Un pas esențial pentru organizarea în bucătărie: lista de cumpărături
Să ne reamintim un lucru pe care mulți dintre noi îl uităm: mâncarea e importantă. Da, hrana contează!
Poate ți se pare floare la ureche să faci cumpărături sau poate că ai senzația că planificarea nu este foarte importantă, dar nu e chiar așa.
O listă bine gândită (și, mai ales, care nu e uitată acasă!) te ajută să fii organizat la cumpărături, să ții cont de deciziile și sănătatea ta.
Știu că sună ciudat, dar o listă de cumpărături e o dovadă în plus că îți pasă de tine și de familia ta.
Cum întocmim lista de cumpărături?
Pentru început, verificăm meniul săptămânal și în funcție de propunerile făcute și ce avem prin cămară și frigider ne întocmim o listă rapidă.
Aranjăm produsele în lista finală în functie de categorii: carne, lactate, ambalate, condimente, legume, fructe.
Lista de cumpărături pe hârtie sau cu ajutorul tehnologiei?
În ceea ce privește listele de cumpărături, există soluții pentru fiecare dintre noi, indiferent că suntem persoane tehnice sau nu.
Personal, pentru mine, hârtia e sfântă, cel puțin pentru primul draft de listă. Apoi, dacă am chef și timp, transfer lista pe telefon. Așa nu am nicio șansă să pierd lista. În ultimul timp, abuzez de telefonul meu. Dacă nepoata mea de doi ani știe să aibă grijă de un pisic virtual în telefonul meu, atunci pot și eu să scriu o amărâtă de listă de cumpărături acolo.
Mai nou, am descoperit și aplicații gratuite, colorate, împărțite pe categorii. Cum spuneam, soluții există, important e să vrei!
Cum rezistăm tentațiilor din magazin?
Dacă știi cum e aranjat magazinul în care urmează să faci cumpărăturile, cel mai simplu e să urmezi planificarea lor pe raioane și să îți umpli căruciorul în cel mai scurt timp. Nu te abate de la lista de cumpărături cu mai mult de 10%. Știu că e tentant să iei multe de pe acolo, dar nu-i așa că te enervează când deschizi frigiderul și găsești castraveții înmuiați sau brânza stricată? Sunt bani aruncați. În plus, acum trebuie să cureți și frigiderul.
Nu e de speriat nici dacă intri într-un magazin necunoscut. Principiile sunt aceleași, dar eu am descoperit un lucru: dacă mergi direct la legume și fructe și le iei pe acestea întâi, șansele sunt mai mici să pierzi timpul prin alte părți. Raionul de legume-fructe se află de cele mai multe ori, în mijlocul magazinului și de acolo e simplu să ajungi la restul produselor.
Unde păstrăm ideile de rețete?
Ne-am organizat meniul, am folosit lista de cumpărături, avem produsele acasă. Meniul înseamnă cel puțin șapte mese principale. O parte din ele știm cum să le facem, altele ne tentează din cercetările pe internet. Cum facem să nu uităm rețetele? Eu mi le transcriu și apoi le pun lângă/în/împreună cu unul din ingredientele uscate. De exemplu, am o rețetă de pâine pe care vreau să o încerc. Îmi scriu rețeta și o pun în cosul în care îmi țin făina. Data viitoare când fac pâine, am rețeta la îndemână și nu mai trebuie să caut prin bloguri și forumuri. Dacă îmi place rezultatul, rețeta e avansată în carnețelul în care îmi notez care felurile de mâncare care îmi plac și care, în timp, devine jurnalul meu de nutritie și inspirație permanentă pentru meniu.
Vedeți cum se leagă totul de lista de cumpărături? Și tot ce trebuie să facem e un pic de pregătire acasă.
Poftă bună și planificare frumoasă, vă doresc!