Măști naturale pentru păr, pe care le poți face acasă

Anca Lupescu
ingrediente din care se pot prepara măști pentru păr
Cum să obții un păr strălucitor și sănătos cu ingediente naturale. FOTO: Shutterstock

Măștile de păr naturale sunt metode rapide, dar extrem de puternice și eficiente pentru a oferi părului tău îngrijirea de care are nevoie în mai puțin de 20 de minute. Gândește-te la măștile de păr naturale ca la balsamuri care îți oferă beneficii precum hidratare, strălucire, regenerare și hrănire în profunzime. În timp ce unele saloane de coafură oferă tratamente scumpe pentru păr care dau rezultate similare, poți face același lucru acasă, cu ingrediente foarte hrănitoare pentru părul tău.

Aceste măști naturale pentru păr necesită doar câteva ingrediente, pe care le poți găsi în frigider sau în cămară și care provin direct din natură. Aceste tratamente ajută la hrănirea, protejarea și hidratarea părului tău, astfel încât să te asiguri că ai întotdeauna un păr sănătos și frumos.

Beneficiile măștilor naturale pentru păr

Un tratament profund hrănitor pentru părul tău poate face o diferență semnificativă în strălucirea și rezistența acestuia. Și este deosebit de important dacă ai păr uscat, deteriorat, care se electrzează ușor sau care este foarte lung. Cele mai bune măști de păr sunt de obicei îmbogățite cu ingrediente hidratante și reparatoare și conțin unturi și uleiuri, precum untul de shea, uleiul de cocos, uleiul de argan și uleiul de avocado. În măștile pentru părul ondulat vei folosi uleiuri botanice, inclusiv uleiul de avocado. Alte ingrediente naturale, cum ar fi mierea și propolisul, sunt esențiale în cele mai bune măști pentru părul deteriorat. 

Măștile naturale de păr sunt pline de beneficii. De la faptul că nu trebuie să te deplasezi până la salon ca să le aplici, până la prețul acestora, ingredientele naturale și combinația dintre ele îți vor oferi îngrijirea de care părul tău are nevoie, fără să fie nevoie să ieși din casă. În plus, multe măști de păr au un miros plăcut și le poți integra în rutina ta de selfcare și răsfăț. Multe dintre ingredientele folosite pot fi aplicate și pe față, așa că poți avea grijă și de păr și de ten în același timp.

 Dacă te simți stresată sau copleșită, folosește o mască de păr acasă, ca formă de îngrijire personală. Aplică o mască hidratantă pentru păr, las-o câteva ore să își facă efectul și bucură-te de timpul liber. În plus, aceste măști sunt ușor de făcut și le poți personaliza în funcție de nevoile tipului tău de păr. Cea mai bună mască de păr pentru tine depinde de tipul specific de păr și de problema ta.

Tipuri de măști de păr pe care le poți face acasă

Ca să îți faci o mască de păr naturală acasă, vei avea nevoie de câteva ingrediente accesibile: avocado, ulei de cocos, unt de Shea, ulei de măsline, scorțișoară, ovăz, banane, miere, vitamina E, ouă, iaurt natural, etc. Combinațiile acestor ingrediente depind de tipul de păr pe care îl ai și de efectul dorit. Există o mică formulă pentru măștile de păr făcute în casă: începe cu o bază, cum ar fi iaurtul, avocado bogat în biotină, bananele sau maioneza, pentru a acționa ca agent de legare. Apoi, poți adăuga un umectant, cum ar fi mierea, care poate servi drept hidratant. Apoi, amestecă totul cu ulei, cum ar fi cel de semințe de struguri, de măsline sau de migdale.

Lipidele naturale hidrofilice sunt foarte eficiente în crearea unei măști hidratante pentru păr. Unele dintre cele mai bune ingrediente disponibile acasă includ ulei de avocado, ulei de jojoba și ulei de cocos. Aceste uleiuri naturale pot ajuta la repararea cuticulelor deteriorate ale firelor individuale de păr, făcându-le alegeri excelente pentru măști de păr pentru păr uscat și deteriorat. În plus, albușurile și gălbenușurile de ou sunt și ele foarte eficiente. Acestea sunt bogate în vitaminele A, E, biotina și acid folic, care pot ajuta la întărirea cortexului extern și a cuticulei părului. O altă opțiune bună este oțetul de mere – acesta ajută la sporirea strălucirii. Evită agenții citrici precum lămâia, lime sau alte fructe acide, deoarece aceștia pot duce la păr fragil și deteriorat, modificări ale culorii părului sau pot provoca dermatită de contact iritantă la nivelul scalpului. De asemenea, este important să eviți utilizarea oricăror ingrediente la care ești alergic.

Pentru păr uscat 

Ingrediente: 

  • 1/2 avocado
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de miere
  • 3 picături de ulei esențial la alegere

Amestecă ingredientele până când sunt complet combinate, apoi aplică-le pe părul ud cu vârfurile degetelor, începând de la vârfuri și mergând spre rădăcini. Leagă-ți părul într-un coc și acoperă-l cu o cască de duș sau un prosop. Lasă să acționeze cam 30 de minute, apoi spală și clătește.

Pentru păr decolorat

Ingrediente: 

  • 1 lingură de miere
  • 1 banană curățată 
  • 1-2 linguri de ulei de cocos

Amestecă ingredientele și aplică-le pe păr pentru 15 minute, apoi clătește. Ai grijă să acoperi bine lungimea firului de păr. Mierea și uleiul de cocos sunt ingrediente esențiale pentru hidratarea și regenerarea firului de păr decolorat și ars.

Pentru păr gras

Dacă părul tău are tendința de a se îngrășa rapid, o mască cu ou poate face minuni. Folosește doar albușul, care conține enzime proteice ce ajută la îndepărtarea excesului de ulei.

Ingrediente: 

Amestecă bine albușul cu avocado. Aplică uniform pe păr de la rădăcini până la vârfuri și lasă să acționeze timp de 30 de minute până la o oră — cu cât stai mai mult, cu atât mai bine. Clătește cu apă călduță, nu fierbinte. Usucă părul după ce ți-ai aplicat o protecție termică.

Pentru păr vopsit

Părul vopsit are întotdeauna nevoie de mai multă hidratare, în special dacă a fost decolorat în prealabil. Asigură-te că folosești ingrediente care nu compromit culoarea. Această mască ajută la îmbunătățirea hidratării fără a afecta nuanța.

Ingrediente: 

  • 1 lingură de miere
  • 1 banană decojită 
  • 1-2 linguri de ulei de cocos
  • 1 picătură de vitamina E 

Amestecă ingredientele împreună și aplică pe păr. Lasă amestecul să stea cam 15-20 minute, apoi clătește și spală-ți părul ca în mod obișnuit.

Cum se aplică masca de păr naturală 

Majoritatea măștilor de păr funcționează cel mai bine atunci când sunt aplicate pe păr curat, uscat cu prosopul și încă umed. Totuși, dacă folosești o mască de păr făcută în principal din ulei, precum uleiul de cocos sau uleiul de măsline, poate fi mai bine să o aplici pe părul uscat. Deoarece uleiul poate respinge apa, unii experți în îngrijirea părului cred că părul uscat poate absorbi uleiul mai bine decât părul umed.

Odată ce masca de păr este pregătită pentru aplicare, urmează acești pași:

  • Pentru a-ți proteja hainele, pune un prosop vechi pe umeri sau poartă un tricou vechi.
  • Dacă ai părul lung sau des, poate fi util să-l împarți în secțiuni cu agrafe de păr.
  • Poți aplica masca cu degetele sau poți folosi o pensulă mică pentru a aplica amestecul pe păr.
  • Dacă ai părul uscat, începe aplicarea măștii aproape de scalp și mergi spre vârfuri. Odată ce masca a fost aplicată pe vârfurile părului, poți reveni și aplica ușor și pe scalp.
  • Dacă aplici masca special pentru a trata mătreața, începe de la scalp.
  • Dacă ai părul gras, începe aplicarea măștii de la jumătatea firului de păr și mergi spre vârfuri.
  • După ce ai terminat de aplicat masca, folosește un pieptene cu dinți rari pentru a te asigura că masca este distribuită uniform.
  • Acoperă-ți părul cu o cască de duș sau cu folie de plastic. Apoi, înfășoară un prosop în jurul capului. Acest lucru adaugă și căldură, ceea ce poate ajuta ingredientele să fie absorbite în păr. Lasă masca să acționeze cel puțin 20-30 de minute. În funcție de ingrediente, unele măști pot fi lăsate să acționeze ore întregi sau chiar peste noapte.
  • Clătește bine cu apă călduță sau rece. Evită apa fierbinte. Apa mai rece poate ajuta la sigilarea cuticulei părului și poate ajuta părul să rețină mai multă umiditate.
  • După ce ai clătit masca — poate fi nevoie de două sau mai multe clătiri pentru a o elimina complet — poți adăuga produse și poți usca sau coafa părul ca de obicei.
  • Pentru părul uscat sau deteriorat, poți aplica o mască de păr o dată pe săptămână. Dacă părul tău tinde să fie mai gras, încearcă să folosești una la fiecare două săptămâni.

Cât de des poți aplica o mască

Fiecare tip de păr este diferit, iar frecvența cu care ar trebui să folosești o mască de păr depinde foarte mult de părul tău și de nevoile acestuia. Ca regulă generală, ar trebui să folosești o mască o dată pe săptămână. Folosirea unei măști mai frecvent de atât va face produsul mai puțin eficient și poate îngreuna părul. Unele persoane preferă să-și trateze părul cu o mască obișnuită pe care să o țină în jur de trei până la cinci minute o dată pe săptămână și să se răsfețe cu un tratament mai lung o dată pe lună sau pentru ocazii speciale. Părul foarte uscat sau deteriorat ar putea beneficia de o aplicare mai lungă pe o bază mai regulată, cum ar fi o dată la două săptămâni. Odată ce adaugi măștile de păr în rutina ta, vei ajunge curând să îți dai seama când părul tău este gata pentru următorul tratament.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa