Domnul Bliss cel excentric și aventurile sale caraghioase

TOTUL DESPRE MAME

Domnul Biss, de J.R.R Tolkien, Editura RAO, 2007, traducere de Diana Lupu

Totul începe într-o zi în care domnul Bliss se hotărăște să-și cumpere o mașină galben-aprins și pe dinăuntru, și pe dinafară, cu roți roșii. Poate nici domnul Binks nu ar fi acceptat să îi dea mașina pe datorie, poate nici domnul Bliss n-ar fi acceptat să o primească dacă ar fi știut ce urmează. Și, totuși, domnul Bliss a părăsit magazinul domnului Binks la volanul unei superbe mașini galbene, deschizând astfel calea unor peripeții nostime.

 

O mașină galben-aprins și trei urși neprietenoși

Ei bine, multe dintre marile aventuri ale lumii au început în mașină. Vi s-a întâmplat și vouă măcar o dată, nu-i așa? Nu știi niciodată ce ființe fantastice, tărâmuri minunate sau întâmplari caraghioase urmează să întâlnești atunci când te urci în mașină pentru o călătorie. Ce-i drept, pe domnul Bliss nu-l așteaptă decât o serie luuungă de întâmplări caraghioase. Deși domnul Bliss le provoacă pe majoritatea dintre ele (pare să fie cu adevărat neîndemânatic când vine vorba de a conduce mașini galben-aprins), mai pun paie pe foc și trei urși neprietenoși. Archie, Teddy și Bruno sunt cu adevărat o mare pacoste – parcă fac dinadins să strice toate planurile și petrecerile, se autoinvită la întâlniri unde nu i-a invitat nimeni, dau iama în grădinile gazdelor fără voie, fură verze și banane și bagă spaima în câinii fraților Dorkins. Bine, după aia își iau revanșa și invită pe toată lumea la masă.

 

Domnul Bliss are încurcături serioase

Nu se știe exact dacă asta a fost rodul unei conspirații periculoase sau doar al întâmplării, însă către sfârșit domnul Bliss ajunge să datoreze bani tuturor (mai puțin urșilor, care par doar un soi de intermediari). Domnul Binks cheamă poliția, păgubiții vor să-și recupereze bunurile, toată lumea are ceva de reproșat unui om care, cu excepția faptului că avea o pasiune bizară pentru pălăriile țuguiate, părea cu capul pe umeri. Unde mai pui că, odată ajuns acasă, domnul Bliss îl găsește pe Iepuraf molfăind covorul din dormitor.

Dacă vreți să aflați ce este acela un Iepuraf și cum a ajuns domnul Bliss pe punctul de a fi arestat, dacă sunteți curioși cum se termină debandada asta și dacă la sfârșit se bea un ceai, dacă vă interesează cine râde la urmă, cum arată nota de plată finală și dacă domnul Bliss este sau nu este un adevărat gentleman, trebuie neapărat sa citiți cartea până la final. Eu zic să nu vă pregătiți neapărat o cană de ceai englezesc lângă, pentru că o sa pufniți în râs destul de des și riscați să compromiteți și cartea, și ceaiul.

 

Despre autor

J.R.R. Tolkien este, printre altele, creatorul celebrilor hobbiți din Stăpânul Inelelor. A fost filolog, profesor, poet și este considerat părintele literaturii fantastice (deși nu e primul autor care a a scris romane fantasy, a fost și este cel mai cunoscut și mai iubit dintre ei). Prin anii ’30 a scris pentru copiii lui, care pe atunci erau foarte mici, această istorie amuzantă și ironică ce îl are în centru pe domnul cu pălării țuguiate Bliss. A și ilustrat cartea, iar aceasta a fost publicată în facsimil în anul 1982 (până atunci publicarea desenelor a fost considerată prea scumpă). Editura RAO a publicat versiunea în limba română tot în ediție facsimil, așa că fiecare pagină din manuscrisul original (inclusiv desenele simpatice) apare alături de textul tiparit. Domnul Bliss este o carte frumoasă din toate punctele de vedere. Mie îmi place să o răsfoiesc, căutând siluetele grăsane ale fraților Dorkins sau pe cele silfide ale tuturor celorlalți, admirând caligrafia autorului și citind ici-colo câte o frază care mă face – inevitabil – să râd. Nu mă miră că este atât de multă imaginație năstrușnică în carte (doar autorul a creat unele dintre cele mai frumoase povești din lume), dar mă miră de fiecare dată că este atât de mult umor. Dar n-ar trebui să fie nicio supriză din partea unui englez, nu?

Găsiţi aventurile Domnului Bliss pe rafturile librăriei Cărturești. Atenție! Dacă îl citiți în timpul orelor de odihnă, riscați să râdeți foarte tare și să vă treziți vecinii din somn!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa