Bugetul în familiile cu copii sare în aer în decembrie!

Ramona Dinescu
banii

Bugetul familiei, după cum a confirmat statistica ultimilor ani, sare în aer în luna decembrie. Tu cum îți planifici cheltuielile?

Nu știu cum se întâmplă la voi, însă în familia mea, cel puțin de când avem copii, aproape în fiecare an ne trezim în preajma Crăciunului sau Revelionului că am rămas fără bani. De multe ori a trebuit să reducem drastic lista de cumpărături pentru masa de Crăciun deoarece ni se subțiaze foarte mult portofelul până atunci. De fiecare dată mi-am spus că anul viitor trebuie să-mi planific mai bine cheltuielile ca să nu mai ajung în aceeași situație.

Citește și: 42 de modalităţi de a economisi atunci când ai un copil

Anul acesta am decis să fac niște schimbări, pe care le împărtășesc cu voi.

6 sfaturi pentru a ține bugetul sub control

1.  Începe să cumperi cadourile de Crăciun încă din septembrie ca să cheltui câte puțin în fiecare lună. Eu, personal, în afară de cei doi copii ai mei cărora de fiecare dată le cumpăr multe cadouri, mai am cel puțin alți zece copii ai prietenilor mei pentru care Moșul lasă în fiecare an câte ceva la pomul meu. Dacă te organizezi în așa fel încât să cumperi cadouri pentru câte 3 copii pe lună, cheltuiala nu este nu șoc, ci doar un hop. 🙂

În plus, poți urmări din timp reducerile și poți profita de ele la maximum.

2. Socotește-ți cheltuielile lunare obligatorii (rate, chirii, utilități) și pune banii pentru ele de-o parte jurându-ți că nu vei intra în ei. Eu nu am făcut asta și anul trecut am intrat în noul an cu vrei trei facturi neplătite, două dintre ele că am uitat de ele și una pentru că am amânat-o.

3. Tot la capitolul cadouri, vor intra și serbările de la grădiniță/școală. Fă o medie a cheltuielilor din anii trecuți și rezervă bani și pentru ele.

4. Fă-ți din timp planul legat de masa de Crăciun/Revelion și calculează numărul corect de invitați. Fă un plan legat de meniu și astfel vei putea socoti de câți bani ai nevoie pentru cumpărături, la care mai adaugă 20% pentru rezervă.

5. Un brad artificial, pe care îl folosești în fiecare an, nu este numai un gest frumos față de mediul înconjurător, ci și pentru bugetul familiei. Poți profita de banii astfel economisiți pentru micile tale cheltuieli cu înfrumusețarea personală, căci da, de sărbători merităm să fim frumoase.

6. Dacă îți mai rămân ceva bani, greu de crezut că se va întâmpla asta, pune-i de-o parte căci sigur vei avea nevoie de acei bani. Nu știu cum se întâmplă, sau dacă se întâmplă numai în familia mea, dar în decembrie, în ultimii ani ni s-a stricat ba aspiratorul, ba mașina de spălat, ba autoturismul, lucruri care sunt extrem de costisitoare și îți pot strica toate planurile legate de buget. Vă voi ține la curent cu ce obiect se va strica și în acest final de decembrie!

În luna decembrie, eu, cel puțin, cheltui cu foarte multă ușurință, mereu cu aceeași scuză: o dată pe an este Crăciunul. Voi cum reușiți să supraviețuiți cheltuielilor lunii decembrie?

Citește și:
Rentă financiară pentru copii: merită sau nu?
Economii înainte de naştere: lucruri de care nu ai nevoie
5 paşi pentru a economisi mai mulţi bani în cuplu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa