21 de filme pe care orice femeie trebuie să le vadă

Adriana Moscu
filme erin brockovich totul despre mame

Puternice, sensibile, romantice, perseverente, încăpățânate, iubitoare, creative, nonconformiste – îți prezentăm o listă de 21 de filme ale căror protagoniste au toate aceste calități laolaltă și niciuna nu se bate cap în cap cu cealaltă.

Nu cred mai mult în femei decât în bărbați. Și nici invers. Consider că fiecare gen are calitățile sale (am ales să nu mă concentrez azi și pe defecte) și cred cu tărie că ea și el se completează reciproc. Cred că există loc sub soare și pentru bărbați, și pentru femei și mai cred că nu e adevărat că nu se vor înțelege niciodată unii pe alții. Cred în prietenia dintre bărbat și femeie și mai cred (fără să mă contrazic, sper), că sunt totuși unele momente în viață când femeia se dovedește a fi mai puternică și mai fascinantă decât sexul tare.

Cel puțin, așa am tras eu concluzia din filmele de mai jos, pe care le-am vizionat cu lacrimi în ochi și care m-au făcut să mă simt o norocoasă că sunt urmașa Evei.

filme femei totul despre mameZâmbet de Mona Lisa (2003)

Puține sunt filmele în care Julia Roberts să nu fi jucat modele feminine demne de urmat. Este un film care te va învăța despre valoarea demnității, curaj și perseverență – ingrediente necesare pentru a-ți atinge scopul în viață. Un film care îți arată cât de important este să îți iei viața în propriile mâini.

filme femei totul despre mameMâinile tatălui meu (2010)

E un film din care înțelegi că vârsta nu este un obstacol atunci când crezi cu adevărat într-un țel și-ți pui în minte să îl atingi. Ree are doar 17 ani și trebuie să aibă grijă de întreaga familie, după ce tatăl a abandonat-o. Însă tânăra fată nu se dă bătută cu una, cu două și porneşte într-o călătorie pentru a descoperi unde se află tatăl ei după ce acesta garantează cu locuinţa familiei pentru a ieşi din închisoare pe cauţiune şi apoi dispare fără urmă. Din şirul de minciuni, eschivări şi ameninţări proferate de rude, fata trebuie să pună cap la cap ceea ce s-a întâmplat pentru a afla adevărul.

Filmul nu numai că are în centru o eroină feminină, dar este și regizat de o femeie, Debra Granik. A se vedea!

filme femei totul despre mameSălbăticie (2014)

Ce poți să faci atunci când nu mai găsești drumul? Când ți-ai pierdut cea mai dragă ființă din lume și viața ta a luat-o razna? Mergi pe cel mai lung și anevoios dintre ele! La propriu! Filmul spune povestea adevărată a lui Cheryl Strayed, care a decis să facă o călătorie inițiatică de 1.500 de kilometri, pe jos, de una singură, de-a lungul Pacific Crest Trail, un drum lung ce unește nordul Statelor Unite de granița cu Mexicul. Un drum despre regăsire și mântuire sufletească, în care actrița Reese Witherspoon strălucește și emoționează la fiecare cadru. 

Ah, și încă ceva: și cartea omonimă a lui Cheryl Strayed, după care s-a scris scenariul, este la fel de fabuloasă, motiv pentru care a devenit bestseller New York Times.

filme-femei-totul-despre-mame

Când Harry a cunoscut-o pe Sally (1989)

Pot femeile și bărbații să fie doar prieteni? O comedie de nota 10 din care înveți că la temelia unei relații de cuplu solde e musai să stea prietenia sinceră, nedisimulată dintre el și ea. Nu de alta, dar cândva o să îmbătrâniți și veți fi nevoiți să vorbiți – tot mai mult și despre tot mai multe! Asigură-te că subiectele nu se vor epuiza niciodată!

O comedie care te face să o iubești pe actrița Meg Ryan!

filme femei totul despre mame

O fată de milioane (2004)

Recunosc, am fost la un pas să ratez acest film de Oscar în care protagonistă este nici mai mult, nici mai puțin decât o boxeriță. Pur și simplu mi se părea prea clișeistic. L-am pus să ruleze într-o după-amiază în care nu aveam nimic mai bun de făcut și am sfârșit plângând cu sughițuri pe canapea. E un film dur și teribil de sincer, care îți arată viața așa cum e ea. Un film din care orice femeie va înțelege că lupta o câștigă doar cele mai neînfricate dintre noi! 

E inutil să mai precizăm că rolul i se potrivește de minune lui Hilary Swank.

filme femei totul despre mame

Regina (2006)

Ca toate filmele în care joacă Helen Mirren, și acesta este absolut delicios! Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii trebuie să facă față valului de antipatie iscat de moartea timpurie a prințesei Diana. Ocazie cu care suverana rememorează momentele-cheie pe care le-a petrecut în fruntea coroanei britanice.

Un film despre cum o femeie poate conduce fără reproș un Regat uriaș.

filme erin brockovich totul despre mame

Erin Brockovich (2000)

Multe dintre noi ne-am identificat cu acest personaj puternic. Erin e o femeie care caută și obține dreptatea în numele ei și al celor mai slabi decât ea. Nu are influență, nu are bani, are în schimb o determinare de fier și este hotărâtă să facă dreptate de una singură, atunci când o companie deversează deșeuri toxice care ajung în apa de băut din zona în care Erin locuiește.

Când simți că ți-ai pierdut reperul, urmărește acest film motivațional – te va transforma! A, și încă ceva: e făcut după un caz real!

filme-thelma-louise-totul-despre-mame

Thelma și Louise (1991)

Filmul vorbește despre valoarea neprețuită a prieteniei dintre două femei. Cele două răzvrătite (jucate fără cusur de Geena Davis și Susan Sarandon) fug în munți pentru a scăpa de rigorile legii. La final, Thelma va învăța cum să se apere în fața unui soț abuziv și să preia controlul asupra propriei vieți.

filme frida totul despre mame

Frida (2002)

Am văzut acest film la cinema, fix în ziua în care am fost concediată de la primul meu job mai serios. Am înțeles atunci și de ce: nu mă implicam pentru că nu mă pasiona nici cât negrul sub unghie ceea ce făceam. După ce am plâns pe săturate, mi-am dat seama cât este de important ca în viață să îți urmezi pasiunile și să rămâi autentică, oricât de greu și dureros ar fi. Un film despre faimoasa pictoriță mexicană, feministă convinsă pe deasupra, interpretată cu măiestrie de Salma Hayek.

mananca roaga-te iubeste totul despre mame

Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

Un film despre cum e neapărat necesar să nu ignori nicio latură a vieții. O poveste reală prin care a trecut scriitoarea newyorkeză Elizabeth Gilbert, în urma căreia vei descoperi că dragostea trece prin stomac, în timp ce face o călătorie spre propriul tău suflet.

Plimbă-te prin Italia, India și Bali cu Julia Roberts și ia în sfârșit deciziile pe care le amâni de mult. Altfel spus, lasă-te inspirată de ea.

filme lume anormala totul despre mame

Fiecare se crede normal (2006)

Un film cunoscut mai mult după numele original, “Little Miss Sunshine”, despre o familie disfuncțională, care reușește să fie adusă laolaltă cu ajutorul celui mai mic membru – o fetiță adorabilă ce își dorește să participe la un concurs de frumusețe. Când crezi că lucrurile în familia ta au luat-o razna, urmărește acest film emoționant, despre frumusețea care se ascunde în spatele imperfecțiunii.

P.S. Vei descoperi că toate famiile sunt (cel puțin un pic) disfuncționale, nu numai a ta.

precious totul despre mame

Precious: După romanul „Push” de Sapphire (2009)

Suntem în 1987, în New York, în cartierul Harlem, unde o adolescentă de 16 ani afro-americană, supraponderală, abuzată sexual de tatăl său și însărcinată cu cel de-al doilea copil rezultat al incestului este invitată să urmeze cursurile unei școli alternative în speranța că se va reintegra în societate. Sub îndrumarea fermei, dar devotatei și răbdătoarei profesoare Rain, adolescenta care a îndurat chinuri de neimaginat și care este furioasă pe lumea întreagă parcurge drumul de la întuneric, suferință și umilință către lumină, iubire și respect de sine.

filme-elizabeth-totul-despre-mame

Elizabeth: Epoca de aur (2007)

De data aceasta, un film despre neajunsurile cu care s-a confruntat regina Eisabeta I, o femeie căreia i s-a refuzat dreptul la o viață privată. Plasat în anul 1585, filmul spune povestea unei femei îndrăgostite, obligată să-și cenzureze iubirea, să-și lovească nemilos dușmanii și să-și păstreze neștirbită imaginea de simbol al puterii. Vei înțelege încă o dată că trăim cele mai favorabile vremuri pentru a fi femeie.

Inutil să o mai lăudăm pe Cate Blanchett pentru acest rol. Este absolut grozavă! Ca de obicei, de fapt.

filme acasa in inima mea totul despre mame

Acasă, în inima mea (2000)

Unul dintre cele mai convingătoare filme despre dragoste, iertare și prietenie. Un tânăr își părăsește iubita însărcinată, deși ea îl considera sufletul ei pereche. Însă soarta îi întinde o mână de ajutor. Tânăra reușește să depășească dezamăgirile trecutului, ajutată de comunitatea din micul orășel unde poposise. Bonus: Natalie Portman joacă grozav!

filme amelie totul despre mame

Amélie (2001)

Micuța și nespus de gingașa franțuzoaică are o misiune pe cât de grea, pe atât de frumoasă, pe care și-a stabilit-o singură-singurică în ziua în care a împlinit 20 de ani: să îndrepte viața celor din jurul ei. Astfel, ea născocește tot felul de stratageme ca să intervină neștiută în existența celor care o înconjoară. Dar va reuși ea să pună ordine în cea mai importantă dintre vieți – a ei?

Un film-basm-poezie care nu se va demoda niciodată.

filme coco chanel totul despre mame

Coco Chanel (2009)

Un film în care aceeași Audrey Tautou care a adus-o la viață pe Amelie o personalizează și pe marea creatoare de modă, nonconformista și avangardista Coco Chanel. O femeie care a învățat că viața poate curge monoton, pentru ca peste noapte să se shimbe într-un fel în care nu ți-ai fi imaginat vreodată. Uneori, pentru asta e nevoie de o singură idee genială! Și să crezi în tine, desigur! 

pe aripile vantului totul despre mame

Pe aripile vântului (1939)

Poate că Scarlett O’Hara (interpretată de Vivien Leigh) pare, la prima vedere, o tinerică arogantă, mult prea mândră și cu totul nepoliticoasă. Dar războiul și situațiile-limită scot la suprafață o femeie extrem de puternică, capabilă să să descurce fără ajutorul unui bărbat, și să facă toate muncile grele, chiar mai bine decât le-ar face el. O femeie care știe să se adapteze cu demnitate încercărilor destinului. La urma urmei, și mâine e o zi, nu?

filme femei totul despre mame

Jurnalul lui Bridget Jones (2001)

Nimeni nu putea juca acest personaj mai bine ca Renée Zellweger! Iar avându-i ca parteneri pe Hugh Grant și Colin Firth, rezultă un film imposibil de ratat! Vei învăța, printre hohote de râs, că până la urmă, vorba care spune că frumusețea vine din interior nu e deloc un clișeu. Fii tu în orice circumstanțe și vei vedea că se adeverește! Pentru a înțelege mai ușor mesajul, asigură-te că ai lângă tine o ciocolată XXL sau o cupă mare cu înghețată.

filme-femei-totul-despre-mame

Mic dejun la Tiffany (1961)

Un film în care Audrey Hepburn strălucește și care te învață să nu-ți pierzi niciodată gingășia și delicatețea specific feminine. O lecție de modă, de farmec personal, de romantism și de multă, multă feminitate!

filme totul despre mame totul despre mame

Ispita (2004)

Un film care te pune pe gânduri, despre complexitatea ființei umane, despre cât de greu se păstrează în zilele noastre o relație de lungă durată, despre minciuni care se întorc împotriva noastră. O dramă despre patru personaje în căutarea iubirii care să dureze până la sfârșitul vieții.

ilme femei totul despre mame

Titanic (1997)

Să mă explic: acest film este de neratat pentru că orice femeie trebuie să înțeleagă că banii nu garantează fericirea – cel puțin nu în dragoste. Și că nu contează cât de bogat este și câte diamante îți așterne la picioare, dacă bărbatul pe care îl ai alături nu este gata în orice clipă să-și dea viața pentru tine!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa