Cea mai drăguță carte despre alăptat: „Lapte de la pieptul mamei/Mama’s Milk”

Raluca Dumitrică
Lapte de la pieptul mamei/Mama's Milk | Totul despre mame
Lapte de la pieptul mamei/Mama’s Milk, o carte pentru toti copiii

O poveste colorată despre alăptare, potrivită pentru cei mai mici cititori

Lapte de la pieptul mamei/Mama's Milk | Totul despre mame
Lapte de la pieptul mamei/Mama's Milk, o carte pentru toti copiii

„Lapte de la pieptul mamei” este o carte duioasă și frumoasă, care le vorbește copiilor despre magica alăptare și despre legătura dintre mamă și bebeluș. Copiii vor descoperi fascinați cum laptele matern îi ajută pe puiuții din toată lumea să crească mari și frumoși și vor descoperi cu stupoare (dacă nu au aflat deja!) că nu numai copiii sunt înnebuniți după țiți, ci și puișorii de pisică, de elefant, de cangur…

Bibliotecile din casele familiilor cu copii sunt pline de poveşti dintre cele mai variate, cu cavaleri, zâne sau extratereștri. În prea puţine case, însă, se găsesc cărţi în care să vedem cum mamele îşi alăptează copilaşii!

De acum, părinții și copiii se vor bucura împreună de cartea bilingvă Lapte de la pieptul mamei/Mama’s Milk, apărută la Editura Cartea Copiilor, în traducerea lui Florin Bican, în ale cărei pagini se regăseşte o ingenioasă idee a autorului american Michael Elsohn Ross şi a ilustratoarei Ashley Wolff, care le va permite şi copiilor din țara noastră să înţeleagă mai bine ce este alăptarea.

Apropo, cartea este recomandată şi de celebrul dr. Jack Newman, autorul „Ghidului pentru alăptare”, care îi sfătuieşte pe părinţi să cumpere negreşit acest volum pentru copiii lor!

De la mamele din lumea celor care nu cuvântă, la mamele de lângă noi

Cartea începe cu un minunat tablou de familie în care o mamă îşi alăptează bebeluşul, alături de o pisicuţă tărcată şi de tată, ambii scufundaţi, deja, în lumea viselor. Firescul cosleeping-ului este accentuat de cuvintele duioase ce ne spun că mama o să-l alăpteze pe cel mic zi şi noapte şi-i va oferi căldură şi protecţie. Povestea frumoasă continuă şi ajunge în lumea necuvântătoarelor, pe care autorul o prezintă cu ajutorul versurilor şi a ilustraţiilor gingaşe, care nu fac altceva decât să scoată în evidenţă un lucru atât de simplu, dar pe care noi, oamenii, l-am uitat: instinctele materne ne ajută să facem ceea ce trebuie, atunci când trebuie!

Trecând în revistă cele mai cunoscute mamifere care îşi alăptează puiuţii, maimuţele, cangurii, caii, porcii, elefanţii, ratonii, urşii, hamsterii, liliacul, vidra, ornitorincul, tatuul, coiotul, delfinul şi balena, cartea devine un liant între lumea animală şi cea umană. Ea subliniază asemănările comportamentale dintre cele două categorii în privinţa actului alăptării şi este un îndemn către mamele care alăptează să aibă o atitudine mai relaxată la adresa acestui proces atât de natural.

O carte multifuncţională

Ingeniozitatea autorului american nu se opreşte aici, acesta reuşind să atingă prin intermediul cărţii mai multe paliere de interes pentru copii. Pe lângă scopul principal al micului volum, acela de a-i familiariza pe copii cu alăptarea, cartea este şi un instrument de învăţare a limbii engleze şi a lumii animalelor. Micul volum este foarte frumos ilustrat, în culori deloc ţipătoare, ci care reproduc fidel paleta cromatică a acestor necuvântătoare protagoniste. Un alt mare avantaj al acestei cărţi este că le aduce copiilor în prim plan imaginea unor animale mai puţin întâlnite în cultura noastră şi care sunt la fel de simpatice ca cele cu care suntem cu toţii obişnuiţi încă de mici.

E clar: avem în faţă o carte multifuncţională, ce poate şi trebuie să stea nu numai în bibliotecile familiilor cu copii mici, ci şi în instituţii de învăţământ preşcolar şi primar, fiind un excelent suport de studiu şi de joacă.

Apropo, știați că laptele cangurițelor este roz?

Cartea „Lapte de la pieptul mamei/Mama’s Milk”, de Michael Elsohn Ross şi cu ilustraţii de Ashley Wolff, poate fi cumpărată din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa