Cosmetice buuune preparate cu mâinile mele
O să încep cu sfârșitul acestei povești: secretul frumuseții unei femei stă chiar în mâinile ei. Dar, probabil, știați și voi asta. Insă eu știam până de curând că cele două mâini stângi ale mele nu mă ajută decât să îmi cumpăr produse cosmetice din magazine, să le folosesc pe sfert și să le uit pe raftul din baie până când le trece termenul de expirare.
Începutul poveștii se leagă de Crăciunul care tocmai a trecut. Cadoul cel mai ciudat pe care l-am primit vreodată de la Moșul a fost o cutie în care am găsit câteva sticluțe frumos mirositoare și o pungă misterioasă cu ceva fulgi de ceară. Instrucțiunile le-am primit pe mail, însă nu m-au ajutat foarte mult.
Uleiuri volatile, uleiuri organice și ceară de jojoba
Ce voia cutia aceea de la mine și de ce tocmai de Crăciun? M-am gândit la acele sticluțe de spițer multe zile, le-am luat să le analizez, unele erau uleiuri volatile, altele uleiuri organice, iar ceara aceea minunată era chiar ceară de jojoba. Jo-jo-ba! În loc de „linu-i lin”, asta mi-au auzit urechile în zilele de Crăciun: „jo-jo-ba”.
Unde mai auzisem eu ritmul ăsta suav? Ah, da, în reclame care ridică în slăvi nustiuceșampon sau cremă de mâini cu ulei de jo-jo-ba! Nu-i așa că sună minunat? Dar ce face jo-jo-ba? Numai bine: esterii din ceara de jojoba se apropie cel mai mult de uleiurile secretate în mod natural de către piele, deci o folosim în îngrijirea pielii și părului. Ce să fac eu cu o pungă de joboba, cu o sticluță de colagen vegetal sau cu un ulei de migdale?
Mi-a trebuit cam toată vacanța asta de sărbători să mă trezesc la realitate și să-mi vină elanul să-mi prepar singură creme în casă. Planul îmi era clar în minte, ba chiar în noaptea de Revelion mă documentam despre cum aveam eu să revoluționez „la crème de la crème” a loțiunilor împotriva celulitei și cum o nouă cremă de mâini, atât de trebuincioasă pielii mele uscate, va deveni numărul unu pe rafturile prietenelor mele.
Primul pas: cremă hidratantă pe bază de ulei de cocos
Primul pas a fost făcut: să adun toate sticloanțele la un loc și să mă decid cu ce să încep.
A fost ușor, pentru că pe 3 ianuarie, la ora 12.30 noaptea, atunci când m-am decis că voi deveni cosmeticiană și voi face cea mai hidratantă cremă de mâini din viața mea nu aveam putere decât să combin 70 grame de ulei de cocos, cu o sticluță de 10 ml de vitamina E plus câțiva fulgi de ceară de jo-jo-ba.
Toate pe bain-marie, adică într-un castronaș de ceramică deasupra unei ulcele cu apă cloclotindă, amestecând temeinic. Numai că, la ora aceea târzie din noapte fulgii nu s-au topit și crema mea arăta mai mult a loțiune tip scrub.
A doua zi am luat-o de la capăt, am mai pus doi fulgi de ceară, am mai topit cele trei ingrediente și în numai 5 minute totul devenise uleios, omogen și tare frumos mirositor.
Uleiul de cocos ecologic, virgin, solid la rece, lichid la cald, este de departe regele loțiunilor și al cremelor, chiar și pentru pielea copiilor, datorită proprietăților lui reparatorii, calmante și antiinflamatorii. Deci, bun pentru piele, mai ales iarna, mai ales contra uscaciunii din cauza frigului.
Vitamina E naturală nu mai vazusem niciodată, așa că am fost tentată să mă dau cu ea așa, pură, însă am aflat că e mai eficientă în combinații de uleiuri și că este un protector celular, activ antiage, antiinflamator care menţine hidratarea şi elasticitatea pielii. Am scos castronașul pe balcon, să se răcească amestecul și am continuat cu celelalte creme.
Deja începuse să îmi placă, mânuiam sticluțele cu precizia unui farmacist vechi, iar gramajele erau ușor de stabilit, mă foloseam de prietenul meu din bucătărie, cântarul electronic.
Pasul doi: ulei antivergeturi cu colagen vegetal
Deși n-am fost bună la matematică în gimnaziu, am reușit să combin, apoi, 100 ml de ulei de migdale cu 10 ml de colagen vegetal, a fost rapid, nu a durut, ba chiar a ieșit un ulei antivergeturi de primă clasă. Pe care îl folosesc de cinci zile fără încetare, miroase genial, e hidratant și se pare că colagenul repară țesuturile, știți voi care…
Colagenul vegetal este o altă descoperire minune pe care mizez de acum încolo, mai ales în pregătirea pentru zilele de plajă.
Rețeta e simplă, nici nu trebuie să v-o notați: omogenizati repede și ușor uleiul de migdale virgin, organic cu colagen vegetal și aveți uleiul care reface pielea. Singurul lui cusur e că se consumă repede și s-ar putea să deveniți dependente rapid de el.
Scuzați calitatea pozei, dar și a recipientului, am luat ce am găsit prin casă, însă vă recomand atunci când vă apucați să faceți creme în casă să aveți recipiente speciale pregătite în avans.
Pasul trei: balsam cu lavandă pentru piepturi răcite
Îmi mai rămăseseră două recipiente nefolosite încă și mă tot învârteam în jurul lor.
A durat cam două zile toată apăsarea, până când am avut curajul să încerc să fac un balsam pentru pieptul celor mucioși din familie și am făcut așa: tot la bain marie am amestecat 10 grame de unt de shea, cu 10 picături de lavandă plus 10 ml de ulei de cocos.
Zic încercat, pentru că încă nu l-am testat pe niciunul dintre noi, însă stă cuminte în frigider și ne promite respirație bună. Lavanda decongestionează și desfundă nasul, iar untul de shea, folosit ca bază, e nutritiv, reparator și hidratant.
Și iată cum arată noul meu raft de cărți de câteva zile de când mă tot joc cu sticluțele mele de spițer, nu mă îndur să le mut, stau perfect în spatele biroului meu de unde scriu aceste rânduri, pentru că mă pot întinde cu ușurință la câte una din ele, să le miros și să le testez mereu pe piele.
Tot în această vacanță am testat uleiul de cocos pe pielea atopică a băiețelului meu și am observat că o hidratează mai bine și mai repede decât alte creme cumpărate de mine.
Toate aceste ingrediente, cât și sfaturi despre cum să le combinați le găsiți pe MaNa, iar Maria, creatoarea magazinului, vă stă la dispoziție cu sugestii despre cum să folosiți mai bine aceste produse.
Foto: Delia Grigoroiu, Dedi Grigoroiu