Reducerile sunt scumpe! 3 sfaturi pentru a face cumpărături cu cap

Ruxandra Rusan
cumparaturi-cu-cap-totul-despre-mame

Au început reducerile prin magazine. Iuuuuuhuuuu! Să dăm iama! Și real, cu o prietenă bună, și virtual, din fața calculatorului. Toate acele lucruri sunt acum la prețuri atât de mici, încât reducerile devin extrem de costisitoare!

Reguli pentru cumpărături cu cap

Ei bine, un tricou scurt până la buric, chiar dacă e redus cu 80%, tot scurt până la buric rămâne. Și dacă nu ești tu 100% sigură că asta vrei, nu îl cumpăra numai pentru că e ieftin. Va ajunge cârpă de praf și zău că, pentru o cârpă de praf, e cam scump și așa, redus.

Citește și:  5 paşi pentru a economisi mai mulţi bani în cuplu

Iată regulile mele pentru a nu transforma perioada reducerilor în perioada cumpărăturilor fără nicio logică, care te lasă lefteră și îți umplu casa cu prostii:

1. Liste cu mintea limpede

Înainte de cumpărături, fă-ți o listă cu ce îți lipsește din garderobă. Gândește pe termen mediu și lung. Poate vrei un palton, poate vrei o rochiță de vară, poate nu mai ai bluze subțiri sau visezi la un pulover de cașmir (oftat prelung… da, visez!). Lista ta trebuie să fie corectă. Nu trișa, nu lăsa loc de întors. Notează „bluze subțiri” și culorile de care ai nevoie. Fii scrupuloasă cu tine însăți și nu te lăsa influențată de perspectiva cumpărăturilor la impuls. Gândește ce cu ce merge, alege lucruri care se potrivesc la mai multe ținute și fugi departe de lucrurile bizare, pe care nici cu gândul n-ai gândi să le cumperi la preț întreg. Cu cât sunt mai clasice – sau pur și simplu mai aproape de stilul tău personal – cu atât mai bine! Odată lista făcută, jură pe parfumul tău preferat că nu te vei abate de la ea. Fă un calcul estimativ și nu depăși bugetul!

2. Ordine în dulapuri

O idee foarte inspirată este să faci ordine în toate dulapurile cu haine pe care le ai. De la lenjerie intimă la geci de iarnă, de la sandale la cizme de schi. Donează, dăruiește, aruncă tot ce e în plus. Fără milă, ca o luptătoare spațială. Căci spațiu vei câștiga și cap limpede, forța stilului să fie cu tine! Hainele nepurtate de doi, trei ani dispar. Crede-mă, nu-ți vor fi pe plac nici la anul. Blugii cu patru numere mai mici să se ducă! Atunci când vei ajunge iar la mărimea respectivă, vei merita din plin unii nou-nouți. Aranjează hainele frumos, pe categorii, pe culori, pe ce criterii simți tu că te ajută dimineața, când nici nu știi cum te cheamă și ai o mie de lucruri pe cap. Abia acum mai treci o dată în revistă lista cu ce-ți mai trebuie. Abia acum știi. Dacă ai scris pe ea “poncho”, iar în grămada de lucruri de dat sunt deja două poncho-uri abia purtate, nu ai nevoie de încă unul! Dacă credeai că ai destule tricouri, dar ai descoperit că multe din ale tale sunt decolorate sau găurite sau pătate, nu ai destule tricouri. Totul e să ai un plan realist și să te ții de el. Să fii tare în fața etichetelor roșii care te ademenesc cu prețurile lor reinventate. Fii tare!

3. Concentrează-te pe copii

Reducerile sunt o afacere magnifică atunci când vorbim despre copii. Ei au privilegiul să crească, prin urmare au o garderobă nouă în fiecare an. Mai au și privilegiul să-i doară-n cot (până la o vîrstă) dacă sunt sau nu în tendințe. Dacă haina e colorată, din materiale naturale și comodă, e de-ajuns. Hmmm, oare nu la fel stă, de fapt, treaba și în cazul nostru?! Să revenim la copii. Pentru ei, merită cumpărate lucruri de la reduceri cu un sezon în avans. Are cel mic trei ani? Perfect! Ia-i geaca pentru iarna viitoare, adăugând un an în plus față de vârsta pe care o are copilul acum. Poate chiar doi ani, dacă e mai măricel sau crește ca din apă. Și pantalonii, bluzele, rochițele, maiourile, pijamalele… de toate va avea nevoie iar acum e momentul potrivit să le cumperi. De ce să aștepți până la toamna viitoare doar ca să le iei la preț dublu? Nu știu pe nimeni, în cercul meu de prieteni, care să-și facă de-adevăratelea sanie vara și căruță iarna. Însă știu mame care cumpără în avans de la reduceri, pentru cei mici, și zău că e o strategie tare bună!

PS. Poate am fost, totuși, drastică. Lista pentru tine trebuie să fie făcută cu cap și să nu te abați de la ea. Nu prea mult. O bluză, două se trec cu vederea!

Citește și:
Mămici din lumea întreagă, învățați să vă organizați!
7 modele de încălţăminte comodă
Nu tot ce este la modă e musai să fie purtat!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa