19 filme de copii care pot fi vizionate și de cei foarte mici

Adriana Moscu
familie copii
Iată selecția noastră, de care sperăm să vă bucurați cu toții. FOTO: Shutterstock

19 filme de copii care pot fi văzute de întreaga familie, chiar și de cei mai mici dintre pitici (2-4 ani).

Ce să-i dai să vadă în primii ani de viață, când nu înțelege subtilitățile din filme, iar intriga prea alambicată îl plictisește și-l face să-și piardă răbdarea? Din fericire, cinematografia abundă de filme de copii potrivite și pentru acest segment de vârstă, de 2-4 ani, când puiul tău este încă mititel. Chiar dacă nu va înțelege cu totul dialogul, succesiunea de imagini îl va ajuta să priceapă esențialul.

Iată selecția noastră, de care sperăm să vă bucurați cu toții (pentru că, inutil să mai precizăm, aceste filme de copii sunt recomandate și părinților, și bunicilor!)

1. Filme de copii. Aventuri la firul ierbii (1998)

O furnică inadaptabilă, în căutarea unor “războinici” care să-i salveze colonia de lăcuste lacome, recrutează un grup de gândaci care se dovedesc a fi niște circari caraghioși și ineficienți.

Despre îi învață pe cei mici: individualitate, diversitate, curaj, dreptate, agresivitate, hărnicie.

2. Filme de copii. Cartea Junglei (1967)

Pantera Bagheera și ursul Baloo încearcă să-l convingă pe micul Mowgli să părăsească jungla pentru a trăi în civlizație, printre oameni. Unul dintre cele mai frumoase filme pentru copii din toate timpurile, garantat!

Despre ce îi învață pe cei mici: despre creștere și educație, relația elev-dascăl, curaj, pericol, apartenența la un grup, identitate.

3. În căutarea lui Nemo (2003)

După ce fiul său este capturat de pescari și trimis către Sydney, tatăl, un pește clovn teribil de timid, pune la cale o călătorie prin care speră să-și recupereze fiul. Vom plonja sub ocean alături de toate personajele, pozitive sau negative!

Despre ce îi învață pe cei mici: relația tată-fiu, parenting, protecție, educație, prădători, pierderi în familie, fugă, sacrificiu, ambiție.

4. Ice Age 1 (2002)

Acțiunea, care se petrece în timpul Epocii de Gheață, are ca protagoniști un tigru cu dinți sabie (exemplare dispărute de pe fața Pământului), un leneș și un mamut lânos. Cei trei tovarăși de drum descoperă un copilaș și încearcă să-i găsească tribul pentru a-l returna familiei sale. 

Despre ce îi învață pe cei mici: prietenie, bunăvoință, curaj, familie, responsabilitate.

5. Pinocchio (1940)

O păpușă de lemn vorbitoare încearcă să dovedească, ajutat de conștiința sa (în întruchiparea unui greiere) că merită să devină un băiețel adevărat. Un Disney clasic pe care trebuie să îl vadă orice copil! 

Despre ce îi învață pe cei mici: relația tată-fiu, familie, prietenie, viață, sinceritate, necuviință, rea creștere, pedeapsă, ispășire, curaj, sacrificiu, moarte.

6. Aladdin (1988)

Un băiat de rând se îndrăgostește de o preafrumoasă prințesă și, pentru a o putea lua de soție, apelează la ajutorul unui duh captiv într-o lampă fermecată. O poveste clasică cu personaje fascinante!

Despre ce îi învață pe cei mici: identitate, sinceritate, autenticitate, autodeterminare, încredere de sine, putere, curaj, aparențe înșelătoare, promisiune.

7. Cars (2006)

O mașină de curse pe nume Lightning McQueen este prinsă într-o ambuscadă în Radiator Springs, și aici descoperă ce înseamnă prietenia adevărată și valorile familiei. Să nu plecați de la premisa că este un film pentru băieți, pentru că și fetițele îl plac foarte tare pe Fulger McQueen.

Despre ce îi învață pe cei mici: munca în echipă, aroganță, egoism, regrete,  umilință, lucrul manual, viața într-un orășel mic, sportivitate.

8. Regele leu (1994)

Simba, un pui de leu și viitor rege este în căutarea identității de sine. Dorința sa de a intra în grațiile tuturor și nevoia de a-și testa permanent limitele, îi aduc unele neplăceri și chiar îi pun viața în pericol. Coloana sonoră este excelentă! 

Despre ce îi învață pe cei mici: curaj, datorie, responsabilitate, greutăți, maturizare, trădare, deces, prietenie.

9. Sabia din stâncă (1963)

Vrăjitorul Merlin îi instruiește pe însuși viitorul rege Arthur, acum încă un băiețel. O poveste minunată, care va îi va fascina pe copii și le va deschide apetitul pentru legendele cu regele Arthur.

Despre ce îi învață pe cei mici: muncă susținută, educație, magie, știință, schimbare, tehnologie, ingeniozitate, destin, soartă.

10. Mica sirenă (1989)

O prințesă sirenă încheie un pact cu vrăjitoarea mării, Ursula, o persoană lispită de scupule. Totul pentru a intra în grațiile unui prinț pământean. Pregăți-vă să vorbiți foarte mult despre sirene în următoarea perioadă! Și despe dragoste.

Despre ce îl învață: dragoste, aventură, explorare, dor, îndatoriri familiale.

11. Babe (1995)

Babe este un porc crescut de niște câini ciobănești, care învață să mâne oile cu ajutorul fermierului Hogget. Pentru copiii fără bunici la țară este un must-see!

Despre ce îl învață: aventură, diferențe, îndeplinirea visurilor, prietenie.

12. Dumbo (1941)

De puiul de elefant râde tot circul, pentru că are urechile foarte mari. În încercarea lui de ale demonstra celorlalți că este mai mult decât un elefănțel craraghios, Dumbo este asistat de un prieten șoricel. Se lasă cu lacrimi pe canapeaua telespectatorilor, dar merită! Cei mici înțeleg cât de importante sunt diferențele dintre noi și cum pot fi ele defecte sau calități, în funcție de cine le „măsoară”.

Despre ce îl învață: relația-mamă fiu, agresivitate, răzbunare, efectele nocive ale alcoolului.

13. Cum să-ți dresezi dragonul 1 (2010)

Un tânăr viking introvertit, care aspiră să vâneze dragoni, devine până la urmă prietenul cel mai pun al unui pui de dragon și începe să înțeleagă că aceste creaturi sunt mai valoroase decât și-ar fi imaginat el. Este cel mai bun film pentru a le explica copiilor ce înseamnă blândețea față de animale (fie ele și imaginare).

Despre ce îi învață pe cei mici: empatie, compasiune, îngăduință, inteligență, tehnologie, prietenie, sacrificiu.

14. Filme de copii. Deasupra tuturor (2009)

Domnul Fredricksen, un bătrânel de 78 de ani, călătorește spre Paradise Falls în căsuța lui plutitoare, care zboară cu ajutorul unui mănunchi de baloane colorate. La bord urcă, la un moment dat, un pasager “clandestin”. Un film minunat și duios, care ne ajută să le explicăm mai ușor celor mici ce înseamnă, de fapt, bătrânețea.

Despre ce îi învață pe cei mici: prietenie, afectivitate, stărunință, renunțare, bătrânețe, copilărie, visuri, fidelitate, încredere, realizări, sentimente paterne, singurătate.

15. Bambi (1942)

Este povestea unui pui de cerb care crește în pădure, în lipsa mamei sale, ucisă de vânători. Restul e… istorie! Nu e o exagerare să spunem că „Bambi” este unul dintre cele mai frumoase filme din toate timpurile. Scenele cu anotimpuri din pădure sunt un vis, pur și simplu. A se vedea și revedea!

Despre ce îi învață pe cei mici: relația mamă-fiu, deces, iubire, natură, naștere, renaștere, maturizare, explorare, pericol, teamă, străduință, foame, concursuri, zbor, luptă.

16. Regatul de gheață (2013)

Elsa este proaspăt încoronată ca regină, dar încă nu a învățat să-și controleze puterile supranaturale de a transforma lucrurile în gheață, astfel încât este alungată din regat. Sora ei, Anna, ajutată de un tânăr de nădejde, de renul său șugubăț și de un om de zăpadă, încearcă s-o îmbuneze pe Elsa și să scape ținutul de iarna veșnică în care-l aruncase. Sau „Regatul de gheață” nici nu mai are nevoie de prezentare?

Despre ce îi învață pe cei mici: relația dintre surori, feminism, prietenie, umor, independență, gheață.

17. Povestea jucăriilor (1995)

O păpușă cowboy se înfurie și devine de o gelozie extremă când un astronaut de jucărie îi ia locul în preferințele stăpânului – un băiețel care așeza pe etajera cea mai de sus jucăria preferată.

Despre ce îi învață pe cei mici: prietenie, gelozie, realitate, fantezie, joacă, rivalitate, munca în echipă, apropiere.

18. Cei 6 supereroi (2014)

Filmul vorbește despre legătura specială de prietenie dintre Baymax, un robot gonflabil supraponderal și copilul-minune Hiro Hamada, care, împreună cu un grup de prieteni la fel de sclipitori formează o bandă de supereroi high-tech. E un film care le place la nebunie și părinților, pe testate!

Despre ce îl învață: prietenie, știință, pierdere, străduință, tehnologie.

19. Wall-E

Într-un viitor îndepărtat, un roboțel care colectează deșeuri pornește din greșeală într-o călătorie în spațiu care va decide în cele din urmă soarta omenirii. Acest film este cel mai bun ajutor atunci când le explicăm copiilor câte ceva despre consum, reciclare, resurse naturale. Ah, și despre sedentarism (veți vedea de ce).

Despre ce îl învață: prietenie, singurătate, inocență, iubire, tehnologie, consumerism, mediu, resursele Planetei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa