Vi s-a întâmplat să vă întoarceţi din vacanţă cu buzunarele şi conturile goale şi să aveţi senzaţia că aţi cheltuit o avere fără să ştiţi exact pe ce? Nu sunteţi singurii. Pentru majoritatea părinţilor, vacanţa este o gaură neagră în bugetul familiei. „Plecăm în vacanţă cu cei mici, aşa că sigur vom cheltui de cinci ori mai mult decât în mod obişnuit” îşi spun părinţii în timp ce fac bagajele. Stop! Noi vă dăm 12 sfaturi (testate) care au grijă de buzunarele voastre. În plus, aduc şi un pic de relaxare în viaţa de familie.
FMI pentru vacanţă
Noi suntem de părere că nu doar părinţii ar trebui să fie responsabili cu veniturile rezervate vacanţei, ci şi copiii. Instalaţi o puşculiţă la vedere (în bucătărie, de exemplu) în care toată familia să contribuie cu mărunţişul rămas prin buzunare. Veţi fi surprinşi la sfârşit când veţi număra cât s-a adunat! În plus, ştiind că şi ei au contribuit la fondurile de vacanţă, copiii vor fi mai responsabili când va veni vorba de cheltuieli.
Banii de buzunar, soluţia anticriză
Despre importanţa banilor de buzunar pentru copii am mai vorbit aici. Însă banii de buzunar într-o vacanţă au cu adevărat valoare şi vă vor ţine familia departe de criza financiară şi nervoasă. Este bine că aceşti bani să provină din puşculiţa despre care pomeneam mai sus sau, oricum, să fie bani strânşi în acest scop chiar de către copii. Noi obişnuim să le spunem copiilor că vom dubla suma pe care ei reuşesc să o strângă până în ziua plecării. În fiecare zi din vacanţă vor primi o parte egală din aceşti bani. Excursiile sunt un bun prilej pentru copii de a învăţa cum se gestionează banii.
Rezervaţi din timp!
Recunosc, până de curând nu eram adepta vacanţelor planificate. Nu vânam oferte, nu rezervam cu şase luni înainte. Asta până să am o familie numeroasă şi să descopăr că firmele de turism, hotelurile, pensiunile, companiile de transport oferă reduceri într-adevăr substanţiale, de până la 50 %, dacă îţi faci rezervare din timp. Dacă totuşi o astfel de idee vi se pare frustrantă şi preferaţi să alegeţi între mare şi munte în ultimul moment, atunci nu uitaţi că există şi ofertele last minute, la fel de atractive şi cu reduceri la fel de bune.
În acelaşi timp, păstraţi-vă flexibilitatea în ceea ce priveşte zilele în care vreţi să călătoriţi. Pentru a găsi bilete de avion mai ieftine, noi vă sugerăm să plecaţi marţea sau miercurea şi să zburaţi înapoi spre casă sâmbăta.
Soluţia All Inclusive
Pachetele complete sunt cu siguranţă “o afacere”. Încercaţi să obţineţi întotdeauna din partea agenţiei de turism o astfel de ofertă. Cumpăraţi întotdeauna cazarea la pachet cu transportul local sau zborul împreună cu biletele de intrare la principalele atracţii turistice. Agenţiile de turism oferă reduceri substanţiale în aceste cazuri şi astfel veţi plăti mai puţin decât dacă aţi achiziţiona serviciile separat.
Împărţiţi costurile cu prietenii!
Apartament sau camere separate? Sau mai bine o casă? Noi am descoperit că o bună strategie financiară este să plecăm împreună cu o altă familie şi să împărţim costurile cazării şi ale meselor. Avantajele sunt multiple: o casă închiriată implică costuri mai mici decât două apartamente sau patru camere duble şi, în plus, are bucătărie! Nu sunt adepta gătitului în timpul vacanţei, însă trebuie să recunosc că mă încântă economiile făcute atunci când mâncăm măcar micul-dejun acasă.
Apoi, se rezolvă şi problema baby-sitting-ului. Hotelurile oferă într-adevăr astfel de servicii, însă deseori contra cost. Mergând împreună cu o altă familie, practic nu veţi avea grija copiilor, aceştia având permanent parteneri de joacă.
Copiii nu au nevoie de vacanţe extravagante!
Nu neg că plajele unei ţări exotice sunt mai atrăgătoare, marea mai albastră şi scoicile mai speciale. Cu toate acestea, copiii sunt foarte puţin atenţi la astfel de detalii. Ei vor fi fericiţi cu orice petic de nisip, mai ales dacă se pot bălăci în voie. Gândiţi-vă serios înainte de a decide să faceţi eforturi supraomeneşti pentru cinci zile într-un paradis exotic sau vă puteţi mulţumi cu zece zile într-un loc mai puţin spectaculos.
La restaurant?
Aşa cum am mai spus şi cum desigur orice mamă ştie, cea mai mare parte a economiilor familiei se transformă în vacanţă în note de plată la restaurant. E un lucru probat: în vacanţe, copiii mănâncă de două ori mai mult. Dacă şi voi aveţi copii slăbuţi, ca şi mine, atunci asta este o mare bucurie. Dar, pentru a nu transforma acest lucru într-un motiv de criză financiară, planificaţi-vă să luaţi masa la restaurant numai o dată pe zi. Familia mea preferă masa de prânz, alte familii aleg cina. Dacă aţi avut grijă să rezervaţi o cameră de hotel cu frigider, oferiţi familiei micul dejun în cameră şi pregătiţi sandviciuri pentru drumurile de peste zi. Nu uitaţi să faceţi aprovizionarea în pieţele locale şi nu la micile magazine din zonele turistice, care au preţuri mult mai mari. Fructele şi iaurturile constituie provizii sănătoase şi gustoase pentru burtici înfometate şi sunt o bună alternativă pentru snack-urile şi produsele de fast food, ademenitoare şi costisitoare.
Must-have-uri
Există o serie de produse specifice de care avem nevoie în vacanţă: loţiuni de plajă, jucării de nisip, prosoape de plajă etc. Pe acestea este bine să le cumpăraţi încă de acasă. Odată ajunşi în staţiunile în care vă petreceţi vacanţa, veţi observa că preţul lor este triplu.
Vănătorii de reduceri
O dată ce aţi ales destinaţia de vacanţă, începeţi să vă interesaţi şi de ofertele şi reducerile locale. Verificaţi periodic ediţiile electronice ale publicaţiilor locale: cu siguranţă veţi găsi reclame ale diverselor restaurante, magazine sau spaţii de distracţie care oferă discounturi.
Atenţie la apă!
Ei bine, da, atenţie la toţi banii pe care îi daţi pe apa îmbuteliată în sticle de 0,5 litri. Dacă sunteţi o familie de patru membri, în mod normal veţi avea nevoie de cel puţin douăsprezece astfel de sticle într-o zi călduroasă, ceea ce va produce o gaură zilnică în buzunar de aproximativ 25 de lei! Lăsând calculele deoparte, cumpăraţi mai bine o sticlă de 5 litri, pe care să o ţineţi în cameră şi din care să vă aprovizionaţi când aveţi nevoie.
Nu cumpăraţi haine în plus!
Mărturisesc că aceasta este o capcană în care am căzut şi eu deseori. Ori de câte ori mă pregăteam pentru vacanţă, începeam să cumpăr hăinuţe noi copiilor: mai multe tricouri de schimb, pelerine de ploaie, încă o pereche de încălţări etc. Din dorinţa de a păstra confortul de acasă, suntem tentaţi de a căra şi, implicit, de a cumpăra multe lucruri inutile şi costisitoare. Am descoperit însă, cu surprindere, că şi copiii din alte părţi ale ţării sau chiar ale lumii umblă îmbrăcaţi şi încălţaţi pe stradă, aşa încât am cu siguranţă de unde să cumpăr lucrurile de care am nevoie, DACĂ am nevoie.
Atenţie la suveniruri!
Copiii sunt cei mai încântaţi de aceste mici obiecte colorate, scumpe şi fără utilitate. Evitaţi însă să le procuraţi din zonele comerciale turistice şi aventuraţi-vă fără teamă în piaţa locală, acolo unde le veţi găsi la un preţ de trei ori mai mic.
Voi ce sfaturi financiare aveţi pentru cei care încă nu au experienţa unei vacanţe cu copiii?