25 de filme de văzut în familie

Adriana Moscu
filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

Pentru zilele frigoaroase sau pentru a vă destinde iată o listă cu 25 de filme numai bune de văzut în familie.

Îmi amintesc ce sărbătoare era în anii ’80, când la cele două cinematografe din micul orășel dunărean al copilăriei mele, Giurgiu, se „băgau” filme pentru copii. Acolo, în sala înghețată și fără floricele de porumb sau Cola la intrare, am râs, am stat cu inima cât un purice, m-am încruntat și am sărit de pe scaun la “Războiul Stelelor”, dar și la “Fram, ursul polar”, sau la “Sunetul muzicii” ori la “Chitty Chitty Bang Bang”. Și dacă pe vremea mea au existat multe lipsuri, cu siguranță că lumea filmelor a fost un plus.

Așa că am selectat pentru tine și familia ta 25 dintre cele mai frumoase filme noi, foarte noi sau aproape noi :), de văzut în această vacanță de iarnă lungă, albă și veselă.

 

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

1. Star Wars: Trezirea Forței (2015)

Când eram mică, îmi scoteam un cercel din ureche (pentru a intra pe deplin în pielea personajului meu favorit și a primului băiat de care m-am îndrăgostit pe la 5 ani – Luke Skywalker) și desenam în verde un tub de carton lung, după care încingeam o luptă pe viață și pe moarte cu dușmanu, meu, Darth Vader (rol negativ care îi revenea, invariabil, lui tata). Iată-ne azi în fața celei de-a șaptea serii din franciza Războiul Stelelor. Acţiunea din sequel are loc la 35 de ani de la evenimentele din episodul VI al francizei. O nouă aventură intergalactică şi o nouă răfuială între Imperiu şi forţele Rezistenţei, conduse de Poe Dameron (Oscar Isaac), va avea loc. Kylo Ren, personajul negativ interpretat de Adam Driver, face promisiunea de a termina ce a început Darth Vader. Roboţelul BB-8, Chewbacca și prinţesa Leia, interpretată de aceeaşi Carrie Fisher, își au propriul rol în evoluția evenimentelor. Legendarii actori Harrison Ford și Mark Hamill vor face și ei parte din cea mai recentă serie Star Wars, care se va lansa în cinematografe pe 18 decembrie.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

2. Goosebumps: Îţi facem părul măciucă (2015)

Îți plac poveștile cu fantome și ființe mitice? În Goosebumps, adolescentul Zach Cooper (Dylan Minnette), supărat că a trebuit să se mute dintr-un oraş mare într-unul mic, întrevede o rază de speranţă când întâlneşte o fată frumoasă din vecini, pe nume Hannah (Odeya Rush)  şi leagă o nouă prietenie cu Champ (Ryan Lee). Dar fiecare lucru bun are şi partea lui întunecată, aşa că Zach află destul de repede că misteriosul tată al lui Hannah este de fapt R.L. Stine (Jack Black),  autorul seriei de succes, Goosebumps. Stine are un secret periculos: creaturile pe care le-a creat şi cu care a populat cărţile sale sunt reale, iar Stine îşi protejează cititorii ţinându-le închise în cărţile unde au apărut fiecare. Când creaţiile lui Stine sunt eliberate neintenţionat dintre paginile manuscriselor, viaţa lui Zach se schimbă cu totul. El, Hannah, Champ şi Stine trebuie să-şi unească puterile pentru a-i băga înapoi între filele cărţilor pe păpuşa Slappy, pe fetiţa cu mască, gnomii şi alte creaturi, care ameninţau oraşul.

