Cum să ne bucurăm de virtuţile muşeţelului

TOTUL DESPRE MAME

Muşeţelul este o plantă-minune care poate fi folosită pe tot parcursul anului, atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern.

Muşeţelul conţine ulei volatil bogat în chamazulena (o substanţă cu rol antiinflamator), flavonoide, acid salicilic, săruri minerale, vitamine, fitosterine şi camilină, cu rol antiseptic şi cicatrizant.

 

Cum se face ceaiul de muşeţel

Atenţie, ceaiul de muşeţel nu trebuie dat în clocot. Fierbe apa timp de două-trei minute şi toarn-o apoi peste un pliculeţ de ceai. Dacă apa clocoteşte, proprietăţile muşeţelului pot fi modificate. Lasă ceaiul să se răcească de la sine şi… gata!

Ceaiul făcut din florile delicate ale muşeţelului, cu petalele lor mici şi albe, face adevărate fapte de vitejie: ne calmează simţurile înainte de culcare şi ne relaxează stomacul. Datorită rolul său antiinflamator şi antiseptic, ceaiul de muşeţel se poate folosi pentru a face gargară când avem dureri de gât sau abcese dentare.

Fă un ceai mai concentrat dacă vrei să-l foloseşti pentru dezinfectarea unor răni uşoare, deoarece regenerează şi dezinfectează. Ceaiul de muşeţel poate fi folosit pe orice tip de piele (atenţie în cazul în care aveţi alergie la polen). În plus, poate fi pulverizat pe părul degradat, atât pe lungime, cât şi pe rădăcini. Dacă stai în soare imediat după aplicare te poţi alege cu câteva şuviţe mai deschise deoarece, ca şi lămâia, muşeţelul creează şuviţe luminoase.

 

Pulverizator răcoros cu ceai de muşeţel

Toarnă ceaiul într-un recipient cu pulverizator şi adaugă o frunză de mentă: de acum ai un aliat în timpul zilelor fierbinţi: câteva pulverizări pe faţă, pe decolteu şi pe braţe şi vara devine brusc mai plăcută. Ceaiul de muşeţel este un remediu excelent pentru a calma inflamaţiile sau iritaţiile pielii deoarece are rol antiinflamator, antiseptic şi cicatrizant.

 

Comprese cu ceai de muşeţel

Compresele cu ceai de muşeţel sunt indicate în cazul conjunctivitei sau a arsurilor solare, dar şi pentru tratarea semnelor lăsate de acnee. Fă o compresă cu ceai de muşeţel, las-o să se răcească şi tamponează zonele afectate, după ce în prealabil ai îndepărtat excesul de sebum şi impurităţile. Las-o timp de 15 minute pe faţă şi, dacă simţi nevoia, clăteşte-te apoi cu apă călduţă.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa