42 de modalităţi de a economisi atunci când ai un copil

TOTUL DESPRE MAME
modalităţi de a economisi

Nu te îngrijora, nu toţi oamenii sunt chibzuiţi cu banii. Nu ești singura mamă care rămâne fără o lețcaie la sfârșit de lună, care nu reușește să pună bani deoparte și care cheltuiește mai mult decât își permite. Acum, însă, că ai un copil la care trebuie să te gândeşti, este important să îţi poţi trasa un buget de care să te ţii.

Iată 42 de modalităţi de a economisi atunci când ai un copil. Citeşte lista noastră de sfaturi şi te invităm să o completezi cu ideile sau experienţele tale.

1. Cumpără echipamente şi haine second-hand

Magazinele (mai ales cele online) cu produse la mâna a doua sunt de multe ori pline cu haine pentru copii, precum şi cu gadgeturi şi piese de mobilier. Poți alege lucruri aproape noi, pentru care să plătești mai puțin de o treime din prețul inițial.

2. Împrumută un balansoar/leagăn de bebeluşi (sau nu mai lua deloc)

Majoritatea leagănelor pot fi utilizate numai până când copilul începe să se rostogolească, aşa că încearcă să găseşti unul pe care îl poţi împrumuta pentru aceste câteva luni.

3. Modalități de a economisi. Abţine-te

Dacă nu eşti sigură ce produse vor funcţiona cel mai bine pentru copil (în special în ceea ce priveşte biberoanele, suzetele, scutecele), cumpără minimul necesar, apoi reaprovizionează-te odată ce cunoşti preferinţele bebeluşului.

5. Ia-o mai uşor cu scutecele

Începe doar cu un pachet de scutece pentru nou-născuţi. Bebeluşul e posibil să nu încapă în ele la început, iar de crescut oricum va creşte repede.

6. Alăptează cât de mult timp posibil

Formula se adăugă la cheltuieli. Plus că laptele matern este mult mai bun pentru copil!

7. Găseşte-ţi o pompă

Din nou, formula poate fi scumpă. Așa că ți-ai putea achiziționa sau închiria o pompă pentru a hrăni în continuare copilul cu lapte matern, dacă timpul nu îți mai permite să îl alăptezi la sân.

8. Cumpără un pat de copii convertibil

Un pat de copil, care se poate transforma într-un pat pentru copii mai mari te va salva, cu siguranţă, de nişte cheltuieli în plus de-a lungul anilor.

9. Fă-ţi temele!

Cercetarea este esenţială pentru a te asigura că ştii ce produse sunt potrivite pentru buzunarele familiei tale.

10. Apelează la mama sau mătuşa ta să aibă grijă de copil

Familia se poate transforma rapid în resursa cea mai valoroasă (și ieftină) de îngrijire a copiilor.

11. Cumpără la vrac

Ştii cu siguranță că vei avea nevoie de o mulţime de consumabile (cum ar fi scutecele). Dacă ai spaţiu de depozitare, cumpără la vrac sau bax, în aşa fel încât să economiseşti mai mult decât dacă ai achiziționa din magazinele cu amănuntul. Este una dintre cele mai bune modalități de a economisi.

12. Prepară singură mâncarea pentru bebeluşi

Atunci când copilul începe să mănânce alimente solide, pune legume fierte în blender, şi serveşte-i mâncarea. Vei economisi destul de mult încât să îţi dai seama că merită efortul.

13. Fii mai îndemânatică

Proiectele sau lucrurile pe care trebuie să le faci sau să le construiești singură necesită timp, dar implică şi să economisești bani (plus că pot fi şi foarte distractive).

14. Uită de jucăriile de lux

Copilul se mulţumeşte şi cu jucării ale căror etichete indică preţuri mai mici. Pentru ei nu contează preţul. (Ca să nu mai spunem că vei avea supriza să descoperi că cele mai bune jucării nici nu sunt jucării: o sticlă de plastic în care pui câteva mărgeluțe și o închizi foarte bine, inelul de chei etc.)

15. Găteşte (sau roagă-ți prietenii să vină cu câte ceva de mâncare atunci când te vizitează)

Restaurantele, comenzile acasă sau alimentele congelate pot costa foarte mulţi bani.

16. Caută reduceri

Ai găsit un produs pe care trebui să îl ai? Nu te impacienta. Începi şi caută în mai multe locuri şi poate îl vei găsi la un preţ mai bun.

17. Modalități de a economisi. Găseşte echipamente convertibile

Elemente precum un scaun de maşină sau un cărucior ce se pot extinde pe măsură ce creşte copilul se pot dovedi de nepreţuit.

18. Nu cumpăra prea multă încălţăminte

Până bebeluşul începe să meargă (iar unii ar putea spune că nici măcar după aceea), încălţămintea nu este necesară. Şosetele sunt suficiente pentru a-i ţine copilului de cald.

19. Ai grijă de propria ta sănătate

A-ţi menţine ţie şi partenerului sănătatea este vital pentru a nu face ulterior prea multe cheltuieli medicale.

20. Achiziţionează branduri mai puţin scumpe

Chiar contează ce etichetă are copilul pe el? Va purta anumite articole doar pentru câteva luni, aşa că rezistă tentaţiei de a-i cumpăra prea multe hăinuțe.

21. Atenție la siguranță

Pregăteşte-ţi casa pentru a preveni accidentele, din nou, ca să scuteşti cheltuielile medicale (să nu mai vorbim de stres)!

22. Nu-ţi cumpăra haine de gravidă până nu ai într-adevăr nevoie de ele

Ignoră nevoia de a cumpăra haine speciale de sarcină doar pentru că eşti entuziasmată că eşti gravidă. Nu vei avea nevoie decât de câteva piese, în ultimele luni.

23. Împrumută haine pentru primele luni de maternitate

Le porţi doar pentru câteva săptămâni, în jur de opt – găseşte o prietenă care este dispusă să ţi le împrumute pe ale ei.

Modalități de a economisi. Caută cele mai bune variante

24. Păstrează hainele bebelușului pentru următorii copii pe care vrei să îi ai

Dacă nu ai de gând să mai faci copii, donează-le pentru a ajuta pe altcineva să economisească!

25. Încearcă să lucrezi de acasă

O mulţime de mame sunt în măsură să împace munca part-time cu îngrijitul copilului – în acest fel nici nu pierd bani cu îngrijirea micuţului şi reuşesc să aducă şi unele venituri suplimentare.

26. Slăbeşte câteva kilograme înainte de a rămâne însărcinată

Obezitatea creşte cheltuielile medicale (şi riscul apariţiei complicaţiilor).

27. Donează jucăriile şi ustensilele vechi!

Vei ajuta alţi oameni să economisească şi poate vei întâlni pe cineva care îţi va dona ceva de care ai putea avea tu nevoie.

28. Cară mereu în geantă soluţii pentru pete

Dacă poţi trata aceste pete din timp, vei avea mai puţin de a face cu lucrurile de care te vei vedea nevoită să te descotoroseşti.

29. Cumpără tampoane pentru sân lavabile

De acord, cele de unică folosinţă nu sunt cu mult mai scumpe, dar tot înseamnă că vei economisi un pic.

30. Fă un buget şi ţine-te de el!

Dacă eşti conştientă de cheltuielile care urmează, atunci va fi mai puţin probabil să te abaţi de la planul pe care singură îl stabileşti.

31. Cumpără lucruri care durează

Acest lucru poate părea că nu necesită prea multă gândire, dar ai fi surprinsă câte lucruri perisabile sau de unică folosinţă cumperi şi aşa. Investeşte în lucruri durabile, care pot fi transmise din generaţie în generaţie (sau cel puţin de la un copil la altul).

32. Cumpără hăinuţe copilului din timp

Poţi găsi hăinuţe la reduceri, chiar dacă încă nu îi vin. Ai putea discuta cu pediatrul tău pentru a-i estima dimensiunile în sezoanele următoare şi să ştii la ce anume te-ai putea orienta.

33. Cumpără-ţi o puşculiţă

La modul cel mai serios! Aruncă tot mărunţişul de la sfârşitul zilei în puşculiţă. Ai putea strânge suficient într-un an de zile încât să vă permiteţi o mică vacanţă.

34. Înainte de a cumpăra ceva, asigură-te că şi ai nevoie

O mulţime de părinţi se plâng că acumulează numeroase lucruri pe care nu ajung să le folosească. Dacă nu eşti sigură în legătură cu ceva anume, sfătuieşte-te şi cu alte persoane şi află cât de mult ţi-ar putea folosi şi la ce.

Modalități de a economisi. Fii pragmatică!

35. Nu deveni sentimentală

OK, aceasta este mai uşor de zis decât de făcut, mai ales când hormonii de sarcină o iau razna. Încearcă doar să nu faci cumpărături când te simţi foarte sentimentală. (Emoţia poate duce cu uşurinţă la umplerea coşului de cumpărături pentru copil.)

36. Negociază

A cumpăra vrac sau direct de la furnizor? Târguieşte-te. Îţi plănuieşti să aranjezi camera copilului cu ce găseşti într-un singur magazin? Solicită să îţi ofere o reducere dacă depăşeşti o anumită sumă pe care o cheltuieşti într-un singur magazin. (Da, chiar se poate face acest lucru!)

37. Aşteaptă să vină petrecerile

Ţine cont de faptul că dacă cineva îţi organizează o petrecere pentru copil, este foarte posibil să te alegi deja cu o mulţime de lucruri noi, cum ar fi jucării, hăinuţe, cărţi şi multe altele. Aşa că aşteaptă un pic până să începi să te aprovizionezi şi tu. Poţi oricând să mergi cu partenerul la cumpărături după aceea pentru a achiziţiona ce îţi mai trebuie.

38. Nu uita pentru cine faci cumpărături

Nu cumpăra jucăriile care îţi plac ţie, ci pe cele care plac copilului.

39. Cumpără cele mai bune scutece

Scutecele cele mai ieftine nu înseamnă niciodată că sunt şi bune. O investiţie sănătoasă în scutece de calitate te scuteşte de cheltuieli mai mari în viitor în creme pentru funduleț și alte produse de farmacie.

40. Gemenii nu au nevoie întotdeauna de două lucruri

Rezistă tentaţiei de a cumpăra câte două lucruri din fiecare articol. Gemenii pot învăţa să şi împartă majoritatea lucrurilor, chiar şi jucăriile.

41. Sari peste cădiţa bebeluşului

Bebeluşii cresc repede, iar o chiuvetă generoasă ar putea uşor ţine loc de cădiţă în primele luni ale copilului.

42. Cere sfaturi! 

Întreabă şi alte mămici ce alte provocări vei întâlni pe parcurs, ca să ştii la ce să te aştepţi şi ce ai putea face în plus pentru a mai face câteva economii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa