Cine este cel mai mare Gulliver?

TOTUL DESPRE MAME

Cel mai mare Gulliver, de Gellu Naum, Editura Arthur 2013 

Avem o veste bună: tocmai a apărut volumul Cel mai mare Gulliver, de Gellu Naum. Cei mai mulţi cititori nu cunosc probabil acest titlu, căci nu a mai fost reeditat de la prima sa apariţie, din 1958. Având în vedere importanţa locului pe care autorul îl ocupă în istoria literaturii române, republicarea acestui volum este o veste îmbucurătoare nu numai pentru copii şi părinţi, ci pentru toți cei care îndrăgesc stilul lui Gellu Naum.

Naum este unul dintre cei mai îndrăgiţi autori români pentru copii, fiind cunoscut de aceştia îndeosebi pentru Cărţile cu Apolodor. Volumul Cel mai mare Gulliver li se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani, a căror dorinţă arzătoare este de a creşte cât mai repede. Asemenea lor, Matei, eroul cărţii, îşi doreşte să crească foarte repede şi să fie atât de mare încât nimeni să nu mai poată râde de el pentru că este cel mai pitic. Referirea la Călătoriile lui Gulliver ale lui Jonathan Swift ne indică încă din titlu faptul că dorinţa lui Matei este îndeplinită, chiar la superlativ, căci, într-o zi, plimbându-se prin curte, Matei dă peste un cangur magician minuscul care îl face pe băiat să crească până ajunge la nişte dimensiuni cu adevărat impresionante. Matei este atât de înalt încât poate parcurge fără dificultate drumul cel lung până la mare și poate atinge norii, dar, după cum era de aşteptat, nu mai poate recunoaşte realitatea de dimensiuni reduse în care trăiesc ceilalţi.

Prima reacţie a lui Matei cel foarte înalt este aceea de a-i dispreţui pe toţi cei pitici, dând dovadă astfel că nu a învăţat încă lecţia pe care cangurul scamator voia să i-o dea. Purtându-se cu cei care îi ies în cale în acelaşi mod în care prietenii lui se purtau cu el pe vremea când era încă mic, Matei îi jigneşte la rândul său pe ceilalţi. Nu este însă nevoie de mult timp pentru ca băiatul să se găsească din nou în necaz şi să aibă nevoie de ajutor.

Vă las pe voi să descoperiţi cum reuşeşte Matei să rezolve conflictele pe care egoismul lui arogant le-a generat şi care este lecţia pe care Gulliverul lui Naum o învaţă din această experienţă.

Înainte de a vă ura „lectură plăcută”, țin să mai spun că ilustraţiile volumului sunt semnate de Irina Dobrescu, ceea ce înseamnă că îi vor încânta și fermeca pe cei mici (dar și pe cei mari). De asemenea, vă veţi putea bucura de o prefaţă semnată de Dan Stanciu, care vă va oferi nu numai o perspectivă interesantă de decodare a mesajului cărţii, dar şi câteva amintiri despre Gellu Naum, cei doi fiind foarte buni prieteni.

 

Găsiţi volumul Cel mai mare Gulliver  de Gellu Naum pe rafturile librăriei Cărturești.  Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa