Un păr frumos atrage atenţia de fiecare dată, indiferent de culoare sau de stil. Aminteşte-ţi doar de câte ori ai văzut o fată cu părul lung şi strălucitor şi ai întors capul după ea! Un păr frumos înseamnă în primul rând un păr sănătos, iar la sănătatea părului tău contribuie o lungă serie de factori, de la produsele de îngrijire pe care pe foloseşti până la stilul tău de viaţă. Iată câteve lucruri esenţiale de care trebuie să ţii cont dacă vrei să fii tu cea după care să întoarcă alţii capul pe stradă:
1. Pentru a-ţi îngriji în mod adecvat părul, trebuie mai întâi să afli ce tip de păr ai. Poţi efectua un test asemănător cu cel care îţi determină şi tipul de ten. Spală-te pe cap şi în ziua următoare tamponează cu o hârtie zona creştetului şi zona de după urechi. Dacă pe hârtie ies pete de sebum, înseamnă că ai părul gras.
2. Specialiştii recomandă să-ţi speli faţa de două ori pe zi, deoarece în acest fel scapi de bacteriile şi germenii de pe faţă care, prin atingere, pot duce la murdărirea părului.
3. Foloseşte produse de calitate, alese în funcţie de tipul tău de păr. Un alt sfat important este să nu te piepteni prea des pentru că rişti ca părul tău să se îngraşe prea repede.
4. Acizii graşi, în special Omega 3, joacă un rol esenţial în ceea ce priveşte sănătatea şi aspectul părului. Ai grijă să nu-ţi lipsească din meniul zilnic somonul, migdalele, laptele sau tonul. Nu evita nici bananele, spanacul, roşiile, fasolea sau soia deoarece conţin vitaminele B6, B12 şi acid folic.
5. Nu te spăla pe cap cu apă fierbinte deoarece aceasta îngraşă şi degradează părul, irită scalpul şi duce la apariţia mătreţii. Spală-te, aşadar, cu apă călduţă şi, dacă te simţi confortabil, clăteşte-te cu apă rece deoarece aceasta închide porii şi reduce cantitatea de sebum.
6. Nu îţi spăla părul în fiecare zi. Nu folosi şampon în exces. Ideal ar fi să diluezi şamponul într-un pahar sau în podul palmei înainte de a-l aplica pe păr. Astfel, părul tău nu va veni în contact direct cu şamponul concentrat, care-i poate agresa structura. Distribuie uniform şamponul şi nu-ţi folosi unghiile atunci când masezi scalpul.
7. Clăteşte-te foarte bine pe cap după ce te speli pentru a nu rămâne nicio urmă de şampon care să contribuie la murdărirea rapidă a părului. Pentru clătire, ar fi bine să foloseşti apă filatrată sau distilată, deoarece apa de la robinet conţine clor şi calcar.
8. Pentru un păr strălucitor, foloseşte balsam. După ce te speli pe cap, aplică balsam pe toată lungimea părului (evită rădăcinile). Dacă vrei un păr mătăsos, lasă balsamul să acţioneze în jur de cinci minute.
9. Nu îţi usca părul cu uscătorul de păr sau cu prosopul pentru că rişti să îl rupi şi să cadă. Este recomandat să-l usuci natural. Dacă eşti obişnuită cu uscătorul de păr, atunci dă-l la cea mai mică treaptă deoarece temperatura ridicată deteriorează firul de păr. De asemenea, este important să nu te culci niciodată cu părul ud.
10. Din când în când, fă-ţi o mască hrănitoare cu lapte. Scufundă-ţi părul în întregime în lapte, după aceea masează-l, aşteaptă două-trei ore şi clătește-l cu apă (fără şampon). Acum admiră-ţi podoaba capilară!