Te vei îndrăgosti de acest scrub cu mălai dacă îl combini cu portocale, miere sau ceai
Ai vrea să îţi cumperi un exfoliant facial, dar nu vrei nici să cheltui o avere pe el? Atunci poţi să-ţi prepari chiar tu un tratament homemade: scrub cu mălai. Această variantă este ieftină, rapidă şi îţi curăţă delicat pielea.
Mălaiul nu a ocupat până acum un loc la fel de bun în topul scruburilor homemade, aşa cum o fac zahărul sau cafeaua, dar asta nu înseamnă că nu merită de acum încolo să fie utilizat ca ingredient cosmetic în procedurile de înfrumuseţare de acasă.
Scrubul cu mălai are avantajul îndepărtării celulelor moarte, fără să irite pielea
Particulele de porumb măcinat se dovedesc a fi extrem de utile pentru piele, pentru că ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa sa, dar şi a bacteriilor, a mizeriei acumulate şi a prafului. Un aspect demn de reţinut este că toate acestea se întâmplă fără ca pielea să fie iritată la final. Totodată, un scrub cu mălai este varianta ideală pentru tenul gras care are probleme în lunile călduroase din cauza excesului de sebum. Scrubul cu mălai se comportă ca un burete şi absoarbe uleiul fără a usca pielea, însă. De asemenea, scrubul este potrivit pentru orice tip de ten, atunci când îl combini cu diverse ingrediente în funcţie de problemele specifice ale pielii: miere pentru piele care are nevoie de un plus de hidratare, ceai de muşeţel pentru pielea iritată şi sensibilă, lămâie pentru pielea grasă.
Scrubul cu mălai nu este util doar pentru o bună curăţare a pielii, ci şi în rutina beauty şi pentru că ajută la regenerarea ţesutului conectiv. Acest lucru este posibil datorită conţinutului de vitamina C (mălaiul conţine şi vitamina C, iar o ceaşcă de mălai furnizează aproximativ 16% din necesarul zilnic). Pe lângă vitamina C, făina de porumb mai conţine şi vitamina A, un nutrient care ajută pielea să reţină umezeala şi să-şi menţină elasticitatea, ceea ce reduce ridurile fine.
Mai mult ca sigur că şi în bucătăria ta se găseşte o pungă de mălai, aşa că foloseşte-o pentru a-ţi face un scrub cu mălai cât de curând. Iată 3 reţete foarte utile:
3 reţete de scrub cu mălai de folosit pentru curăţarea pielii
1. Scrub cu mălai şi suc de portocale
Acest scrub este recomandat pentru tenul mai gras, deoarece portocalele sunt astringente şi elimină sebumul, dar îmbunăţesc şi textura pielii. Scrubul se face amestecând patru linguriţe de mălai cu sucul stors de la o portocală. După ce obţii o pastă din aceste două componente, aplică masca pe faţa curată, dar şi pe gât, evitând zona ochilor, unde pielea este mai sensibilă. Masează pielea cu degetele, uşor, cu mişcări circulare timp de câteva minute, iar apoi clăteşte cu apă călduţă.
2. Scrub cu mălai, miere şi iaurt
Dacă ai nevoie nu numai de curăţare, ci şi de hidratare, apelează la următorul scrub: amestecă un sfert de ceaşcă de mălai cu un sfert de ceaşcă de miere şi cu un sfert de ceaşcă de iaurt. Trebuie să amesteci până când obţii o pastă moale şi, cu ajutorul mâinilor, aplică scrubul pe toată pielea feţei şi a gâtului. Masează întreagă zonă, evitând să te clăteşti cinci minute de la aplicare.
3. Scrub cu mălai, lapte praf şi ceai de muşeţel
Acest scrub este recomandat celor care au o piele sensibilă. Combină într-un bol o ceaşcă de ceai de muşeţel, răcit în prealabil, cu un sfert de ceaşcă de mălai şi o linguriţă de lapte praf. Amestecă ingredientele, iar pasta obţinută aplic-o pe întreaga faţă. Nu masa, de data asta, pentru a evita să-ţi iriţi pielea. După zece minute de la aplicare, îndepărtează scrubul cu apă sau cu un burete.
Scrubul cu mălai poate fi făcut o dată pe săptămână, iar tenul tău va fi curăţat. Este bine să nu uiţi că după un astfel de scrub pasul următor este hidratarea intensivă a pielii.
Andreea Marinescu/andreearaicu.ro