Utilizări neobişnuite ale iaurtului

Iulia Mirică

Utilizări mai puțin obișnuite de utilizare a iaurtului

Iaurtul este un produs lactat versatil, realizat prin fermentarea iaurtului cu baterii, însă utilizările neobișnuite ale iaurtului aduc beneficii pentru întregul organism uman. Iaurtul nu este perfect doar pentru micul dejun, ci și pentru diverse formule de înfrumusețare sau probleme de sănătate. Fermentarea lactozei cu ajutorul uneia sau mai multor tipuri de bacterii produce acidul lactic, care transformă laptele în iaurt, oferindu-i textura specifică și gustul astringent.

Iată care sunt cele mai cunoscute utilizări ale iaurtului!

Cremă hidratantă pentru mâini

Dacă vă doriți o hidratare intensă pentru mâinile voastre, însă aveți pielea puțin mai sensibilă, puteți folosi cu încredere o cremă hidratantă făcută din iaurt. Pentru prepararea acesteia veți avea nevoie de un iaurt simplu amestecat împreună cu o lingură de miere. Datorită faptului că mierea este un umectant natural, aceasta va reține umezeala, pentru a menține pielea moale și netedă. Se aplică pe mâini, se lasă să acționeze timp de jumătate de oră și vă puteți clăti.

Ameliorarea arsurilor solare

Cu siguranță ați auzit de la bunici că iaurtul este perfect pentru arsurile solare, mai bun decât orice cremă cumpărată. Deși vă recomandăm să stați la plajă în intervalul orar recomandat de doctori, câteodată puteți fi puse în situația de a vă bronza prea tare, iar pielea să vă usture. Pentru acest moment există soluția perfectă chiar în frigider. Se aplică iaurtul pe zona dureroasă și se lasă aproximativ 20 de minute, înainte de a-l clăti cu apă călduță. Acest aliment va calma pielea și o va lăsa odihnită și relaxată.

Balsam de păr

Puteți să evitați folosirea balsamurilor de păr cobenționale. Luați un iaurt la duș și masați pielea capului și părul cu el. Înainte de a-l clăti, lăsați-l să acționeze pentru 10-15 minute. Această tehnică vă va ajuta, de asemenea, să eliminați mătreața și să calmați mâncărimile.

Hidratare pentru pielea uscată și neuniformă de pe picioare

Puteți utiliza iaurtul chiar și pentru picioare. Se amestecă un iaurt cu o cană și jumătate de nuci fin măcinate și se foloște această pastă ca un exfoliant pentru picioare. Va îmbunătăți textura pielii și vă va ajuta să evitați porțiunile de piele uscată. Iaurtul conferă umiditate pielii, iar nucile exfoliază porțiunile de piele uscată. Cea mai bună parte este că, atunci când aplicați acest scrub pe picioare, aveți grijă și de hidratarea mâinilor.

Vindecarea aftelor

Aftele sunt acele leziuni dureroase albe și galbene de pe gingii, din gură sau de pe buze. Iaurtul va ajuta la reducerea durerii și o vindecare mai rapidă a rănilor. Puteți include în dieta voastră și/sau aplica direct pe zona afectată.

Mască pentru ten

Iaurtul este potrivit pentru toate tipurile de ten existente, chiar și pentru cel sensibil. Acidul lactic din compoziția sa face minuni când este aplicat pe piele. Folosiți iaurtul tonifierea pielii seara, strângerea porilor și curățarea tenului. În timp, se pot estompa și pistruii. Aplicați un strat subțire pe față și lăsați-l timp de 20-30 de minute, înainte de a-l clăti cu apă călduță, Utilizați acest tratament în fiecare zi și veți avea o piele mai frumoasă, în mod natural. Pentru rezultate mai bune, puteți adăuga și miere la mască sau stoarce o lămâie, pentru a tonifia și a reduce decolorarea pielii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa