Nu se știe prea clar de ce oamenii au ajuns să-și facă farse pe 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor. Francezii îi numesc „poisson d’avril” pe cei care cad repede în plasă. Englezii sărbătoresc April Fool’s Day și nu se dezic de la proverbialul umor britanic. În această zi, copii și părinți deopotrivă se trezesc în zori pentru a pune pastă de dinți pe mânerul ușii sau pentru a tăia șireturile de la pantofii mezinului familiei. Indiferent că suntem farsorii zilei sau tocmai am căzut în plasă, trebuie să recunoaștem că ziua păcălelilor ne prinde pe toți. Chiar și posturi serioase de televiziune și-au permis să păcălească o țară întreagă difuzând informații false. Cea mai mare farsă din istoria televiziunilor aparține BBC-ului, care și-a păcălit spectatorii cu un video despre copaci în care cresc spaghete.
De-a lungul timpului, cele mai reușite farse de 1 aprilie au venit din partea unor surse oficiale: posturi de știri renumite pentru sobrietatea lor sau chiar autorități locale. Rețeta lor: informația falsă trebuie să fie cât de cât credibilă și, cel mai important, să fie inofensivă. Iată câteva dintre cele mai amuzante și ambițioase farse de 1 Aprilie din istorie:
Recolta de spaghete din Elveția
Cea mai cunoscută farsă TV este un mini-documentar difuzat de BBC în 1 aprilie 1957, în cadrul emisiunii Panorama, despre „Culesul spaghetelor” într-o localitate elvețiană de la granița cu Italia. Prezentatorul Richard Dimbleby relata cu lux de amănunte cum recolta este așteptată cu sufletul la gură de către cultivatori. Mulți telespectatori au sunat în redacție pentru a întreba cum își pot cultiva propriul „copac de spaghete” și au fost sfătuiți să pună câteva spaghete într-o conservă cu roșii tocate și să aștepte să crească. Rezultatul este lesne de imaginat!
Sfidați gravitația!
Această farsă a fost astronomică – la propriu! În anul 1976, astronomul Patrick Moore a apărut la BBC Radio 2 și a anunțat că la ora 09:47 dimineața va avea loc ceea ce el a numit „efectul gravitațional jovian-plutonian”. El a susținut că exact în acel moment alinierea planetelor va face ca gravitația Pământului să fie puțin mai slabă, iar cei care vor sări în aer vor putea pluti ușor. Evident, totul era o invenție! Dar asta nu a împiedicat zvonistica și pseudoștiința să (re)circule și să păcălească ani de-a rândul câțiva creduli.
Pi, în varianta religioasă
Vi e pare dificil de reținut numărul Pi? Așa s-au gândit și cei care au inventat această farsă! În 1998, s-a răspândit vestea că statul Alabama plănuiește să adopte o lege prin care să redefinească Pi la „valoarea biblică” de 3. Indignarea publicului a fost atât de mare încât oamenii au început să scrie autorităților pentru a cere explicații. În cele din urmă, s-a descoperit că zvonul fusese lansat – ca farsă – de fizicianul Mark Boslough, cunoscut pentru umorul cu care promova educația științifică.
Alte glume celebre
- Big Ben devine digital. Pe 1 aprilie 1980, BBC a anunțat că celebrul ceas Big Ben din Londra va fi transformat într-un ceas digital, iar prima persoană care va suna postul de televiziune va primi în dar limbile vechiului ceas. Farsa nu a fost primită prea bine de publicul britanic, iar BBC a fost nevoit să-și ceară scuze – oficial, pe post – timp de săptămâni întregi.
- Richard Nixon revine în cursa prezidențială. În 1992, postul de radio național din Statele Unite a difuzat știrea potrivit căreia fostul președinte american Richard Nixon anunța că va intra din nou în cursa prezidențială, pentru un nou mandat. Înregistrarea era extrem de convingătoare, ceea ce i-a păcălit pe mulți dintre americani. S-a dovedit, însă, că postul de radio folosise vocea unui un actor care imita foarte bine vocea lui Nixon.
- Telefonul mobil dăunează sculpturilor. Grădina Publică din Boston a emis o avertizare conform căreia utilizarea telefoanelor mobile pentru fotografierea celebrelor sculpturi aflate în acest parc ar putea deteriora și eroda materialul din care acestea sunt lucrate. Informația avea o parte dintre ingredientele unei farse perfecte: era destul de ciudată încât să pară plauzibilă.
Dar cine a inventat Ziua Păcălelilor?
Despre originile Zilei Păcălelilor s-au făcut numeroase speculații de-a lungul vremii. Sunt voci care susțin că ar putea avea legătură cu Saturnaliile romane (care îl celebrau în decembrie pe zeul Saturn) sau cu ritualurile druizilor din Britania. Pe de altă parte, 1 Aprilie seamănă și cu sărbătoarea medievală „Feast of Fools” (Sărbătoarea proștilor), care avea loc la început de an și care permitea – pentru câteva zile -„celor săraci cu duhul” să facă glume pe seama nobililmii.
În Franța, „poisson d’avril” (peștele de aprilie) este termenul folosit pentru a desemna o persoană păcălită de 1 aprilie. Prima mențiune a expresiei „poisson d’avril” apare într-un poem din 1508, scris de Eloy D’Amerval, intitulat „Le Livre de la Diablerie” (Cartea Diavoliei). Noțiunea de „pește de aprilie” pare să fie explicată prin faptul că, în timpul primăverii, peștii sunt mai numeroși și mai înfometați, deci mai ușor de prins. Astăzi, de 1 aprilie, în Franța și Belgia, oamenii (mai ales copiii) lipesc pe spatele cunoscuților – fără ca aceștia să observe – un pește decupat din hârtie. Cei păcăliți pot merge așa prin oraș, fără să-și dea sama că sunt „păcăliții zilei”.
Ultimii care au aflat că s-a mutat Anul Nou
O teorie spune că povestea păcălelilor franceze a început în Franța anilor 1500, când calendarul iulian (stabilit de Iulius Cezar) a fost înlocuit cu calendarul gregorian (introdus de Papa Grigore al XIII-lea și folosit și astăzi în cea mai mare parte a lumii). În vechiul calendar iulian, anul nou începea pe 1 aprilie, dar în calendarul gregorian, începutul anului a fost mutat pe 1 ianuarie. În acea perioadă, veștile nu circulau prea repede, așa că nu toată lumea a aflat că Anul Nou fusese mutat pe 1 ianuarie. Cei care au continuat să-l sărbătorească pe 1 aprilie au fost ridiculizați și numiți „proștii de aprilie” (poisson d’avril). Obiceiul de a face glume de 1 aprilie s-a răspândit rapid și a continuat timp până în zilele noastre.
Însă 1 aprilie (cu pești lipiți pe spate sau nu) este în mod cert o zi a farselor în familie sau în cercurile de prieteni. Farsele trebuie să fie cât mai amuzante și să nu facă rău nimănui. Cel mai ușor de păcălit sunt oamenii grăbiți, dimineața devreme, când încă nu au apucat să își dea seama ce zi a anului este.
- CITEȘTE ȘI: Cu sinceritate despre minciunile copiilor
Exemple de farse amuzante pe care copiii (și părinții lor) le poți face celor dragi
Aceste farse vor aduce cu siguranță zâmbete pe fețele tuturor de 1 aprilie. De la trucuri clasice la surprize creative, acestea îmbogățesc lista poveștilor care vor circula în familie sau în grupul de prieteni.
- Oreo cu pastă de dinți
Îndepărtează cu grijă crema din câțiva biscuiți Oreo și înlocuiește-o cu pastă de dinți. Oferă-le membrilor familiei și pregătește-te de distracție! - Avalanșă de baloane
Umple un sac mare de gunoi cu baloane umflate și lipește-l cu grijă pe tocul ușii, chiar deasupra ramei. Când cineva deschide ușa, se va trezi sub o ploaie de baloane. - Folie alimentară pe ușă
Întinde o folie alimentară transparentă la înălțimea pieptului în dreptul unei uși des folosite. Când cineva deschide ușa și vrea să treacă în cealaltă cameră, se va lovi de o barieră invizibilă. Nu uita să filmezi reacțiile surprinse! - Insecte false
Plasează insecte false (să fie cât mai realiste!) – păianjeni sau gândaci -, în locuri neașteptate din casă. Pregătește-te pentru reacții (cel puțin) amuzante când cei din casă le vor descoperi. - Pantofi scârțâitori
Atașează dispozitive mici care scot sunete scârțâitoare pe talpa pantofilor membrilor familiei, fără ca aceștia să observe. Fiecare pas pe care îl vor face va stârni hohote de râs. - Schimb de cereale
Înlocuiește conținutul cutiilor de cereale, punând cereale diferite în fiecare cutie. În locul cerealelor cu ciocolată, poți pune fulgi de porumb sărați, sau în locul celor cu fructe, adaugă musli. Stai deoparte și bucură-te de reacțiile copiilor când vor descoperi că cerealele lor preferate au fost înlocuite. - Schimburi neașteptate
Pune sucul în cutia de lapte sau înlocuiește zahărul cu sare ori invers. Fii pe fază când cineva va încerca să își prepare micul dejun și va descoperi că e ceva în neregulă. - Bomboane false
Ia varză de Bruxelles și învelește-o în glazură de ciocolată cu bucățele de alune. Așază-le într-o cutie frumoasă, oferă bomboanele familiei sau prietenilor și filmează-le dezgustul când vor descoperi ce au mâncat. Asigură-te că ai și bomboane adevărate la îndemână, pentru a șterge orice urmă de supărărare. - Surpriză cu post-it-uri
„Tapetează” camera sau biroul cuiva cu bilețele colorate. Lipește-le pe pereți, mobilier și chiar pe electronice. Va fi o surpriză veselă când va intra în încăpere și va vedea explozia de culori. - Schimb de fotografii
Ia câteva dintre fotografiile vechi de familie și pune în ramele lor imagini haioase cu animale sau portrete de celebrități. Așază-le la locul lor și așteaptă reacțiile amuzate ale familiei când observă schimbările. - Telecomanda defectă
Acoperă senzorul telecomenzii TV cu o bucată de bandă adezivă. Urmărește-i pe cei din familie încercând să-și dea seama de ce nu mai funcționează telecomanda și căutând metode pentru a o repara.
Pentru 1 aprilie, caută farse care să binedispună întreaga familie. E bine să ne dăm seama care sunt limitele fiecăruia și să știm când gluma tinde „să se îngroașe”. Păcălelile de început de aprilie se fac doar între persoane apropiate, între prieteni sau cu membrii familiei. Nu sunt deloc potrivite la serviciu sau în preajma oamenilor cu care nu te cunoști foarte bine.