Familiile sunt de multe feluri: numeroase, gălăgioase, boeme, cu pistrui, tăcute, ordonate… Nu contează cum arată a ta, atâta timp cât oferă un cămin solid şi iubitor copiilor tăi. Însă o familie fericită şi (aproape) perfect funcţională nu se naşte peste noapte, ci necesită un pic de efort.
Familiile care funcţionează bine
Să te gândeşti la cum ai vrea să funcţioneze familia ta se numeşte să faci… management familial. Unii părinţi se tem că managementul familial la va ucide spontaneitatea. Noi spunem că, din contră, exită şanse mari să ai mai mult timp şi energie pentru activităţi care mai de care impulsive.
Beneficiile managementului familial includ:
- apropierea între membrii familiei;
- uşurarea dialogului dintre adulţi şi copii;
- membrii familiei vor fi mai organizaţi şi mai puţin stresaţi;
- familia va profita la maximum de timp şi resurse financiare;
- adulţii vor înţelege cum trebuie să se poarte ca reacţie la comportamentul copiilor;
- generaţiilor urmaătoare le sunt transmise principiile şi valorile familiei;
- copiii vor fi ajutaţi să îşi dezvolte aptitudinile sociale;
- veți găsi mai mult timp pentru distracţiile în familie.
Iată câteva sfaturi de bază în managementul familial:
- Comunicarea: este important să discutaţi problemele cu toţi membrii familiei, inclusiv cu copiii.
- Afecţiunea, atenţia pozitivă şi timpul în familie: toţi membrii familiei au nevoie să se simtă iubiţi şi apreciaţi. Asigură-te că atât copiii tăi, cât şi partenerul tău primesc încurajări, feedback pozitiv şi afecţiune. Este de asemenea important să vă faceţi timp în fiecare săptămână pentru a face lucruri în familie: chiar şi o scurtă plimbare în parc este suficientă.
- Rutina: ia în considerare rutina de zi cu zi şi caută sistemul care funcţionează cel mai bine pentru toţi membrii familiei. Rutina îi face pe copii să se simtă în siguranţă şi poate face o zi să fie mai puţin stresantă pentru toată lumea.
- Împărţitul sarcinilor: gândiţi-vă cum puteţi împărţi atribuţiunile fiecăruia astfel încât toată lumea să fie fericită.
- Reacţii preferate: vorbiţi despre modul în care doriți să se reacţioneze la situaţii dificile sau provocatoare, cum ar fi oboseală, un copil supărat sau presiuni financiare.
- Viaţă socială: cautaţi modalităţi pentru ca nevoile sociale ale tuturor membrilor familiei să fie satisfăcute.
Rutina şi ritualurile
Rutina şi ritualul pot oferi membrilor familiei un sentiment de coerenţă, siguranţă şi apartenenţă. Rutina este constituită din acele activităţi planificate şi repetate care ajută la funcţionarea impecabilă a unei familii. Acestea includ lucruri care trebuie făcute la fel în cele mai multe zile, cum ar fi îmbrăcatul pentru şcoală sau baia înainte de culcare. Rutina vă poate ajuta să petreceţi mult timp în familie. De exemplu, aşezatul mesei şi spălatul vaselor oferă totodată şansa de a sta de vorbă cu copiii. Ritualurile sunt momente şi activităţi care sunt speciale şi unice pentru familia ta. Ele pot fi lucruri simple, cum ar fi cititul de poveşti, jocurile sau ieşitul la plimbare. Ritualurile oferă tuturor un sentiment de apartenenţă în cadrul familiei. Cercetările arată că ritualurile pot consolida valorile unei familiei şi ajută la transmiterea mai departe a acestor valori către copii.
Împărţirea treburilor din gospodărie
Dacă treburile casnice sunt împărţite per membru de familie, atunci totul devine mai uşor pe toată lumea. Să îi responsabilizezi pe copii înseamnă să îi ajuţi să se simtă importanţi în calitate de membri ai familiei. Ai putea desena un tabel în care să notezi cine ce face şi când. Ulterior, pe parcurs, organizează o reuniune informală de familie pentru a vedea modul în care toată lumea şi-a dus planul la bun sfârşit. Acest lucru va oferi, de asemenea, o şansă de a lăuda copiii pentru realizările lor, dar şi un prilej pentru a-i sfătui cum să procedeze mai bine.
Gestionarea resurselor financiare
În cazul în care finanţele îţi provoacă stres, există unele lucruri simple pe care le poţi face pentru a gestiona mai bine banii. O soluţie simplă ar fi să îi soliciţi angajatorului să îţi plaseze salariul în două conturi, unul pe care să îl foloseşti pentru cheltuielile casnice și pentru copii, iar altul pentru cheltuieilile de zi cu zi. Stabilirea unui buget realist te poate ajuta să deţii un mai bun control asupra finanţelor tale şi să îţi indice unde ar fi nevoie de schimbări în stilul tău de viaţă. Dacă ai putea crea un plan de gestionare a banilor, vei putea economisi pentru vacanţe în familie, dar şi să reduci din datorii.