Află detalii mai puţin plăcute despre această unghiile cu gel, o manichiură la modă
Foarte la modă în această perioadă, unghiile cu gel s-ar putea afla şi pe lista ta de dorinţe în materie de îngrijire beauty. Dar, înainte să testezi o astfel de manichiură, trebuie să ştii că pe lângă avantajele pe care le are, vine la pachet şi cu alte aspecte mai puţin plăcute. De aceea ar fi mai bine să te gândeşti de două ori înainte de a o încerca.
Sfatul dermatologilor cu privire la unghiile cu gel
Avantajele unei astfel de manichiuri o transformă în preferata multora dintre noi: rezistă câteva săptămâni bune fără să se ciobească şi fără să se crape, iar unghiile, chiar dacă sunt nearătoase, par sănătoase şi puternice.
Unghiile cu gel: o operaţiune meticuloasă şi de durată
Un mare dezavantaj al aplicării unghiilor cu gel este timpul îndelungat pe care îl cere o astfel de operaţiune, cu mult mai mare decât în cazul unei manichiuri obişnuite. Manichiurista nu numai că trebuie să dea forma potrivită unghiilor şi să împingă cuticulele cu beţişorul, ci şi să aplice gelul şi unghiile sintetice peste cele naturale, iar apoi să le coloreze cu ojă. Urmează aplicarea fiecărei unghii sub lampa UV sau LED, ca cele trei-patru straturi de gel aplicate să se usuce. Pe lângă timp, însă, există însă alte lucruri nu foarte plăcute.
Îndepărtarea straturilor artificiale ale unghiei, o altă parte neplăcută a manichiurii cu gel
O mare problemă apare atunci când vrei să dai jos unghiile cu gel. Acestea trebuie înmuiate în dizolvant pentru cel puţin zece minute, iar apoi sunt pilite, ceea ce poate să ducă şi la îndepărtarea unor straturi din unghia naturală. Există posibilitatea că unghiile să devină fragile şi casante, dar şi sensibile, fiind mai predispuse la infecţii fungice şi bacteriene.
Unghiile cu gel pot duce la creşterea riscului de cancer de piele
Lista dezavantajelor continuă, din păcate, iar unii dermatologi susţin că expunerea la lumina ultravioletă a lămpii folosite pentru a usca gelul poate creşte riscul cancerului de piele. Deşi studiile spun că riscul este foarte mic, o expunere constantă şi cumulativă poate avea un efect cancerigen.
Fundaţia Americană a Cancerului de Piele atrage la rândul său atenţia asupra posibilităţii apariţiei cancerului de piele în urma folosirii lămpilor pentru manichiură. „Carcinomul celular scuamos (unul dintre cele trei tipuri de cancer de piele) este cauzat de expunerea la UV şi este foarte comun pe mâini şi în jurul degetelor”, a declarat Elizabeth K. Hale, vicepreşedinta Fundaţiei Americane a Cancerului de Piele. Aşadar, deşi riscul este scăzut, nu este deloc insignifiant!
În cazul în care vrei să ai unghii cu gel, specialiştii recomandă să nu exagerezi cu această manichiură şi să o porţi ocazional. Spre exemplu, când pleci în vacanţă şi nu vrei să ai grija unghiilor. Totodată, mergi la salon la fiecare două săptămâni ca să retuşezi manichiura, astfel încât unghiile să fie sănătoase şi să ţii la distanţă infecţiile.
Andreea Marinescu/andreearaicu.ro