Cum se calculează salariul unei bone?

Raluca Dumitrică
salariul unei bone totul despre mame

Iată câțiva factori care vă ajută să calculați cât mai corect salariul unei bone

Sunteţi în căutarea unei bone şi nu ştiţi exact ce salariu să îi oferiţi acesteia? Ce aţi aflat de la prietenii voştri nu se potriveşte aşa cum speraţi şi pentru familia voastră? Iată o serie de factori care vă pot ajuta să calculați salariul unei bone.

Programul de lucru, factor determinant în calcularea salariului bonei

Programul bonei e unul dintre primele lucruri de care să ţineţi cont atunci când vă gândiţi la salariul bonei. O bonă care lucrează part-time nu va avea acelaşi salariu ca una care e angajată full-time, evident, la fel cum o bonă care stă de luni până vineri cu voi, şi e liberă doar în weekend, aşadar o bonă externă, nu poate să aibă acelaşi salariu cu o bonă internă, care e la voi acasă pe o perioadă nedeterminată şi primeşte vacanţă după nişte luni bune ori de sărbători. Totodată, şi bona externă care stă în unele zile peste program sau poate veni, la cererea părinţilor, în weekend, poate fi îndreptăţită să ceară alte tarife pentru acest timp considerat mai preţios decât cel clasic de lucru, aşa că nu pierdeţi din vedere acest amănunt.

Aceste informaţii se traduc într-un salariu minim de aproximativ 500 de lei pentru un program part-time, urmând ca pentru full-time salariul să pornească de la 1000-1200 de lei pe lună şi să ajungă chiar şi la 2500-3000 de lei, pentru o bonă internă.

Atribuţii diferite, salarii diferite

În stabilirea salariului bonei trebuie să mai ţineţi cont şi de atribuţiile sale, nu doar de program. Dacă în intervalul de timp pe care îl petrece alături de copil bona efectuează activităţi de diverse tipuri, banii vor fi socotiţi corespunzător. Astfel, deşi e posibil ca voi să fi stabilit cu bona că ea să stea cu cel mic 8 ore, dacă din acest total doar 4 sunt efectiv, petrecute în plină activitate cu bebe, pentru că pe restul cel mic le doarme, iar bona poate să aibă şi ea un moment de relaxare, plata poate fi diferită în cazul în care orele respective sunt alocate menajului. Iarăşi, o bonă care are grijă de copil şi îl scoate în parc/îl ia de la grădiniţă ori de la şcoală şi vine acasă cu el va fi plătită diferit de una care, pe lângă toate astea, face şi menaj, cumpărături sau teme cu cel mic.

Pornind de la aceste date, salariul poate pleca de la 1000 de lei pe lună şi poate depăşi 1500 de lei lunar.

Numărul copiilor, un alt factor care determină salariul unei bone

Un copil e una, doi sunt alta, iar de la trei în sus nu mai vorbim. Chiar dacă numărul orelor pe care bona le petrece cu doi copii este acelaşi ca în cazul unui singur copil, simplul fapt că la mijloc este vorba despre doi sau mai mulţi copii înseamnă, din start, mai multă grijă, mai multă atenţie distributivă, un salariu mai mare. De asemenea, un copil cu nevoi speciale va avea nevoie de îngrijire specială, aşa că şi bona ce va sta cu el poate să aibă un salariu diferit de cel al restului bonelor. Cât, anume? Poate chiar şi dublu.

Experienţa şi studiile pot face diferenţa

Nu în ultimul rând, luaţi în calcul că anii de experienţă şi studiile pot face diferenţa în ceea ce priveşte salariul pe care îl veţi oferi unei bone. Dacă aceasta este o persoană cu studii multiple, atât pe plan personal, cât şi în domeniul creşterii copiilor, şi care ştie cel puţin o limbă străină, cânta la un instrument sau are o diplomă care atestă că a urmat un curs de prim ajutor, situaţia se schimbă. Nu e de mirare că, în acest caz, salariul poate ajunge şi la 2500 de lei pe lună sau chiar mai mult de atât.

Nu uitaţi să luaţi în calcul şi alte costuri sau beneficii ocazionale pe care le puteţi include în calculul salariului bonei. O primă de sărbători sau de vacanţă pot să facă parte din planul financiar pe care familia voastră îl are stabilit pentru bona care stă cu copilul.

Dacă tot vorbim de bugetul familiei, să discutăm și despre o altă alegere dificilă: Vocea ta: Spital de stat sau spital privat?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa