Cum recunoști ce tip de piele ai?

Iulia Mirică
tip-de-piele-totul-despre-mame

Tratamente naturale în funcție de tipul de piele

Te-ai întrebat vreodată ce tip de piele ai înainte de a cumpăra produse cosmetice și de a aplica diferite tratamente naturale?

Unele persoane au o combinație a mai multor tipuri de piele, în diferite zone ale pielii. Mai mult de-atât, tipul de piele se poate schimba de-a lungul timpului. De exemplu, persoanele tinere au într-un procent mai ridicat un tip de piele normală față de persoanele în vârstă. De aceea, este întotdeauna recomandat să folosiți produse de curățare și cosmetice potrivite pentru tipul fiecăruia de piele.

Tipul de piele poate varia în funcție de mai mulți factori: conținutul de apă (care afectează confortul și elasticitatea pielii), conținutul de ulei (care afectează finețea pielii) și nivelul de sensibilitate. Dacă nu știți ce tip de piele aveți – normală, uscată, grasă sau mixtă –  este ușor să folosiți tratamentele nepotrivite și să iscați mai multe probleme – acnee, îmbătrânirea pielii mai repede decât procesul său normal sau apariția unor afecțiuni ale pielii, pe care nu le aveați până atunci. Iată care sunt cele 4 tipuri de piele și cum le puteți recunoaște, în funcție de câteva caracteristici ușor de observat!

Tip de piele mixt

Acest tip de piele poate fi recunoscut după zonele mai grase din zona frunții, bărbiei și nasului, în timp ce tâmplele, zona ochilor și cea a obrajilor sunt foarte uscate. Această combinație de ten se aplică și pentru persoanele a căror piele se modifică în funcție de climat sau sezon – uneori este foarte uleioasă, iar alteori este foarte uscată.

Tip de piele gras

Acest tip de piele poate fi recunoscut dacă fața se simte și arată mai umedă și mai strălucitoare, mai ales la prânz, când este apogeul secreției de ulei. Se remarcă o tendință a porilor înfundați, iar pielea este predispusă la acnee atât non-inflamatorie (puncte albe și negre), cât și acnee inflamatorie (coșuri chistice), care apare peste tot.

Tip de piele normal

În cazul persoanelor cu acest tip de piele, fața este radiantă și catifelată, deoarece reflectă lumina uniform. Tenul este echilibrat, nici prea gras, nici prea uscat, iar acneea apare rar. Dacă nu observați modificări ale pielii pe tot parcursul zilei, iar produsele pe care le aplicați fac parte din mai multe categorii, fără a avea reacții alergice, atunci aveți o piele normală.

Tip de piele uscat/sensibil

Persoanele care au pielea uscată sau sensibilă au adesea pete roșii, eczeme (o afecțiune uscată, ca o erupție cutanată). Pielea se simte adesea dură sau mai uscată după-amiaza sau seara, chiar și la două ore după aplicarea unei creme hidratante. Produsele pentru piele, cele cu protecție solară, precum și produsele cosmetice neadecvate pot provoca înroșiri sau se pot simți ca înțepături atunci când sunt aplicate.

Citeşte şi:
Cele mai bune produse pentru hidratarea pielii
Cum alegi un fond de ten perfect
Măşti de faţă pentru întinerire
Vitamina A pentru ten

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa