Dacă ești preocupată de rutinele de îngrijire a tenului, este esențial să știi ce nu trebuie să conțină o cremă de față. După ce cunoști aceste informații, poți începe să cauți acel produs care să funcționeze perfect pentru nevoile tale. Citirea ingredientelor de pe etichetă te va ajuta să alegi variante sănătoase, dat fiind faptul că există câteva ingrediente pe care trebuie să le eviți cu orice preț, cu atât mai mult dacă ai un ten sensibil sau problematic. Iată 5 ingrediente pe care nu trebuie să le conțină o cremă de față!
Ca să știi ce cremă pentru față cumperi, trebuie să pornești de la nevoile și cerințele tenului tău. Ai tenul uscat și se descuamează? Caută o cremă ultra-hidratantă, cu uleiuri naturale. Tenul tău este gras în zona T? Caută o cremă cu textură gel, ușor hidratant, care să conțină și ingrediente precum BHA sau acid salicilic. Unele ingrediente nu sunt indicate pielii. Alcoolul, de exemplu, sau creme care conțin parfum (și implicit alcool) vor deshidrata tenul, iar dacă pielea ta este sensibilă, cel mai probabil va reacționa neplăcut la acest ingredient.
- CITEȘTE ȘI: Cum să-ți faci o cremă anticelulitică acasă?
Când cauți produse de îngrijire a pielii, ar trebui să citești cu atenție etichetele și să te asiguri că produsul pe care îl iei în considerare nu conține homosalat, parabeni, retinol, formaldehidă, SLS, toluen, SLES, triclosan, carbon negru, etanolamine, hidrochinonă, metilizotiazolinonă, metilcloroizotiazolinonă, octinoxat, plumb, clorură de benzalconiu, siloxani, oxibenzonă, avobenzonă, talc, PFAs, PFCs, resorcinol, culori sintetice și vaselină. Aceste ingrediente pot cauza multe probleme când sunt folosite pe termen lung.
Cele mai nocive ingrediente pe care ar trebui să le eviți în produsele de îngrijire a pielii și cosmetice sunt plumbul, formaldehida și precursorii și derivații acesteia, inclusiv paraformaldehida și metilenglicolul. Formaldehida este unul dintre cei mai periculoși carcinogeni care reprezintă un pericol pentru sistemul imunitar și poate provoca diferite reacții alergice.
Când cauți o cremă hidratantă, caută produse care nu conțin coloranți sintetici și parabeni, deoarece aceste ingrediente provoacă iritații și senzație de arsură. De asemenea, este bine să eviți ingrediente precum uleiul mineral și propilenglicolul.
De ce unele substanțe nu sunt indicate pielii
Când alegi produse de îngrijire a pielii, este esențial să fii atent la ingredientele pe care le conțin. Dacă vrei ca pielea ta să rămână sănătoasă, ar trebui să alegi doar produse cu ingrediente sigure și eficiente. Deși există diferențe personale în modul în care diferite persoane tolerează diverse substanțe chimice, există multe ingrediente care sunt considerate universal nesigure de către experți. Iată o parte dintre acestea:
Homosalat
Homosalatul este adesea folosit în produsele de protecție solară și în produsele de îngrijire a pielii cu SPF. Acest ingredient este adăugat de obicei ca un absorbant de lumină UV. Dar medicii spun că poate perturba sistemul endocrin, iar mai multe studii pe celule au arătat că poate afecta nivelurile hormonale.
- CITEȘTE ȘI: 7 cosmetice homemade
Parabeni
Metilparabenul, izobutilparabenul și propilparabenul aparțin familiei de parabeni, un grup de conservanți folosiți în produsele de îngrijire a pielii pentru a preveni contaminarea lor cu mucegai și bacterii. Cu toate acestea, s-a dovedit că parabenii au un efect asupra sistemului endocrin uman, ceea ce înseamnă că pot perturba mecanismele importante de reglare a hormonilor din corpul nostru.
SLS și SLES
Sulfatul de lauril de sodiu (SLS) este un agent de curățare popular și un intensificator de spumă, dar este și un iritant puternic. Poate irita pielea, ochii și plămânii și poate provoca alergii.
Hidrochinonă
Hidrochinona este un ingredient activ comun în multe medicamente, dar este prezentă și în unele parfumuri și produse anti-îmbătrânire. Unele companii o folosesc pentru a lumina pielea și a încetini producția de melanină. Totuși, s-ar putea să fii surprins să afli că este, de asemenea, un ingredient în vopsea și super glue.
Clorura de benzalconiu
Clorura de benzalconiu este un agent dezinfectant care este de obicei inclus în produsele de îngrijire a pielii pe post de conservant și surfactant. Deși este cel mai des întâlnită în produsele de curățenie pentru casă, poate fi prezentă și în produse precum deodorantul și cremele hidratante.
Acestea sunt cele 5 ingrediente pe care nu trebuie să le conțină o cremă de față. Pentru a te asigura că ceea ce pui pe tenul tău este în regulă, fii atentă la etichetă și caută ingredientele benefice pentru pielea ta.
Cele mai bune ingrediente pentru tenul tau
Iată, în schimb, câteva dintre cele mai eficiente și utilizate ingrediente în îngrijirea pielii—retinoizi, vitamina C, peptide, ceramide, niacinamidă, acid hialuronic și AHA-uri. Fiecare ingredient are beneficii unice și poate fi integrat în rutina ta de îngrijire a pielii în moduri diferite.
Retinoizi
Retinoizii sunt o clasă de compuși derivați din vitamina A, care sunt utilizați pe scară largă în îngrijirea pielii. Ei oferă multe beneficii pentru piele, făcându-i un ingredient popular în produsele anti-îmbătrânire. Unul dintre principalele avantaje ale retinoizilor este capacitatea lor de a stimula procesele metabolice din piele. Retinoizii reglează producția de sebum, ceea ce înseamnă că tipurile de piele grasă și mixtă vor fi ajutate de acest ingredient.
Este important de menționat că există câteva forme diferite de retinoizi disponibile, inclusiv retinol, tretinoin, tazaroten, adapalen și alternative de origine vegetală, cum ar fi bakuchiol. Acesta din urmă, bakuchiol, este considerat cel mai potrivit pentru pielea sensibilă. Când utilizezi retinol, este recomandat să începi cu una, până la două aplicări pe săptămână. Acest lucru previne efectele secundare, respectiv uscarea sau iritarea pielii
Vitamina C
Vitamina C este un ingredient cheie în menținerea sănătății pielii tale. Fiind un antioxidant puternic, abundent în pielea umană, vitamina C protejează pielea, cel mai mare organ al corpului, de radicalii liberi, cunoscuți pentru accelerarea semnelor îmbătrânirii. Utilizarea regulată a vitaminei C promovează, de asemenea, sinteza colagenului, îmbunătățind textura, fermitatea și rezistența generală a pielii. De asemenea, poate lumina pielea, făcând tenul mai uniform și radiant.
Peptide
Cunoscute ca blocuri de construcție pentru proteinele din piele, peptidele sunt aminoacizi utilizați pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii, a sprijini pielea îmbătrânită prin promovarea producției de colagen și a reduce apariția liniilor fine și a ridurilor. Peptidele întăresc, de asemenea, bariera pielii, îmbunătățind capacitatea pielii de a se vindeca singură, reducând totodată inflamația și iritația.
Ceramide
Ceramidele sunt lipide în stratul exterior al pielii care ajută la menținerea unei bariere sănătoase. Ele sunt cunoscute pentru a preveni pierderea de apă, blocând umiditatea pentru a promova hidratarea profundă, reducând în același timp descuamarea și exfolierea
Acid Hialuronic
Vorbind despre acidul hialuronic, acest ingredient cheie a câștigat și a rămas popular în îngrijirea pielii din mai multe motive. Acidul hialuronic este un umectant natural (umezește pielea la suprafață )care atrage și reține apa. În îngrijirea pielii, acest magnet de apă ajută la menținerea nivelurilor sănătoase de hidratare și previne pierderea de apă, oferind rezultate imediate.
Similar ceramidelor, producția de acid hialuronic scade pe măsură ce îmbătrânim, determinând pielea să își piardă volumul. Încorporarea acidului hialuronic în rutina ta de îngrijire a pielii poate ajuta la umplerea pielii și la reducerea semnelor îmbătrânirii. Acidul hialuronic poate fi găsit în diverse produse de îngrijire a pielii, inclusiv în demachiante și seruri. Produsele ar trebui să fie alese în funcție de preferințele individuale.
Când să mergi la medic
Unele produse ar putea avea ingrediente de calitate, dar să îți provoace totuși reacții alergice. Sau, pur și simplu, su nu fie potrivite tenului tău. De aceea, orice produs cosmetic încerci pentru prima dată, ar trebui să faci un mic test pe o porțiune de antebraț. Dacă totul e în regulă, poți folosi produsul.
Semnele că trebuie să schimbi ceva în rutina de îngrijire a pielii pot fi și subtile – asprime, umflături și lipsa strălucirii pot fi indicii că pielea nu este hidratată optim sau nu se descuamează. Dacă trece o lună și observi aceste semne, ia în considerare să renunți la produsul respectiv sau să îți schimbi rutina. Dacă pielea ta este prea uscată sau extrem de grasă după o lună, produsele tale probabil nu oferă suficientă hidratare și cauzează o supraproducție de sebum sau uscăciune.
În general, anumite produse pot provoca inițial mai multe erupții, deoarece încurajează reînnoirea pielii. În general, acest lucru se observă la produsele care cresc reînnoirea celulară, cum ar fi retinoizii sau acizii hidroxi. Deși anumite produse, cum ar fi retinoizii, pot ustura sau înțepa ușor când începi să le folosești, o senzație intensă de arsură sau roșeață poate indica faptul că produsul îți dăunează pielii.
Pielea iritată poate fi roșie, umflată și chiar dureroasă. Pielea poate arde sau ustura când sunt aplicate produse. Dacă simți o arsură intensă, aruncă produsul imediat. Dacă dezvolți o erupție, ar trebui să încetezi imediat să folosești produsul și să mergi la dermatolog. O erupție poate fi primul semn al unei reacții alergice la un produs, care poate provoca daune permanente pielii în timp.
Alergia poate apărea sub formă de roșeață, umflare, bășici și mâncărime. Cel mai bine este să mergi la un dermatolog dacă ai o erupție. Ferește-te de cele 5 ingrediente pe care nu trebuie să le conțină o cremă de față și caută alternative naturale, care conțin substanțe precum acid hialuronic, vitamina C sau ceramide.