25 de filme de familie pe care să le vezi acum!

Raluca Dumitrică
filme-de-familie-totul-despre-mame

N-aveţi cum să daţi greş cu această listă complexă şi populară de filme de familie!

Ce se poate face într-o seară frumoasă de vară alături de familia ta? Poţi merge într-un parc sau la o terasă în oraş, poţi să mergi într-o vizită la nişte prieteni apropiaţi, unde să ai parte de o cină relaxantă şi uşoară, sau poţi organiza o seară de filme în propria locuință. Filmele, cel puţin, sunt o reţetă sigură de destindere in corpore, pentru că se vor dovedi nu numai amuzante pentru copii şi pline de poveţe, ci şi foarte reconfortante şi pentru cei mari.

Fiindcă suntem în plină vacanţă de vară, haideţi să vedem cele mai frumoase 25 de filme pe care le puteţi viziona împreună cu cei mici!

Snow White and the Seven Dwarfs/Albă că zăpada şi cei 7 pitici (1937)

alba ca zapada

Îndrăgita poveste a Fraţilor Grimm nu putea fi mai potrivit aşezată pe ecran decât de Walt Disney. Delicată, furtunoasă, emoţionantă, pelicula este şi astăzi o bijuterie a filmelor de animaţie pentru întreagă familie.

The Wizard of Oz/Vrăjitorul din Oz (1939)

imdb

Cine nu ştie povestea Vrăjitorului din Oz? Dar cine nu ştie filmul de referinţă în istoria cinematografiei, care transpune pe ecran aventurile fabuloase ale micuţei Dorothy din Kansans şi ale prietenilor săi extraordinari? Nu vă lăsaţi influenţaţi de faptul că acest film este aşaaaaaaa de vechi, el se dovedeşte extrem de actual şi copiii îl vor îndrăgi de îndată!

Miracle on 34th Street/Miracolul de pe stradă 34 (1947, 1994)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Chiar dacă acest film e recomandat pentru perioada sărbătorilor de iarnă, nimic nu vă împiedică să îl vizionaţi în familie chiar şi în restul anotimpurilor. Candoarea poveştii şi interpretarea desăvârşită a actorilor nu fac altceva decât să ne confirme ceea ce ştim cu toţii în adâncul sufletului: bucuria Crăciunului poate există în orice zi a anului!

101 dalmatians/101 dalmaţieni (1961, 1996)

Cele două variante ale nuvelei scrise în 1956 de Dodie Smith sunt pe cât de diferite (prima este animată, iar a doua un film artistic), pe atât de îndrăgite de copii şi adulţi. Deşi prima variantă a fost la rândul ei un hit, aducând peste 215 milioane de dolari la capitolul încasări de la începuturi şi până acum, cea de-a doua s-a descurcat chiar mai bine de-atât, cu aproape 315 milioane de dolari strânşi în urma vânzării biletelor, beneficiind şi de prestaţia de excepţie a lui Glenn Close. Aşa că vă sfătuim să urmăriţi ambele ecranizări şi să vă bucuraţi de ingeniozitatea fiecărei versiuni în parte.

The Parent Trap/Capcană pentru părinţi (1961 şi 1998)

Un film în care gemene năzdrăvane şi inteligente se descoperă accidental şi ajung să-şi păcălească părinţii până la reunirea întregii familii va stârni hohote de râs, dar va stoarce şi lacrimi de emoţie. Urmăriţi ambele variante şi lăsaţi-vă cuprinşi de ingeniozitatea scenariului.

Mary Poppins (1964)

imdb

Dacă n-aţi văzut acest superhit al cinematografiei mondiale şi dacă nici nu ştiţi să spuneţi repede şi corect, foarte corect supercalifragilisticexpialidocious este momentul să luaţi măsuri. În plus, deşi tehnologia folosită în realizarea filmului pare azi nu doar depăşită, ci chiar ridicolă, nu va îngrijoraţi că cei mici s-ar putea să fie distrasi de acest amănunt. Povestea filmului este atât de antrenantă şi de emoţionantă, încât va depăşi barierele temporale şi tehnologice şi va deveni preferata celor mici.

 

The Sound of Music/Sunetul muzicii (1965)

Unul dintre cele mai frumoase filme din istoria cinematografiei este fără îndoială Sunetul muzicii. Cu o Julie Andrews fină şi cu vocea ei impresionantă etalată complet, dar şi cu un şarmant Christopher Plummer în rolul tatălui văduv, rămas singur cu 7 copii, filmul este o poezie muzicală transpusă pe ecran şi care îi va captiva până şi pe cei mai puţini melomani dintre privitori.

 

Willy Wonka & the Chocolate Factory/Willy Wonka şi fabrica de ciocolată (1971)

Deşi atunci când rostiţi titlul acestui film este posibil să va apară în minte chipul lui Johnny Depp, cel care a fost distribuit în remake-ul din 2005 al acestui film de succes de la începutul anilor ’70, Gene Wilder şi interpretarea să iniţială nu pot fi deloc trecute cu vederea. Urmăriţi ambele variante şi lăsaţi-i pe copii să decidă care dintre ele este câştigătoarea!

 

E.T. the Extra-Terrestrial/E.T. Extraterestrul (1982)

O poveste despre extratereştri! Daaaa! Cam aşa veţi fi primiţi de cei mici în momentul în care le veţi spune ce film va rula la televizor. Luați-vă un castron mare de popcorn, dar şi nişte batiste, şi așezați-vă comod pe canapea pentru a vedea o poveste sensibilă despre cel mai neobişnuit prieten.

 

Honey, I Shrunk the Kids/Dragă, am micşorat copiii (1989)

Ce poate fi mai amuzant decât un film în care tatăl, un cercetător pasionat, inventează o metodă prin care îşi reduce copiii la stadiul de insectă, iar cei mici, dragii de ei, intră într-o lume plină de pericole uriaşe la propriu şi la figurat?

 

Home Alone/Singur acasă (1990, 1992, 1997)

singur-acasa-totul-despre-mame

Primele două părţi ale acestei trilogii sunt considerate două dintre cele mai importante filme pentru familii din istoria cinematografiei. Avându-l în prim-plan pe Macaulay Culkin în rolul lui Kevin, dar și pe excelenții Joe Pesci și Daniel Stern, în rolurile lui Harry și Marv, acestea sunt preferatele televiziunilor în ziua de Craciun şi ale copiilor în toate zilele anului. Luaţi şi voi o porţie mare de amuzament de la Kevin şi compania!

 

Hook (1991)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Toţi copiii sunt fascinaţi de povestea lui Peter Pan. Dar lucrurile se schimbă în acest film în care Peter Pan creşte şi uită complet de Neverland. Totul până la întâlnirea cu Căpitanul Hook şi ale lui pozne mai mici sau mai mari, care vor ţine întreaga familie cu sufletul la gură.

 

Mrs. Doubtfire/Doamna Doubtfire (1993)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Acesta este unul dintre filmele pe care aţi putea să le vedeţi de nenumărate ori la rând, fără să vă plictisiţi vreun pic. Genialul şi regretatul Robin Williams joacă magistral la dublu, interpretând atât un tată care-şi iubeşte copiii până la cer şi înapoi, dar şi o bonă uşchită care îi face pe cei mici să se simtă de milioane.

Lassie (1994 şi 2005)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Un film despre cel mai loial prieten şi despre probleme legate de adaptare, încredere, curaj şi noi începuturi. Un film care le va aduce câteva lacrimi celor mici, dar care îi va ajuta să înţeleagă şi mai bine ce rol are în viaţa unui om sinceritatea şi prietenia adevărată.

Toy Story (1995, 1999, 2010)

Dacă vă spun că peste 2 ani va urma şi partea a patra din acest film de animaţie dedicat întregii familii, veţi înţelege că succesul de care s-a bucurat încă de la prima apariţie pe ecrane a depăşit toate aşteptările. Beneficiind de vocea lui Tom Hanks şi de un umor inteligent, Toy Story este o poveste despre foarte multe jucării simpatice şi un film de neratat!

Jumanji (1995)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Desi au trecut 20 de ani de la lansarea acestui film cu Robin Williams în rolul principal, timpul nu a influențat cu nimic frumusețea poveştii de pe ecran. Jocuri magice, animale uriașe, pericole și efecte speciale, toate și-au găsit locul în blockbuster-ul american.

Matilda (1996)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Talentata Mara Wilson, cea pe care o putem vedea şi în Miracolul de pe strada 34, face un rol de excepţie în acest film despre copii înzestraţi, părinţi zăpăciţi şi ignoranţi, dar şi puteri supranaturale. Nu rataţi nici interpretarea lui Danny DeVito, tatăl Matildei, cel care a şi regizat, de altfel, acest film memorabil.

Stuart Little (1999, 2002)

filme-de-familie-totul-despre-mame

O poveste despre şoareci şi despre nişte şoareci simpatici este filmul Stuart Little, în care Michael J. Fox îi împrumută vocea micuţului Stuart, un şoricel care trăieşte într-o familie umană şi ai cărui părinţi sunt interpretaţi de Gena Davis şi Hugh Laurie. Acesta din urmă este chiar celebrul Dr. House, de daa asta într-o partitură cu totul diversă, dar cu nimic mai prejos.

Harry Potter (2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2011)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Băieţelul magic al literaturii mondiale a ajuns cap de afiş în nu mai puţin de 7 ecranizări ale romanelor omonime scrise de J.K. Rowling. Îmbinând tehnologia cu misterele şi poveştile interumane, toată seria Harry Potter este un must pentru orice familie.

Shrek (2001, 2004, 2007, 2010, 2013)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Cu un umor inteligent pe care, ce-i drept, îl vor înţelege mai mult copiii mai mari şi părinţii lor, Shrek este unul dintre filmele care nu pot fi ratate. Povestea căpcăunului rotofei şi simpatic, a soţiei sale Fiona şi a măgăruşului interpretat magistral de Eddie Murphy este un… evergreen al desenelor animate. Mai ales că multe dintre situaţiile poznaşe de pe ecran sunt, nu ştiu cum se face, dar foarte asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în viața reală, în familiile de lângă noi. De exemplu, inedita replică „Am ajuns?”, pe care au auzit-o toţi părinţii din lume.

Ice Age (2002, 2006, 2009, 2012)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Cu patru părţi extrem de bine primite de public şi cu încă o a cincea a cărei premieră e anunţată pentru vara anului viitor, Ice Age îi ţine în suspans nu numai pe copii, ci şi pe părinţii lor, care se vor vedea ţintuiţi în faţă televizorului pe toată durata difuzării filmului sau filmelor. Duetul Manny şi Sid este unic, la fel şi replicle dintre ei, iar veveriţa Scrat cu ghinda ei nu mai are nevoie de nicio prezentare.

The Incredibles/Incredibilii (2004)

filme-de-familie-totul-despre-mame

În spatele unui film în care efectele speciale şi prezenţa supereorilor sunt de invidiat se ascunde o poveste despre familie, demnitate, reuşită şi recunoaştere a valorii. Chiar dacă mesajul acesta nu va fi perceput direct de copii, care vor fi „furaţi” de ceea ce se întâmplă pe ecran din punct de vedere vizual, cei mari vor înţelege sigur mesajul din spatele imaginii.

Ratatouille (2007)

filme-de-familie-totul-despre-mame

Şoareci? Restaurant? Ce alăturare scabroasă mai e şi asta? Nu vă grăbiţi să trageţi concluzii, filmul este într-adevăr despre un şoarece (sau mai mulţi) şi un faimos restaurant prin care aceştia mişună, dar nu e ceea ce vă imaginaţi. De fapt, uitaţi-vă cu toată gaşca la film şi spuneţi-ne ce credeţi la final!

Tangled/O poveste încâlcită (2010)filme-de-familie-totul-despre-mame

Rapunzel, fata cu cel mai lung şi mai frumos par din istoria filmelor pentru copii, este visul oricărei fetiţe. Povestea antrenantă a acestei domnişoare care e salvată dintr-un turn înalt de un carismatic şi amuzant cavaler binedispune şi încântă generaţii de copii şi părinţi.

Frozen/Regatul de gheaţă (2013)

imdb

V-am spus că melodia principala de pe coloana sonoră a acestui film a depăşit toate barierele lingvistice la noi în casă, iar povestea a fost adorată de copiii şi părinţii din întreagă lume. Dacă n-aţi apucat să vedeţi, încă, această capodoperă a desenelor animate contemporane în care două surori, Anna şi Elsa, se reconectează, nu mai aşteptaţi deloc! Acum e cel mai bună perioada pentru a o descoperi!

Dacă aveţi copilaşi mai mărişori, puteţi încerca să vă uitaţi fascinaţi în familie la Lord of the Rings/Stăpânul Inelelor, Back to the future/Înapoi în viitor, Star Wars/Razboiul Stelelor, Night at the Museum/O noapte la muzeu, Indiana Jones, The Mummy/Mumia sau Pirates of Caribbean/Piraţii din Caraibe. Dar fiţi alături de ei şi aveţi grijă ca ceea ce văd să primească şi aprobarea voastră!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa