moarte. Pelicula îi are în rolurile principale pe Cristi Iacob, Maria Ploae, Radu Botar și Bogdan Nechifor, cu un joc actoricesc foarte bun. „Cardinalul” se alătură acelor filme istorice românești valoroase.

Între chin și amin (2019, notă IMDb 7.5)

Între chin și amin este un omagiu adus deținuților politici din perioada comunistă

Regizat de Toma Enache, cu actorii Kira Hagi, Constantin Cotimanis și Ana Pârvu, filmul a fost premiat la Vienna Independent Film Festival. A primit premiul pentru Cel mai bun film și Cea mai bună muzică originală de film. Înfățișează povestea unui tânăr muzician, proaspăt logodit, care ajunge în iadul de la închisoarea Piteşti, dar reușește să supraviețuiască prin credinţă. Drept mulțumire, după eliberare compune o Odă lui Dumnezeu.

„Experimentul Pitești” este una dintre paginile negre din istoria României, pentru care nu s-au căutat vinovați. Este considerat cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din țările est-europene, în urma căruia au rezultat mii de victime.

Aferim (2015, notă IMDb 7.6)

https://www.youtube.com/watch?v=2wMj2VwSHx8
Filmul este o coproducție româno – bulgară – franco – cehă și a fost premiat la Festivalul de Film de la Berlin cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor

În regia lui Radu Jude, cu actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma și Luminița Gheorghiu în rolurile principale, filmul este un proiect cinematografic românesc de amploare. Un film istoric a cărui acțiune are loc în anul 1835, în Ţara Românească. Subiectul abordează problema sclaviei romilor și atrage atenția asupra unor mentalități cu care societatea românească se confuntă încă.

Portretul luptătorului la tinerețe (2010, notă IMDb 8.0)

Prezentarea și premierea filmului la Festivalul Internațional al Filmului de la Berlin (2010) au stârnit controverse ale Institutului Național pentru studierea Holocaustului în România pe motiv că Ion Gavrilă Ogoranu ar fi fost membru al gărzii de fier, detaliu controversat care nu apare în film

Reprezintă filmul de debut al regizorului  Constantin Popescu. Pelicula relatează povestea grupării de rezistență anticomunistă a lui Ioan Gavrilă Ogoranu care a activat în munții Făgăraș, în perioada de după instaurarea dictaturii comuniste în România.

Evenimentele sunt inspirate din realitate, acţiunea având loc pe durata unui deceniu. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Potocea, Constantin Diță, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, Cătălin Babliuc și alții.

Mihai Viteazul (1970, notă IMDb 8.4), în top filme istorice românești

Producție românească de succes, Mihai Viteazul a fost difuzat mulți ani, după lansarea sa, în cinematografele din țară, dar și cele din străinătate

În regia lui Sergiu Nicolaescu, “Mihai Viteazul” are o distribuție excepțională: Olga Tudorache, Amza Pellea, Irina Gărdescu, Nicolae Secăreanu, Ioana Bulcă și alții. Filmul, format din două părți, „Călugăreni” și „Unirea”, evocă principalele momente ale domnei lui Mihai Viteazul. A fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 1972 și se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme istorice românești din toate timpurile.

Ștefan cel Mare – Vaslui 1475 (1975, notă IMDb 8.1)

Pentru scena Bătăliei de la Podu Înalt, care a fost filmată pe 30 Martie 1974 în zona Vasluiului, au fost folosiți 30.000 de figuranți. A fost cea mai importantă scenă de masă din cinematografia românească

În regia lui Mircea Drăgan, cu actorii Gheorghe Cozorici, Violeta Andrei, Gheorghe Dinică, filmul se află în topul 10 al celor mai vizionate producții romănești. Deși apreciat din perspectiva estetică, filmul a fost criticat din punct de vedere al faptelor reale.

Istoricul Ciprian Plăieșu a considerat că filmul este plin de „clișee și erori istorice consacrate de discursul istoriografic aprobat de PCR, iar ideea românismului, susținută de Ștefan cel Mare, este falsă și nu își are locul în contextual veacului al XV-lea”.

Începutul adevărului (1993, notă IMDb 7.4)

Filmul este cunoscut și sub numele de Oglinda. Actorul principal, Ion Siminie, a primit o mențiune specială a Uniunii Cineaștilor din România pentru interpretarea rolului mareșalului Ion Antonescu.

Un film regizat de Sergiu Nicolaescu, cu Ion Siminie și Adrian Vîlcu în rolurile principale. Producția este o încercare de reconstituire a unuia dintre momentele delicate din istoria modernă a României, și anume actul de la 23 august. Filmul începe cu un motto: „Istoria e prima carte a unei națiuni în care vedem trecutul, prezentul și viitorul” și cu prezentarea unor imagini de arhivă din închisoarea militară Jilava a mareșalului Ion Antonescu și a trei dintre principalii săi colaboratori.  

Drumul Oaselor (1980, notă IMDb 7.6)

Filmul se află pe lcul 15 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile

În regia lui Doru Năstase, “Drumul Oaselor” este primul film din seria Mărgelatu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Marinescu, Iurie Darie și Ernest Maftei. Acțiunea se petrece în Muntenia, în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848.

Un grup de boieri din organizația „Frăția” intră în posesia unei comori rămase de la Tudor Vladimirescu și ascunsă de un bătrân boier patriot sub albia unui râu. Ei străbat un teren secetos din Țara Loviștei, denumit „Drumul oaselor”, pentru a scoate comoara din țară și a o vinde, iar cu banii obținuți să cumpere arme pentru realizarea unei revoluții.

Pentru patrie (1978, notă IMDb 7.6)

Filmul a fost realizat cu prilejul a 100 de ani de la proclamarea independenței României la 10 Mai 1877

Este un alt film regizat de Sergiu Nicolaescu, cu actorii Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Silviu Stănculescu, Colea Răutu, Emil Hossu și alții. Filmul evocă scene din Războiul româno-ruso-turc din 1877-1878 (Războiul de Independenţă al României). Pelicula a fost realizată cu prilejiul aniversării a 100 de ani de la proclamarea independenței României la 10 Mai 1877.

Cu mâinile curate (1972, notă IMDb 7.8)

Cu mâinile curate este unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Sergiu Nicolaescu. Pelicula este un adevărat thriller al cinematografiei noastre

În regia lui Sergiu Nicolaescu, pelicula este considerate primul film polițist românesc. De asemenea, este filmul care a lansat cea mai cunoscuta serie de acțiune din cinematografia românească – seria Comisarului. Rolurile principale sunt interpretate de Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică, George Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Sebastian Papaiani. O distribuție prețioasă.

Independența României (1912, notă IMDb 6.5), primul film istoric românesc

Filmul, realizat cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la evenimente, reconstituie principalele etape ale Războiului de Independență de la 1877. La final apare parada din 10 Mai 1921

Ultimul din lista recomandărilor noastre de filme istorice românești este, de fapt, primul film istoric produs de cinematografia românească (și primul lungmetraj de ficțiune). “Independența României: războiul Româno – Ruso – Turc 1877” a fost realizat în 1912 de Aristide Demetriade și Grigore Brezeanu.

Durează 82 de minute, iar din distribuția sa fac parte Constanin Nottara, Aurel Athanasescu și Aristide Demetriade.

Filmele istorice și școala

Copiii sunt mai motivați să învețe istorie dacă lecția de la școală este completată și cu filme istorice, drept material didactic

Sunt filmele istorice suficient de bune pentru cineva care dorește să rețină și să înțeleagă fapte istorice? Pot fi, acest lucru depinzând de regia și de scenariul filmului, de acuratețea informațiilor și a mesajelor transmise. Multe filme istorice, se știe, au acțiuni care se bazează pe fapte reale, dar au scenarii care derapează și nu respectă prea bine adevărurile istorice.

Filmele istorice bazate pe fapte reale sau fictive, realiste sau fanteziste modelează felul în care oamenii gândesc despre trecut. Completează cunoștințe și deschid orizonturi noi. În urma unui studiu în care au fost implicate 15 familii cărora li s-a cerut să discute pe o temă istorică, atât părinții cât și copiii au vorbit în mod spontan despre imagini și secvențe pe care ei și le-au amintit din filmele vizionate, filme ale căror subiecte s-au intersectat cu cerința studiului. 

De asemenea, același studiu (făcut pe 84 de profesori) consideră că elevii sunt mai motivați să învețe istorie și sunt mai atenți la lecție dacă le este prezentat și un film care tratează tema în discuție. În plus, elevii au avut capacitatea de a reține și de a diferenția faptele reale de ficțiune.

Prin urmare, filmele istorice oferă mai mult decât o referință vizuală. Pot oferi o alternativă mai emoțională la eventualele texte mai mult sau mai puțin plictisitoare din manualele sau cărțile despre istorice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa