Cu copiii la cumpărături

TOTUL DESPRE MAME

(Cum să rămânem calmi şi să bifăm tot ce e pe lista de shopping)

Prin revistele pentru femei m-am întâlnit adeseori cu următorul sfat: „Dacă te afli într-o perioadă stresantă a vieţii, îţi recomandăm o sesiune de shopping.” Foarte frumos, însă pot să bag mâna în foc că cel care face o astfel de recomandare nu are copii. Ba cred că nici nu a văzut copii în ultimul deceniu, nici mame care aleargă după fetiţele lor care târâie pe jos un umeraş cu o rochie care costă cât salariul mediu pe economie, nici tătici disperaţi care pun la loc 250 de pachete de gumă de mestecat în timp ce puştiul lor cel vesel dărâmă alte 250 de pachete. Da, aţi înţeles, de când sunt mamă, cumpărăturile s-au transformat într-un moment de groază. Să vă explic:

 

În primii ani de carieră maternă, când aveam doar un copil, cumpărăturile mă transformau pe loc într-o femeie cu nervii întinşi la maxim şi cu muşchii spatelui deformaţi de durerea provocată de multiplele sacoșe cărate concomitent cu cele 12 kilograme pe care le avea fiul meu pe-atunci. Aşadar zero distracţie!

Dacă nevoia mă împingea şi într-un alt fel de magazin decât cele care îţi oferă mâncare sau detergenţi, iar asta se întâmpla de obicei la schimbarea anotimpului, încercam să fiu cât mai eficientă şi să limitez cât se putea timpul petrecut printre umeraşe. Colindatul magazinelor cu un copil mic de mână, mituindu-l să probeze încă o pereche de săndăluţe şi rugându-l să nu iasă în lumea largă cât intri în cabina de probă nu semăna a terapie antistres, ba dimpotrivă! Pot spune cu mâna pe inimă că nici cea mai rea viroză respiratorie, nici apariţia caninilor nu mi se părea un moment mai delicat decât să merg la cumpărături împreună cu cel mic. Numai că, o dată cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil al nostru, am fost nevoită să schimb strategia, altfel riscam să murim de foame. Şi nu oricum, ci în aceleaşi haine de acum câţiva ani. În concluzie, iată ce vă sfătuiesc şi pe voi:

 

Gândeşte pozitiv

Îţi aminteşti în primele luni de după ce ai născut cum toată lumea îţi spunea să te relaxezi cât de mult posibil astfel încât să nu îi transmiţi şi celui mic starea ta anxioasă? Ei bine, lucrul acesta funcţionează la fel de bine şi în cazul copiilor mai mari. Încearcă să priveşti momentul cumpărăturilor făcute împreună cu piticii ca pe ceva mai puţin neplăcut decât te-ai obişnuit decât ți s-a părut până acum. Deseori începi să transmiţi copiilor vibraţii negative încă de când întocmeşti lista de piaţă. Încearcă să îţi păstrezi calmul şi bună dispoziţie pe cât posibil.

 

Evită orele aglomerate

Una dintre greşelile pe care le făceam în trecut era să îmi programez cumpărăturile seara, pentru a mă bucura de ajutorul dat de soţul meu la căratul proviziilor. În realitate, totul era mult mai complicat: copiii erau, în mod evident, pe de-o parte entuziasmaţi că îl văd pe tati după o zi în care lipsise (deci mai agitaţi), pe de alta, mult mai obosiţi, apropiindu-se ora de culcare.Soţul meu se străduia eroic să fie simpatic, deşi oboseala după o zi de muncă şi foamea îşi spuneau cuvântul.

Orele cele mai potrivite pentru a face cumpărături împreună cu cei mici sunt orele de dimineaţă, când în magazine întâlneşti mai mulţi copii – parteneri de joacă şi bunici – agenţi de bună dispoziţie pentru copii. De evitat sunt zilele de la sfârşitul săptămânii, precum şi cele din preajma zilelor de salariu. Despre zilele de dinainte de Crăciun sau de Paşte nici nu îndrăznesc să aduc vorba.

 

Nevoile primare primează

Timpul tău liber de-a lungul unei zile s-a micşorat cu siguranţă de când eşti mama. Cu toate astea, nu pleca la cumpărături oricând, ci programează ieşirea în funcţie de nevoile copilul. Un puşti odihnit şi cu burtica plină va colabora mult mai bine în timpul shoppingului. Nu uita nici de toaletă: pune-l să meargă la baie înainte de a pleca de acasă şi înainte de a intra în supermarket, evitând astfel cererile urgente din momentul în care staţi în rând la casa de marcat.

 

Lista de piaţă, plus câteva jucării noi

În general, atmosfera „se încinge” în timpul cumpărăturilor atunci când copilului i se impun restricţii legate de achiziţionarea jucăriilor noi. Este firesc pentru un preşcolar sau şcolar mic să „poftească” la tot ceea ce vede. Stabiliţi încă de acasă scopul pentru care aţi plecat: „astăzi cumpărăm doar pantofi noi” sau „ajută-mă să aleg un cadou potrivit pentru prietenul tău.” Când cel mic îţi arată cu ochi rugători o jucărie, zâmbeşte-i şi spune-i că şi ţie ţi se pare la fel de interesantă, dar că astăzi nu o puteţi cumpăra. Moş Crăciun, ziua lui de naştere sau banii din puşculiţă constituie alternative pe care i le poţi oferi.

 

Spune stop la timp

Ideal ar fi să poţi cumpăra în aceeaşi zi tot ce ţi-ai propus. Cel mai bine însă este să spui stop atunci când tu sau copiii vă simţiţi obosiţi. Nu petreceţi mai mult de o oră şi jumătate la cumpărături şi profitaţi de timpul petrecut în magazine pentru a vă distra: probaţi pălării sau inventaţi reţete scârboase amestecând imaginar ingredientele de pe raft.   

 

Recompense

Subiectul recompenselor este unul controversat. Dacă totuşi eşti adepta lor, stabiliţi încă de acasă care este premiul pe care cel mic îl va primi dacă se comportă adecvat în timp ce sunteţi în oraş. În timpul cumpărăturilor, evită pe cât posibil ameninţări de genul: „dacă nu te potoleşti, nu mai primeşti… „, şi adu-i aminte ceea ce aţi stabilit împreună, folosind un ton prietenos, lăsându-l să vadă că momentul cumpărăturilor trebuie să fie unul plăcut pentru toată lumea. Uită-te în jur şi adu-ţi aminte că nu numai copilul tău face crize la cumpărături. Copiii sunt pur şi simplu suprastimulaţi de tentaţiile dintr-un magazin, iar de aici până la o criză de nervi nu mai e decât un pas.

 

Laudă-l!

Aşa cum şi nouă, adulţilor, ne place să fim lăudaţi ori de câte ori reuşim, vorbele de laudă şi de încurajare le fac bine şi copiilor noştri. Reluaţi momentele în care cel mic s-a descurcat bine şi asezonează-le cu îmbrăţişări şi sărutări. Le poţi chiar îmbogăţi cu extra-timp împreună: o poveste de seară în plus sau o şedinţă de împletit codiţe „între fete”.

 

Tu cum te descurci când faci cumpărături cu cei mici? Deţii vreo „formulă magică”?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa