De vorbă cu Jeff Kinney, autorul seriei „Jurnalul unui puşti”

Ruxandra Mateescu

Nu cred că există vreun puşti între cinci şi cincisprezece ani care să nu aibă în bibliotecă măcar un volum din seria „Jurnalul unui puşti”!

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, Editura Arthur a oferit cadoul său de Sfântul Nicolae fanilor seriei Jurnalul unui puşti din România: o întâlnire pe viu, pe glume şi pe veselie cu însuşi creatorul lui Gregory, Rowley, Manny şi Rodrick – Jeff Kinney!

O bucurie pentru copii şi pentru părinţi, deopotrivă

Nu cred că există vreun puşti între cinci şi cincisprezece ani care să nu aibă în bibliotecă măcar un volum din seria „Jurnalul unui puşti”, cărţile semnate şi desenate de Jeff Kinney. Şi nu cred că există vreun părinte care să nu le fi răsfoit cel puţin o dată şi să nu fi râs, fie şi pe sub mustăţi, la glumele din paginile Jurnalului sau chiar să se fi identificat cu celebrii „Mami” şi „Tati”.
Mărturisesc că atunci când am auzit prima dată de această carte am protestat: „O carte de benzi desenate? Nici gând, mai bine îţi cumpăr una cu poveşti scandinave!” M-am lăsat înduplecată până la urmă şi bine am făcut! Îmi auzeam băiatul râzând în hohote, în camera alăturată. Apoi ne povestea întâmplări super-amuzante cu Gregory sau Manny. Iar când am luat-o în mână eu însămi… exact, „EU sunt Mami!” Râdeam şi mă regăseam întru totul!
Exact cam aşa a fost şi atmosfera generală de la Biblioteca Naţională din dimineaţa de Moş Nicolae, dimineaţa în care Editura Arthur pregătise pentru fanii mai mici şi mai mari o întâlnire de gradul zero cu însuşi autorul „Jurnalului” – Jeff Kinney! Am avut onoarea de a-i lua un interviu pentru voi, cititorii TOTUL DESPRE MAME. Dar pentru că am găsit un fan mai înfocat decât mine – Petru, fiul de unsprezece ani – l-am lăsat pe el să stea de vorbă primul cu Jeff.

10 întrebări de la o mamă și un fiu pentru Jeff Kinney

Petru Mateescu: De unde v-aţi inspirat atunci când aţi creat personajele seriei „Jurnalul unui puşti”?

Jeff Kinney: Personajele mele sunt inspirate din viaţa de zi cu zi, din lucrurile care mi se întâmplă în fiecare zi. Cred că viaţa este într-adevăr foarte amuzantă, aşa că majoritatea întâmplărilor din carte sunt poveşti adevărate.

Petru: Câţi ani are Greg în volumul 10? Va urma şi un volum 11?

Jeff Kinney: Teoretic, ar trebui să aibă cam 25 de ani, dar cred că, de fapt, are aceeaşi vârstă ca şi în primul volum – nu sunt foarte sigur ce vârstă este aceasta. Asta este şi partea amuzantă la banda desenata- personajele nu se schimbă de-a lungul timpului, nu îmbătrânesc. Legat de o viitoare apariţie, da, va urma şi un volum cu numărul 11. Îl am deja în minte şi lucrez la el, imaginându-mi întâmplările.

Petru: Dintre toate cele zece volume publicate până în prezent, care este preferatul dumneavoastră?

Jeff Kinney: Preferatul meu este, probabil „La drum lung”, volumul cu numărul 9 din seria „Jurnalul unui puşti”. Este, de altfel, şi cel mai bine scris, deoarece atunci când lucrăm la el mă gândeam că urma să fie produs un nou film din serie, aşa încât l-am imaginat având asta în minte.

Petru: Care este ţara preferată a lui Gregory (personajul principal), dintre toate cele vizitate până acum?

Jeff Kinney: Ei bine, încă nu am apucat să văd România, însă până acum cred că în Turcia i-a plăcut cel mai mult. Este o ţară surprinzătoare şi cu adevărat interesantă. Dealtfel, atât Turcia cât şi alte ţări din cadrul acestui turneu sunt locuri pe care Gregory le vizitează pentru prima dată. În Turcia cel mai mult i-a plăcut arhitectura, moscheele i s-au părut fascinante.

Petru: Cum se simte o persoană atunci când ştie că este „autor de bestseller”?

Jeff Kinney: Oh, e foarte emoţionant! Îmi amintesc de momentul în care am devenit ceea ce se numeşte autor de bestseller şi de reacţia pe care eu şi soţia mea am avut-o: săream în pat de bucurie! Şi încă în paturile din camera copiilor! A fost un sentiment extrem de plăcut.

Petru: Sunteţi şi designer de jocuri video. La ce jocuri aţi lucrat?

Jeff Kinney: Da, aşa este. Am creat Poptropica, un web site pentru copii, în care personajele seamănă cu cele din benzile desenate. Acesta este site-ul la care am lucrat cel mai recent. Înainte de acesta creasem şi alte mici jocuri pentru internet, dar acesta este cel mai recent proiect al meu în gaming.

Ruxandra Mateescu: V-aţi lovit vreodată de prejudecăţi din partea părinţilor sau, poate, chiar a profesorilor, vizavi de „Jurnalul unui puşti?” Prejudecăţi referitoare la „prea multă bandă desenată, prea puţină literatură”, prejudecăţi legate de limbaj sau de atitudinea „necuviincioasă” faţă de adulţi?

Jeff Kinney: Am întâlnit şi astfel de reacţii, însă numai la început, atunci când abia lansasem primul volum; au fost câţiva părinţi şi profesori care s-au plâns, însă această atitudine a fost de scurtă durată. Nu cred că în cărţile mele întâlneşti lipsa de respect. Consider că sunt poveşti prietenoase şi scrise într-un ton temperat.

Ruxandra Mateescu: Dacă ar fi să facem un mic exerciţiu de imaginaţie, peste ani, ce fel de adult sau poate chiar părinte, ar fi Greg Heffley?

Jeff Kinney: O, Doamne… Nu ştiu… cred că, până la urmă, va deveni un adult nefericit. Cu tristeţe o spun, dar cred că va lua decizii proaste în viaţă şi că va fi nevoit să le suporte consecinţele. În schimb, Rowley, prietenul lui Gregory, va fi cel fericit, el va fi un adult ok.

Ruxandra Mateescu: În tinereţe vă doreaţi să fiţi un caricaturist pentru una dintre publicaţiile mari. Chiar şi primul volum din Jurnal a avut nevoie de şase ani pentru a prinde viaţă. Aveţi un cuvânt de încurajare pentru puştii care visează să facă ceva IMPORTANT când vor fi mari? Dar pentru părinţii care (încă) visează să facă şi ei ceva IMPORTANT?

Jeff Kinney: Este o carte, „Excepţionalii- Povestea succesului” (autor Malcom Gladwell) o carte despre oamenii care au avut succes şi în care se spune că pentru a deveni expert într-un anumit lucru ai nevoie de zece mii de ore sau de zece ani. Fie că vrei să devii un cântăreţ sau un înotător profesionist, trebuie să fii conştient că acest lucru se obţine în timp. Aşa încât aş spune că dacă ai un vis despre ceva ce vrei să faci, începe acum şi astfel vei avea şanse mai mari ca peste ani, când vei avea, să zicem, 23 de ani, vei fi expert în acel lucru, ceea ce e foarte tare, nu-i aşa? În acelaşi timp, aş sfătui puștii să nu se blocheze într-un vis, într-o dorinţă. Să ţină cont că visele se pot schimba şi ele, în timp. Visul meu era să devin caricaturist la unul dintre ziarele mari. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Am avut un alt vis, unul mai bun, dacă vrei, unul care îmi place mult mai mult – această serie, „Jurnalul unui puşti”.

Ruxandra Mateescu: Ce magie aţi făcut de aţi reuşit să creaţi un bestseller de o ASEMENEA amploare?

Jeff Kinney: Cred că magia despre care vorbeşti însumează de fapt trei elemente: umorul, ilustraţiile şi textul. Toate trei lucrează împreună. Iar atunci când un copil deschide una dintre cărţile mele găseşte ceva amuzant, nu ceva pe care îl consideră „muncă”, „lectură obligatorie”. Umorul este extrem de important, atât pentru mine cât şi pentru cititorii mei, desigur, fie că sunt copii, fie că sunt părinţi. Te regăseşti în personajele din carte. Mama mea se regăseşte în personajul „Mami”, soţia mea, deasemenea. Eu însumi sunt precum „Tati” şi tot aşa.

Foto: www.famousauthors.com, arhivă personală

Citește și:
Noapte bună, copii!
Cine este cel mai mare Gulliver?
25 de filme de familie pe care să le vezi acum!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa