Suc de ceapă pentru păr. Care sunt beneficiile sale

Raluca Dumitrică
suc de ceapă pentru păr femeie cu părul lung
Înainte de a vă apuca de acest tratament, se recomandă să folosiţi puţin suc de ceapă pentru păr pe o porţiune mică a pielii.
suc de ceapă pentru păr femeie cu părul lung
Înainte de a vă apuca de acest tratament, se recomandă să folosiţi puţin suc de ceapă pentru păr pe o porţiune mică a pielii.

Suc de ceapă pentru păr. Ceapa e gustoasă, dar şi folositoare pentru un păr frumos și sănătos

Ceapa este un ingredient nelipsit din bucătăria oricui, se găseşte aproape oriunde, preţul este unul extrem de accesibil, iar prin gustul său inconfundabil reuşeşte să contribuie la savoarea mai multor preparate culinare. Ceapa are, însă, şi o sumedenie de proprietăţi curative deloc de neglijat, atât pentru interiorul organismului, cât şi pentru exteriorul său. O zonă în care ceapa face minuni este părul, pe care această legumă îl ajută în mai multe feluri. Haideţi să vedem care sunt acestea și să aflăm secretul unui adevărat balsam nutritiv: suc de ceapă pentru păr!

Suc de ceapă pentru păr. Firele de păr se regenerează mai uşor cu ajutorul cepei

Una dintre neplăcerile ivite după naştere este căderea părului, episod ce vine după o perioadă fastă a podoabei capilare, chiar din sarcină, când părul a avut un luciu şi o supleţe deosebite. Căderea părului are explicaţii hormonale şi se întâmplă pentru că nivelul ridicat al hormonilor din sarcină, care stopaseră căderea părului, revin la parametri normali, reîntorcând procesul de cădere zilnică a părului. Pentru că este plină de sulf, ceapa are un mare rol în a regenera foliculii firului de păr şi în a-l face mai rezistent şi mai puţin predispus la cădere şi casare.

Acest suc de ceapă pentru păr hrăneşte foliculii, dar are şi un rol antiseptic, distrugând bacteriile, infecţiile cu ciuperci, îndepărtează mătreaţa, acneea scalpului și mâncărimile. Toate aceste beneficii contribuie şi la stoparea căderi părului, afectat în multe situaţii de agenţii înşiraţi mai sus.

Suc de ceapă pentru păr. Ceapa le spune „la revedere” firelor albe

Studii recente întocmite de o echipă de cercetatori britanici de la Universitatea Bradford au arătat că părul alb apare pe fondul descreşterii catalazei, un antioxidant natural, şi a cresterii peroxidului de oxigen. Catalaza, care are rolul de a descompune peroxidul în apă şi oxigen, poate fi găsită şi în sucul de ceapă, aşa că, atunci când se aplică suc de ceapă pentru păr, el acţionează ca un scut şi ajută la scăderea nivelului peroxidului de oxigen, limitând depigmentarea.

Suc de ceapă pentru păr. Ajută și la creşterea părului

Dermatologii ne asigură că a pierde între 50 şi 100 de fire pe zi este perfect normal, dar sunt situaţii în care căderea părului pare atât de accelerată, încât nu ştim ce să mai facem ca să mai stopăm acest proces. De ajutor în acest sens este colagenul, iar sulful din ceapă măreşte producţia de colagen atât de importantă pentru păr.

Un suc de ceapă pentru păr sporeşte rezistenţa firului de păr şi previne subţierea şi ruperea sa, făcându-l totodată să capete mai mult volum şi oferindu-i un aspect strălucitor. Pentru că părul creşte din foliculii de păr din scalp, o creştere a volumului de sânge în zona scalpului le aduce foliculilor nutrienţi mai buni, favorizând creşterea părului. Masând sucul pe păr, se efectuează şi un masaj al scalpului ceea ce duce la o îmbunătăţire a circulaţiei sangvine. Pe lângă acestea, sucul de ceapă reuşeşte să revitalizeze porţiunile de pe scalp care sunt în pragul cheliei.

Suc de ceapă pentru păr. Cum se obţine

Sucul de ceapă pentru păr se poate obţine cu ajutorul unui storcător de fructe, tăind ceapa în bucăţi şi punând-o în recipientul în care se storc fructele sau legumele. Se mai poate obţine acest suc de ceapă pentru păr şi dacă ceapa e făcută pastă la blender, după care pasta obţinută se lasă într-o strecurătoare la scurs, sau cu ajutorul unei răzători clasice, urmând ca zeama obţinută să fie scursă pentru a păstra doar sucul limpede.

Suc de ceapă pentru păr. Cum se foloseşte

Înainte de a vă apuca de acest tratament, se recomandă să folosiţi puţin suc de ceapă pentru păr pe o porţiune mică a pielii, doar pentru a vedea dacă nu cumva sunteţi alergice la el. Mai apoi, în cazul în care lucrurile decurg normal, aplicaţi-l zilnic pe păr, masând uşor. Sucul se lasă pe păr între 30 de minute şi 1 oră, de preferat seara, înainte de culcare, cu menţiunea că părul trebuie spălat pentru a îndepărta sucul din păr sau eventualele sale mirosuri. Se va pune accent pe zona rădăcinilor şi a scalpului. Pentru ca acest tratament să dea roade, el trebuie repetat de 2-3 ori pe săptămână, pentru o perioadă de minim 2 luni.

Mască pentru păr pe bază de suc de ceapă

Pentru un plus de efect, se poate face un amestec dintr-un sfert de pahar de suc de ceapă şi o lingură de miere, care va fi asimilat zilnic pe cale orală, dar care va fi replicat şi pe păr, prin masarea sa timp de 10 minute şi lăsarea să acţioneze timp de 30 de minute. O altă reţetă de produs cosmetic homemade care se va dovedi a fi eficientă este cea făcută din 3 linguri de suc de ceapă, o lingură de ulei de cocos şi o lingură de ulei de măsline. Se va face un amestec ce se va lăsa să acţioneze pe păr de 3 ori pe săptămână, cu scopul de a trata mâncarimea şi uscăciunea scalpului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa