Vocea ta. Chirurgia estetică după sarcină: cum te poate ajuta

TOTUL DESPRE MAME

Chirurgia estetică după sarcină este o opțiune la care se gândesc foarte multe mămici, însă puține ajung să o și pună în practică. Iată povestea mea și sfaturile medicului:

La prima sarcină mi-am îngrijit pielea cum nu se putea mai bine. Mi-am cumpărat creme speciale încă din primele luni şi le-am folosit intens. După duşul de seară mă „scăldam” în creme şi uleiuri, şi apoi aşteptam o oră şi ceva întinsă pe prosop să intre „beneficiile” în piele.

Soţul meu se amuza copios spunându-mi că sclipesc ca o gogoaşă abia scoasă din tigaie (imagine întregită şi de burta care devenea din ce în ce mai mare).

Am urmat ritualul acesta până în dimineaţa în care m-am trezit cu o uşoară usturime în partea stângă, pe abdomen, spre picior. Eram în aproape opt luni de sarcină, burta era suficient de mare încât să nu pot să văd ce se întâmpla în zona aia. M-am ridicat rapid din pat şi m-am dus la oglinda de la uşă. Mi-am ridicat tricoul şi… mă întreb şi acum cum de n-am leşinat. Îmi apăruseră şapte vergeturi. Şapte linii roşii strâmbe ca la electrocardiogramă. Le-am numărat! Am fugit imediat, am întins prosopul în mijlocul camerei, ca la plajă, şi am început să-mi dau cu ulei pe burtă. Am citit din nou prospectul, era fix pentru asta. Să vă povestesc tot ce s-a întâmplat mai departe nu e ca şi cum aş vorbi despre funie în casa spânzuratului, ci ca şi cum spânzuratul ar vorbi despre funia de deasupra capului. Cert e că a doua zi dimineaţă, toată burta mea era brăzdată de acele linii roşii strâmbe. Crăpasem ca un pepene copt!

Ei bine, după a doua sarcină lucrurile s-au agravat: nu era de ajuns că am vergeturi, acum am şi surplus de piele şi arăt ca un Shar Pei. Dar privesc partea bună. Şi partea bună e acum în curte, se joacă cu trenuleţul şi face o gălăgie de nedescris. Dar să revenim: există soluţii?

Vergeturile

Medicul Adriana Frăţilescu de la Clinica Perfect Lines, medic specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă spune despre vergeturi că „rezolvarea” depinde foarte mult de cum felul în care arată. În cazul în care sunt roşii se poate interveni prin mezoterapie (tehnică nechirurgicală care presupune injectarea imediat sub piele a unor vitamine, aminoacizi, extracte de plante). Pe lângă această metodă, există şi creme speciale. Pentru vergeturile albe există un aparat special care stimulează productia naturală de colagen, dar pentru rezultate vizibile este nevoie de mai multe şedinţe. Există şi posibilitatea unei intervenţii laser, dar aceasta poate fi riscantă deoarece poate lăsa semne. Vestea mai puţin bună pe care ne-o dau medicii este că de vergeturi nu vom scăpa niciodată, dar le putem face mult mai puţin vizibile.

Sânii

Intervenţia la nivelul sânilor poate începe chiar din timpul alăptării. Dar să ne înţelegem, nu e vorba despre o intervenţie chirurgicală. Cât alăptezi poti face presoterapie şi masaje. Medicul Adriana Frăţilescu încurajează alăptarea pentru că este o metodă bună şi naturală de refacere o organismului. După ce tu şi copilul tău încheiaţi capitolul „ţiţi”, poţi trece şi tu la capitolul „sâni”. Pentru remodelarea sânilor după alăptare, medicii recomandă ascensionarea mamară cu sau fără proteze de silicon, procedură care îţi va ridica sânii.

Abdomenul

Dacă ai surplus de piele şi grăsime pe care n-o poţi da jos prin dietă şi prin sport, medicii recomandă lipoabdominoplastia, o intervenţie chirurgicală care te ajută să scapi de excesul de piele, dar şi de ţesutul adipos. În cazul în care doar ţesutul adipos îţi face probleme, poti face o liposucţie, procedură care te scapă într-o zi de grăsimi.

La cât timp după sarcină?

Pacientele ei sunt cam grăbite, deşi medicul Adriana Frăţilescu nu încurajează operaţiile estetice la scurt timp după naştere. Pentru sâni, spre exemplu, trebuie aştepţi să termini alăptarea, iar dacă vrei să-ţi pui proteze de silicon, ideal ar fi să mai stai patru-cinci luni după aceea. Asupra abdomenului se poate interveni abia la un an după naştere. Riscul unei intervenţii la scurt timp după ce ai devenit mamă, are efecte pe termen lung. Corpul tău deja a avut o perioadă nu tocmai uşoara: o sarcină şi o naştere. O intervenţie chirurgicală suferită înainte de a se reface poate duce la dereglarea metabolismului.

Cât de bune sunt cremele şi loţiunile speciale?

Am să redau în întregime răspunsul medicului referitor la cremele şi loţiunile anti-vergeturi sau cu efect de lifting: „Pentru piele sunt bune, dar dacă toate cremele astea ar da rezultatul scontat, chirurgii esteticieni ar închide cabinetele şi ar pleca acasă.”

Cât ne-ar costa frumuseţea?

De exemplu, doi sâni frumoşi ar putea să ne coste între 2500 şi 3000 de euro. Un abdomen ca o coală de hârtie e între 1000 şi 2500 de euro şi tratamentul vergeturilor costă 100 euro/şedinţa (numărul de şedinţe este stabilit de specialist).

Din seria „dincolo era mai ieftin”, zic să preţuim ce avem de la natură, că e gratis. Nu?

Voi aţi apela la chirurgia estetică?

Te-ar mai putea interesa