 

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

3. Minionii (2015)

Gălbiorii microscopici ne-au însoțit peste tot anul acesta – de la campaniile publicitare, la plușuri și din nou în film. Minionii au fost, la început, niște organisme unicelulare, pentru ca, de-a lungul vremii, să devină slujitori ai celor mai ticăloși stăpâni. Niciodată n-au avut norocul să-și păstreze în viață acei stăpâni, de la T. Rex, la Napoleon, așa că acum se trezesc că nu au pe cine să slujească, și sunt afectați de o depresie profundă. Dar un Minion pe nume Kevin are un plan! Împreună cu rebelul adolescent Stuart și cu simpaticul Bob se vor aventura în lumea largă pentru a găsi un nou șef pe care ei și frații lor să-l urmeze supuși.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

4. Bunul dinozaur (2015)

De la Jurassic World încoace, uriașii care au dispărut în chip misterios de pe Terra în urmă cu milioane de ani, au fascinat publicul de toate vârstele. Nu toți erau fioroși, după cum au declarat cercetătorii. Unul dintre acești uriași blânzi pare să-i fi inspirat și pe producătorii acestui film animat de succes. După ce un eveniment traumatic tulbură un Apatosaurus plin de viaţă pe nume Arlo, acesta porneşte într-o călătorie remarcabilă, câştigând un companion surprinzător de-a lungul drumului – un băieţel. În cea de-a 15-a producţie animată marca Pixar, un asteroid ce se presupune că va lovi Pământul, ducând la dispariţia dinozaurilor, ocoleşte totuși planeta, iar giganţii cu sânge rece continuă să trăiască.

 

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

5. Pan (2015)

Ei bine, Hugh Jackman (cunoscut, mai ales, ca puternicul și, totodată, misteriosul Wolverine, din seria X-Men), revine de data aceasta în rol de pirat fioros. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Peter Pan este răpit de piraţi şi dus în Neverland, unde va descoperi curând că destinul său este să salveze întregul tărâm fermecat de planurile malefice ale piratului Barbă Neagră (Hugh Jackman).

 

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

6. Întors pe dos (2015)

Este, probabil, unul dintre cele mai emoționante filme pentru copii mari și mici, pentru părinți și bunici, realizate în 2015. Viaţa lui Riley, o fetiţă veselă şi lipsită de griji, este dată peste cap când trebuie să-şi ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota, pentru a se muta la San Francisco. Este momentul când emoţiile ei preiau iniţiativa, spre nemulţumirea părinţilor ei, complet depăşiţi de situaţie. Furia, Dezgustul, Frica, Tristeţea şi Bucuria se ceartă, colaborează şi se pierd în discuţii în contradictoriu, în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe şi să-şi găsească noi prieteni.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

7. Cinderella (2015)

Povestea creată de Charles Perrault continuă să fascineze generații după generații de copii și părinți. Cea mai nouă ecranizare a apărut anul acesta și abundă de romantism și efecte speciale. Când tatăl ei moare, frumoasa Ella are parte numai de necazuri din partea mamei ei vitrege. Transformată în slujnică şi cu numele schimbat în Cenuşăreasa, fata ar putea uşor să-şi piardă speranţa, dar ţine la sfatul primit de la mama ei pe patul de moarte: “fii bună şi ai curaj”. Viaţa Cenuşăresei se schimbă definitiv când în pădure dă peste un străin chipeş, despre care habar nu are că este chiar prinţul regatului. Până la urmă, cei doi sunt sortiți să rămână împreună până la adânci bătrâneți.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

8. Tomorrowland: Lumea de dincolo de mâine (2015)

George Clooney joacă în primul său film fantastic (dacă nu punem la socoteală mai sobrul “Solaris”). Acţiunea se petrece într-un ţinut fascinant şi extrem de avansat din punct de vedere tehnologic. Legați printr-un destin comun, un adolescent pasionat de știință, și un fost copil de geniu și inventator, pornesc într-o misiune prin care își propun să descopere secretele unui loc undeva în timp și spațiu, care există în memoria colectivă. Pentru a salva Pământul, cei doi trebuie să facă tot posibilul pentru a se întoarce în Tomorrowland, asta după ce savantul a fost izgonit de aici pe când era copil, de către omul care şi-a petrecut întreaga viaţă exploatând minunăţiile ţinutului în interes propriu.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

9. Max (2015)

Încă un film cu și despre un câine devotat, menit să-i sensibilizeze pe cei mici. În urma unei experiențe traumatizante din timpul războiului, în care isi pierde stăpânul, câinele Max rămâne afectat emoțional. Nu mai răspunde la comenzi și se sperie de zgomote puternice, pe care le asociază exploziilor și focurilor de armă și care îl fac să devină agresiv. Considerându-l inapt pentru a-și mai efectua misiunile de recunoaștere, armata decide să-l eutanasieze pe Max, însă familia lui Kyle acceptă să-l adopte.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

10. Micul Prinț (2015)

Este, poate, cel mai așteptat film de desene animate al anului. Redescoperă, alături de micuțul tău, una dintre cele mai îndrăgite poveşti, triste, dar pline de povețe istorioare pentru copii și nu numai, a cărui autor este Antoine de Saint-Exupéry. În noua ecranizare, povestea este puțin schimbată. Eroina povestirii este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În acest proces intervine un vecin cumsecade, dar cam excentric, Aviatorul. Acesta îi prezintă micii sale prietene o lume extraordinară, în care totul este posibil. Este lumea pe care i-a prezentat-o, la rândul său, Micul prinţ. Fetiţa îşi redescoperă copilăria şi învaţă că lucrul cel mai important este să ai prieteni şi să înţelegi viața prin prisma inimii.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

11. The Peanut Movie (2015)

Este un film care se va lansa în cinematografele din România chiar în ziua de Crăciun. Îndrăgitul cățel Snoopy pornește în cea mai mare misiunea a sa: el şi echipa  lui iau cerul cu asalt ca să-şi ducă la capăt răzbunarea, în timp ce sensibilul Charlie Brown, cel mai bun prieten al lui, începe acasă propria lui călătorie epică.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

12. Mielul Shaun (2015)

Oița buclucașă Shaun se întoarce! După ce a fost starul unui serial animat, iată că Shaun îşi vede din nou de blestemăţii pe marele ecran. Din cauza trăsnăilor puse la cale de Shaun, stăpânul său ajunge la oraş, iar eroul şi suratele sale trebuie să pornească în căutarea sa. Vor supravieţui ele în metropola unde pericolele pândesc la tot pasul?

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

13. Paddington (2014)

Ursulețul Paddington a venit din Peru până la Londra, unde este adoptat de familia Brown. Total nefamiliarizat cu regulile de etichetă britanice, Paddington îi va da mult de furcă scorţosului domn Brown, dar va cuceri întreaga familie cu giumbuşlucurile sale. Asta până când în peisaj apare Millicent (Nicole Kidman), o femeie pasionată de taxidermie care ar da orice să-l aibă pe Paddington împăiat în colecţia ei.

filme-de-vazut-in-familie-totul-despre-mame

14. Hotel Transilvania 2 (2015)

În ciuda subiectului și a personajelor “horror”, comedia aceasta animată vă va face să râdeți cu gurile până la urechi. În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat: politica strictă a lui Dracula, care accepta doar monştri în hotel, s-a mai relaxat, iar hotelul îşi deschide porţile şi oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniştit,deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, pare mult prea… uman.

filme-de-familie-totul-despre-mame

15. Crăiasa Zăpezii (2012)

A fost una dintre poveștile preferate ale copilăriei mele – am ascultat-o cu sufletul la gură și spusă de bunica, și imprimată pe discul de vinil, de marii actori ai vremii. Condusă de dorinţa de a construi o nouă lume, în care puritatea albului să înlocuiască emoţiile şi gerul polar să îngheţe sufletele oamenilor, Regina Zăpezii va face orice pentru a-şi păstra împărăţia şi a distruge toţi artiştii care nu sunt de acord cu viziunea ei. Animaţia prezintă călătoria plină de aventuri a micuţei Gerda, care încearcă să îşi găsească fratele ţinut prizonier undeva în vasta întindere albă din ţinutul vrăjit de Regina Zăpezii. De-a lungul călătoriei sale, Gerda se confruntă cu multe obstacole, dar cunoaşte şi noi prieteni de nădejde.

filme-de-familie-totul-despre-mame

16. Cartea vieții (2014)

Filmul este o variantă animată a poveştii de dragoste dintre Romeo şi Julieta, plasată de această dată de Ziua Morţilor, o sărbătoare misterioasă. Scenariul îl are în centru pe Manolo, un tânăr chinuit atât de dorinţa de a împlini aşteptările familiei, cât şi de a-i face pe plac inimii. Până să aleagă calea pe care să o urmeze, se îmbarcă într-o aventură incredibilă, ce-l poartă în trei lumi fantastice în care trebuie să-şi înfrângă cele mai profunde temeri. Pelicula a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun film de animatie.

filme-de-familie-totul-despre-mame

17. Omul-Furnică (2015)

Într-o lume a eroilor puternici și uriași, era momentul să apară și un personaj a cărui putere constă în capacitatea costumului său de a-l reduce la dimensiunile unei furnici. Ei bine, cum era de așteptat, concluzia filmului este că buturuga mică poate răsturna carul mare. Escrocul Scott Lang (Paul Rudd) se vede nevoit să îşi accepte latura eroică şi să vină în ajutorul mentorului său, cercetătorul Hank Pym (Michael Douglas), pentru a proteja secretul ce stă în spatele uimitorului costum Ant-Man. În ciuda obstacolelor numeroase şi aproape imposibil de depăşit, Pym şi Lang trebuie să născocească şi să ducă la îndeplinire un plan de succesul căruia depinde viitorul întregii omeniri.

filme-de-familie-totul-despre-mame

18. Al șaptelea fiu (2014)

Un film care va fi pe plac mai ales băieților și tăticilor acestora și a cărui intrigă seamănă mult cu cea din Stăpânul Inelelor. Când mama Malkin, regina vrăjitoarelor rele, scapă din groapa unde a fost în mod voit închisă cu decenii în urmă și-și ucide ucenicul, el îl recrutează pe tânărul Tom, al șaptea fiul al celui de-al șaptea fiul, să-l ajute. Vrând-nevrând, Thomas trebuie să înveţe să alunge stafiile, să întemniţeze vrăjitoare şi să supună duhurile. Filmul este o ecranizare dupa cartea lui Joseph Delaney “Ucenicul vraciului” din seria “Cronicile Wardstone”.

filme-de-familie-totul-despre-mame

19. Pene galbene (2014)

Filmul ne povesteşte despre călătoria unui erou mai puțin obişnuit, Yellowbird, un pui de pasăre de talie mică. Yellowbird nu a putut migra împreună cu familia spre ţările calde. El nu a vrut să-şi părăsească niciodată cuibul, dar a rămas fără familie. Acum, Yellowbird porneşte în căutarea unei familii care să fie numai a lui și care să-l ajute să uite că a rămas singur pe lume.

filme-de-familie-totul-despre-mame

20. Pinguinii din Madagascar (2014)

Echipele de superspioni nu se nasc, ci ies din găoace. Descoperă secretele celor mai abile şi amuzante păsări sub acoperire din spionajul global: Skipper, Kowalski, Rico şi Private. Aceşti agenţi de elită îşi unesc forţele cu o organizaţie şic sub acoperire, Vântul din Nord, condusă de chipeşul şi răguşitul Agent Secret, a cărui voce este asigurată de Benedict Cumberbatch. Împreună, ei trebuie să îl oprească pe diabolicul dr. Octavius Brine (John Malkovich), şi care intenţionează să distrugă lumea aşa cum o cunoaştem.

filme-de-familie-totul-despre-mame

21. Blinky Bill: Koala cel poznaş (2015)

Blinky Bill este un koala cu multă imaginaţie. Inimă de aventurier, el visează să plece din orăşelul Green Patch şi să devină mare explorator, exact ca tatăl său. Domnul Bill a dispărut cu ceva timp în urmă, iar Blinky este singurul care crede că acesta încă mai trăieşte. Într-o zi, micul Blinky dă peste indicii despre locaţia tatălui său şi hotărăşte să pornească în cea mai mare şi periculoasă aventură a vieţii sale. De-a lungul drumului se va împrieteni cu cele mai neobişnuite personaje: Nutsy – un koala crescut la zoo şi Jacko – o şopârlă ameţită şi foarte energică. Urmăriţi neîncetat de o pisică sălbatică răzbunătoare, cei trei curajoşi amici trebuie să înveţe să se ajute reciproc pentru a supravieţui prin ţinuturile necunoscute ale Australiei şi să îl găsească pe tatăl lui Blinky.

filme-de-familie-totul-despre-mame

22. În inima mării (2015)

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) semnează aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste. În iarna anului 1820, ambarcaţiunea Essex este atacată şi distrusă de o balenă uriaşă cu o voinţă distrugatoare, aparent raţională. „În inima mării”, pe de alta parte, surprinde dezolanta imagine de după asalt şi lupta pentru salvare a echipajului captiv în mijlocul vastei întinderi de apă. Cei câţiva supravieţuitori dintr-o barcă ating limita imposibilului pentru a rămâne în viaţă. Trecând prin furtuni devastatoare, foamete, panică şi disperare, oamenii vor ajunge să pună la îndoială propria credinţă, moralitatea şi chiar valorile umane după care se ghidează. În tot acest timp, căpitanul caută o modalitate de a se ghida în larg şi de a-şi duce la ţărm echipajul. Secundul său, în schimb, devine obsedat de dorinţa de a captura fioroasa balenă.

filme-de-familie-totul-despre-mame

23. Comoara (2015)

Mult-premiatul regizor român Corneliu Porumboiu a realizat un film de familie care îl are n centrul poveștii pe Costi: acesta lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara, obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi pe  jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.

filme-de-familie-totul-despre-mame

24. Boyhood. 12 ani de copilărie (2014)

Acesta este un film pe care să-l vezi alături de copiii tăi aflați în pragul adolescenței. Este o povestea care te lasă fără grai, filmată de-a lungul a 12 ani, cu aceiaşi actori, regizorul urmărindu-le evoluţia fizică şi emoţională într-un mod simplu și real. În filmul său revoluţionar, regizorul Richard Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la primele zile din şcoala primară în Austin până la plecarea la colegiu. Mason are destule pe cap din cauza surorii sale enervante şi a celor doi părinţi divorţaţi. Tatăl său poate că se va maturiza într-un târziu, în timp ce mama lui are tendinţa de a se îndrăgosti de bărbaţi nepotriviţi. În mijlocul lor, comentariile lui Mason devin mai inteligente pe an ce trece.

 

filme-de-familie-totul-despre-mame

25. Savva: Inimă de războinic (2015)

Într-o pădure fermecată îndepărtată, locuitorii au uitat de mult ce înseamnă pericolul, până când într-o zi armonia şi liniştea tuturor este distrusă de făpturi malefice care le atacă sătucul. Savva, un băieţel ascultător de 9 ani, reuşeşte să scape şi să se ascundă de răufăcători. Acum, întreaga răspundere pentru salvarea familiei şi a satului îi revine curajosului băiat care trebuie să găsească o soluţie miraculoasă. Singur într-o pădure uriaşă, Savva ajunge să cunoască noi personaje fabuloase şi să îşi facă prieteni de nădejde.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa