Cine vine cu noi în minunata lume a Andreei?

TOTUL DESPRE MAME

(Colecţia Andreea, de Gilbert Delahaye & ilustraţii de Marcel Marlier, traducere şi adaptare de Horia şi Andrei Crişan, editura Crişan)

 

De prima dată când am zărit colecţia Andreea pe un raft, în librărie, m-am îndrăgostit de ilustraţiile sale minunate! M-am simţit din nou fetiţa care îşi aşteaptă cu nerăbdare tatăl să se întoarcă de la serviciu, ştiind că aproape întotdeauna vine cu câte o carte frumoasă. Vă amintiţi şi voi, sunt sigură, celebrele cărţi ruseşti ale Editurii Raduga, din Moscova şi mai cu seamă ilustraţiile lor fascinate! Andreea şi aventurile ei mi-au amintit de aceste cărţi ale copilăriei mele şi m-au făcut să mă pierd din nou între paginile cărţilor pentru copii.

 

Colecţia Andreea este un besteller în întreaga lume, lăudându-se cu vânzări de peste 80 de milioane de exemplare din 1954 şi până în prezent! Cele aproape 60 de titluri ale colecţiei (din care opt traduse şi la noi) ne povestesc aventurile din viaţa de zi cu zi a celor două personaje principale: Andreea, o fetiţă foarte simpatică, cu care orice puştoaică se va identifica, şi căţelul ei, Luli, un companion pus tot timpul pe şotii.

 

În rafturile bibliotecii noastre de acasă şi-au găsit locul până acum două dintre titluri: Andreea se mută şi Surpriza. Deşi numele v-ar putea duce în eroare, cărţile Andreei nu sunt cărţi doar pentru fetiţe. Nu, nici vorbă de aşa ceva! Andreea are şi un frăţior, şi o pisicuţă, şi mai cu seamă mulţi prieteni. Fiecare dintre ei trece prin tot felul de aventuri, minunat ilustrate:  ce mută într-o casă nouă, încep un nou an şcolar, iau lecţii de desen, se împrietenesc cu o vrăbiuţă sau doresc să devină bucătari. Toate vorbesc despre gânduri şi sentimente pe care le are orice copil, învăţându-i pe cei mici cum să aibă încredere în ei şi cum să îşi exprime emoţiile fără teamă, îndemnându-i să încerce lucruri noi şi să facă faţă schimbărilor din viaţa de zi cu zi.

 

Un gând pentru fetiţe

O vei iubi pe Andreea, îţi promit! În scurt timp va deveni prietena ta cea mai bună, te va învăţa cum să îţi aranjezi părul sau cum să combini culorile hăinuţelor într-un stil chic franţuzesc. Vei afla cum să te porţi ca o domnişoară adevărată şi cum să fii în acelaşi timp puternică şi curajoasă.

 

Un gând pentru băiţei

Dacă vrei să te distrezi urmărind năzdrăvăniile pe care căţelul Luli le face la tot pasul, dacă vrei să vezi că şi alţi băieţei suferă datorită „nedreptăţii” de a fi fratele mai mic, dacă vrei să afli trucuri noi despre cum să locuieşti în casă cu o fată şi, nu în ultimul rând, dacă vrei să înţelegi cum e cu fetele astea mult prea cochete pentru a se murdări cu noroi sau pentru a suporta o julitură mică pe genunchi, atunci citeşte aventurile Andreei.

 

Un gând pentru mami şi tati:

Probabil că şi voi, ca şi mine, suferiţi puţin pentru că cei mici nu mai au parte de tihna de care am avut noi în copilărie. Nu mai stau cu orele în iarbă privind gândăceii, nu se mai bucură de o ploaie cu soare şi nu mai citesc, preferând televizorul sau calculatorul. Colecţia Andreea a Editurii Crişan poate fi o şansă de a-i readuce pe cei mici în lumea cărţilor cu poveşti, în care ilustraţiile minunate îi poartă mai departe decât ecranul calculatorului, ducându-i într-o lume în care totul este posibil şi la care au acces doar acum, în anii copilăriei.

 

Lectură plăcută!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa